preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 1. 2004. 00:00 | RSS

HT-u produljen rok za korištenje «tel.hr» i «hinet.hr» domena

CARNet, zadužen za upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske, tj. vršnom "hr" domenom, produljio je do 21. travnja 2004. godine Hrvatskom telekomu rok za korištenje starih domena «tel.hr» i «hinet.hr» koje je zamijenila nova domena «htnet.hr».

CARNet, zadužen za upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske, tj. vršnom "hr" domenom, produljio je do 21. travnja 2004. godine Hrvatskom telekomu rok za korištenje starih domena «tel.hr» i «hinet.hr» koje je zamijenila nova domena «htnet.hr». CARNet je produljenje roka uvjetovao time da HT obavijesti, omogući i pomogne korisnicima korištenje vlastitih domena umjesto HT-ove.

HT je 22. travnja 2003. godine uputio zahtjev CARNetovoj HR DNS Službi za brisanje domena tel.hr i hinet.hr kako bi se otvorila mogućnost registracije domene htnet.hr. Umjesto uobičajenih tri mjeseca, DNS služba je odobrila rok od osam mjeseci do 31. prosinca 2003. godine za korištenje i starih i nove domene. U tom periodu HT je trebao obavijestiti sve svoje korisnike o promjenama te im pomoći da obavijeste svoje korespondente o promjeni adresa elektroničke pošte, mrežnih (web) stranica i drugih svojih mrežnih resursa. U nemogućnosti da izvrši preuzetu obvezu, HT je 24. prosinca 2003. zatražio produljene roka. CARNetov primarni interes je dobrobit korisnika Interneta u Hrvatskoj pa je učinjena iznimka i produljen je rok za korištenje starih domena. Ovakvi problemi su se javljali i ranije s nekim drugim pružateljima internetskih usluga ISP-ovima (Internet Service Provider). Međutim, korisnici zapravo ne bi uopće trebali imati problema u slučajevima kad ISP mijenja svoje domene. Naime, u Hrvatskoj svaka pravna, ali i fizička osoba ima pravo na vlastitu domenu i to bez ikakve naknade što je jedinstven slučaj u svijetu.

Tehnologija računalnih mreža, s druge strane, omogućava da se korisnikove mrežne stranice ili pretinac elektroničke pošte nalaze na bilo kojem i bilo čijem poslužitelju, u Hrvatskoj ili u svijetu, a da adresa tih resursa bude korisnikova, a ne ISP-a. Tako, na primjer, neko zamišljeno poduzeće «Slatka tajna» može imati adrese oblika «www.slatka-tajna.hr» te «Pero.Peric@slatka-tajna.hr» bez obzira kod kojeg ISP kupuje usluge držanja mrežnih stranica i pretinca elektroničke pošte. Tada je korisnik slobodan i promijeniti ISP, a da pri tome ne treba mijenjati svoju adresu. Na isti način, ako ISP (u ovom slučaju HT) promijeni svoju domenu, to neće imati baš nikakav utjecaj na korisnika. Nažalost, iako su ISP-ovi od prvog dana svog rada upoznati s tim tehničkim svojstvima mreže, kao i uslugama koje CARNet nudi svojim korisnicima, oni o tome ne informiraju svoje korisnike već su skloni otvarati im adrese poput «www.htnet.hr/slatka-tajna» i «slatka-tajna@zg.htnet.hr».

O razlozima takvog, među hrvatskim ISP-ovima uobičajenog, ponašanja se može samo nagađati, jer je za ISP jednaka složenost i količina posla bilo da korisnik ima svoju adresu ili da koristi ISP-ovu. Upravo zbog tog stanja, iskustva i nastojanja da se korisnicima pomogne, CARNet je HT-u uvjetovao rok produljenja korištenja starih domena «hinet.hr» i «tel.hr» time da sve svoje korisnike mora u tom roku dva puta obavijestiti o mogućnosti korištenja vlastitih domena, omogućiti im prelazak na vlastite domene bez dodatnih troškova te pomoći svojim korisnicima u tom procesu. Korisnici tako imaju mogućnost odlučiti hoće li na svojim posjetnicama, memorandumima, automobilima i oglasima mijenjati svoju adresu iz «hinet.hr» u «htnet.hr» i izložiti se riziku da će to opet morati raditi ako HT odluči ponovo promijeniti domenu, ili kad oni odluče promijeniti ISP, ili će otvoriti svoju domenu, promijeniti ju na svojim dokumentima i zauvijek isključiti rizik i troškove mijenjanja internetskih adresa koje koriste.

Za taj proces na raspolaganju im stoje četiri mjeseca. CARNet obavlja upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske (tj. vršnom "hr" domenom) i vrši registraciju Internet domena unutar "hr" domene u skladu s ovlastima koje je 1993. godine dobio od Internet Assigned Number Authority (IANA) te prema važećim pravilima i trendovima u svijetu, a posebno u skladu s Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom "hr" domenom. Tehničke poslove vezane uz upravljanje domenskim prostorom Republike Hrvatske obavlja Sveučilišni računski centar Srce u sklopu kojega djeluje i HR-DNS služba o kojoj više informacija postoji na adresi http://www.dns.hr/index.html . Većina vršnih domena u svijetu danas su tzv. nacionalne vršne domene (ccTLD - country code TLD) (npr.: .de, .at, .it, .hr, .uk, .si, ...), koje su na upravljanje dodijeljene pojedinim ustanovama unutar pojedinih država s ciljem da se te ustanove brinu za organizaciju i upravljanje nacionalnim domenskim Internet prostorom, tj. za registriranje i aktiviranje sekundarnih domena unutar tih vršnih domena. Za razliku od općih (globalnih) domena (.com, .org, .net, .info, .biz, ...) čije upravljanje može biti utemeljeno isključivo na nekom globalnom (npr. tržišnom) načelu, nacionalne domene su temeljni element nacionalnog bogatstva i suvereniteta svake države, temelj njezine prepoznatljivosti u virtualnom svijetu.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju