preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 2. 2004. 00:00 | RSS

Računalni kriminalitet i hrvatsko zakonodavstvo

CARNet CERT napravio je usporedni prikaz kaznenopravnih sustava tehnološki naprednijih država te država iz neposrednog hrvatskog susjedstva u pogledu kompjutorskog kriminaliteta. Saznanja i podaci dvomjesečnog istraživanja objavljeni su u dokumentu «Prikaz kaznenog zakonodavstva s područja kompjutorskog kriminaliteta» koji u cijelosti možete pročitati na adresi http://shash.cert.hr/filehandler.php?did=78.

Nacionalno središte za sigurnost računalnih mreža i sustava, CARNet CERT, napravio je usporedni prikaz kaznenopravnih sustava tehnološki naprednijih država te država iz neposrednog hrvatskog susjedstva u pogledu kompjutorskog kriminaliteta. Dvomjesečni istraživački rad sumiran je u dokumentu «Prikaz kaznenog zakonodavstva s područja kompjutorskog kriminaliteta» koji u cijelosti možete pronaći na adresi http://shash.cert.hr/filehandler.php?did=78. Dokument daje i osvrt o utjecaju stranih pravnih propisa na hrvatsko zakonodavstvo vezano uz računalni kriminalitet.

Vidljivo je da velik utjecaj na njega imaju Konvencija o kibernetičkom kriminalu potpisana u Budimpešti 23. studenog 2001. godine, koja još uvijek čeka svoju ratifikaciju, zatim njemački Zakon o telekomunikacijskim uslugama te francusko i austrijsko pravo. Osim spomenutih pravnih propisa, utjecaj na naše zakonodavstvo imaju i radovi prof. Urlicha Siebera sa munchenskog sveučilišta i dr. Schmolzera, koji je svoj rad posvetio Internetu i kaznenom pravu. Valja naglasiti da u utjecaju za stranim autorima ne zaostaju ni domaći poput doc.dr. Dražena Dragičevića s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Sve informacije o CARNet CERT-u dostupne su na internet adresi http://www.cert.hr/.

Danijel Švenda

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju