preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 22. 12. 2003. 00:00 | RSS

CARNet u 2003.

CARNet je 22. prosinca održao u svojim prostorijama u Sveučilišnom računskom centru SRCE-u u Zagrebu Božićnu party pressicu na kojoj je gospođa Vesna Vrga, zamjenica ravnateljice CARNeta, prisutnim novinarima dala pregled rada CARNeta u 2003. godini te je ukratko najavila važnija događanja u 2004. godini.

CARNet je održao danas u svojim prostorijama u Sveučilišnom računskom centru SRCE-u u Zagrebu Božićnu party pressicu na kojoj je gospođa Vesna Vrga, zamjenica ravnateljice CARNeta, prisutnim novinarima dala pregled rada CARNeta u 2003. godini te je ukratko najavila važnija događanja u 2004. godini. Više o radu CARNeta u 2003. godini možete pročitati u nastavku.

CARNet je u 2003. godini brojnim događanjima i projektima nastojao poboljšati svoje usluge koje pruža akademskoj zajednici te pridonijeti stvaranju Hrvatske kao informacijskog društva. CARNetov je proračun za 2003. godinu iznosio 78. 899.927 kuna da bi nakon rebalansa proračun bio 73.799.927 kuna. Sredstva su se trošila u skladu s Planom rada ustanove kojeg je odobrilo Upravno vijeće CARNeta. Krajem siječnja je CARNet CERT, nacionalni centar za sigurnost računalnih mreža, bio domaćin 8. sastanka o sigurnosti na mreži koji je okupio predstavnike sličnih centara, CSIRT-ova (Computer Security Incident Response Teams) iz 17 europskih zemalja.

Međusobna suradnja na zaštiti računalnih mreža posebice je došla do izražaja u kolovozu ove godine kada su 4 računalna crva, Mimail, MS Blast, W32/Nachi i Sobig gotovo istovremeno ugrozila sigurnost na mreži. U 2003. godini postupno je povećavan broj CARNetovih modemskih ulaza (CMU) te ih sada ima 3 900. Od veljače se upotrebljava nova aplikacija za autorizaciju korisnika koja je omogućila lakše i jednostavnije korištenje te administriranje CMU sustava (više na http://www.cmu.carnet.hr/ ). U istom je mjesecu u sklopu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predstavljen zajednički projekt CARNeta i Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod nazivom "Bežični Internet u NSK". Od tada studenti mogu unajmiti prijenosno računalo s pristupom Internetu te ga nesmetano koristiti na svim katovima zgrade. Akcija promocije Interneta pod nazivom 10@HR - Vrijeme je za Internet (http://www.10godinainterneta.hr/) pokrenuta krajem 2002. godine u povodu 10-te godišnjice uspostavljanja prve međunarodne Internet veze Hrvatske sa svijetom, nastavljena je i u 2003. te je u veljači raspisan natječaj za prikupljanje internetskih projekata od nacionalnog interesa. Prijavljeno je 290 projekata od kojih je odabrano njih 14 čiju će realizaciju pomoći vodeći davatelji Internet usluga: HThinet, IskonInternet, Globalnet i CARNet. T

ako će primjerice realizaciju projekta pod nazivom "Promicanje zdravlja" i "Enciklopedija hrvatskog stripa" uz CARNet pomoći Hrvatski Telekom, a projekt «SME – poslovni portal» Globalnet dok će se za ostale projekte pronaći sponzori u 2004. godini. Tvrtka Microsoft donacijom se svojih softvera, u vrijednosti od oko 270.000,00 kuna, priključila ovoj akciji.

Edupoint, CARNetov edukacijski centar, i u ovoj je godini profesorima i studentima ponudio tečajeve o korištenju Interneta (više: http://edupoint.carnet.hr/ ). Nakon više od godinu dana uspješnog rada i 9 brojeva digitalnog časopisa o obrazovanju, uredništvo Edupointa izdalo je tiskanu verziju časopisa s izborom članaka iz elektroničkih verzija u kojem su dodani i dosad neobjavljeni sadržaji o CARNetovu djelovanju na području edukacije. Obrazovanjem mrežnih stručnjaka i dalje se bavila Cisco akademija koja je u travnju promovirala 30 novih predavača.

U srpnju su nastavu završila 24 polaznika dok je u rujnu akademiju upisalo 16 novih kandidata koji uz osnovni mogu polaziti i napredni program (CCNP program) akademije ( više na: http://www.carnet.hr/camt/ ). Uspjeh hrvatskih mrežara i CARNeta potvrđen je na međunarodnoj Internet konferenciji pod nazivom "User Opportunities/Network Challenges". Konferencija je u svibnju okupila 500 stranih i domaćih stručnjaka iz područja mrežnih tehnologija, a zajednički su je organizirali CARNet i europska udruga akademskih i istraživačkih mreža TERENA. CARNet je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, u sklopu 14. Međunarodne konferencije o informacijskim i inteligentnim sustavima, promovirao 4 referalna centra za pružanje podrške sveučilišnim nastavnicima koji žele primjenjivati informacijske tehnologije (IT) u nastavi.

U međuvremenu su osnovana još 3 centra, a svi zajedno su, kao i Edupoint, predstavljeni u studenom na Zagrebačkom velesajmu u sklopu 35. INFO sajma. U 2003. godini pokrenut je zajednički projekt CARNeta i Sveučilišnog računarskog centra Srca pod nazivom "Giga CARNet" kojim će u sljedećih 6 mjeseci hrvatski fakulteti i instituti postupno početi koristiti gigabitnu mrežnu infrastrukturu. Time će se omogućiti brži prijenos podataka te korištenje naprednih mrežnih usluga. Studentski domovi «Stjepan Radić» i «Cvjetno naselje» , dva od ukupno pet Studentskih naselja Sveučilišta u Zagrebu, spojeni su gigabitnim brzinama na novu okosnicu CARNet mreže.

Unutar Studentskih domova izvršeno je umrežavanje studentskih soba u po dva paviljona (6. i 7.) koristeći se također tehnologijama Gigabit i Fast Etherneta. O svim je događanjima u 2003. javnost izvještavana putem konferencija za novinare, objava za medije te CARNetovog weba kojem je izdavačka kuća Vidi i Vidi Web Portal u sklopu 2. nacionalnog izbora za najbolje web stranice u kategoriji znanosti, obrazovanja i kulture dodijelila 1. nagradu.

Sanja Prijatelj

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju