preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 23. 11. 2010. 14:23 | RSS

Uspostavljena još jedna IPv6 veza

Dana 22. studenog 2010. godine CARNet je preko hrvatskog nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa - CIX (Croatian Internet eXchange - CIX) uspostavio još jednu IPv6 vezu, ovoga puta s Optima Telekomom. Riječ je o trećoj po redu vezi takvog tipa, dok je prva IPv6 veza ostvarena između CARNeta i Iskona 18. veljače ove godine.

Podsjećamo, CARNet je protokol IPv6 uveo u svoju mrežu davne 2003. godine uspostavom čiste IPv6 mreže, logički odvojene od IPv4 mreže. Ponovnim pokretanjem projekta uvođenja  IPv6 protokola u CARNet mrežu 2008. godine, postignuto je to da je IPv6 sada ravnopravno prisutan i sastavni dio jezgre CARNet mreže te na raspolaganju svim ustanovama članicama koje zatraže adresni prostor i njegovu aktivaciju.

Kako bi se ideja o širenju i promoviranju protokola IPv6 što je moguće više raširila u sve hrvatske internetske mreže i time pripremila Republiku Hrvatsku za vrijeme koje dolazi, CARNet paralelno s podrškom ustanovama članica, aktivno pregovara s davateljima internetskih usluga s kojima surađuje kroz povezivanje ustanova članica i kroz pristup pojedinačnih korisnika.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju