preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 18. 5. 2012. 08:36 | RSS

Nova usluga CARNeta i GÉANT-a: Propusnost na zahtjev

Nacionalne akademske i istraživačke mreže (NREN-ovi) koje prihvate ovu novu uslugu sada će moći u roku od nekoliko minuta automatski uspostaviti višedomenske međunarodne veze za svoje korisnike – učenike i nastavnike, studente i profesore, znanstvenike i projekte, i to zahvaljujući novoj GÉANT-ovoj usluzi propusnosti na zahtjev (engl. Bandwidth on Demand, BoD), koja je 17. svibnja 2012. završila s probnim radom te postala produkcijska usluga. Osiguravanje dinamičke pojasne širine omogućuje nacionalnim akademskim i istraživačkim mrežama diljem Europe da projektima sveučilišta i međunarodnih korisnika brzo osiguraju mrežnu povezanost prilagođenu njihovim potrebama

BoD je usluga za automatsko osiguravanje pojasne širine za niz mreža, čime se NREN-ovima omogućuje brzo stvaranje namjenskih dinamičkih krugova velike brzine između različitih točaka mreže unutar područja usluge GÉANT-a (engl. GÉANT Service Area, GSA) diljem Europe. Dosad su se projekti kod kojih je trebalo pouzdano prenijeti velike količine podataka između dviju krajnjih točaka u kratkom vremenu morali oslanjati na statičke međunarodne veze. Njihova je izgradnja katkad trajala tjednima pa je i razumljivo da su bile dugoročne. BoD otklanja nedostatke statičkih krugova smanjujući administraciju i instalaciju jer dopušta NREN-ovima da brzo i uz povoljan omjer troškova i rezultata osiguraju zajamčenu pojasnu širinu svojim korisnicima, i to točno onda kad je oni trebaju.

“Zahvaljujući povratnim informacijama temeljenima na velikom paneuropskom projektu probnog rada, usluga propusnosti na zahtjev kreirana je posebno kako bi zadovoljila potrebe europskih NREN-ova i omogućila im da osiguraju fleksibilne, dinamičke krugove svojim naprednim korisnicima,” rekao je Tangui Coulouarn, voditelj proizvoda GÉANT-ove pojasne širine na zahtjev. “Ovo je zaista inovativna usluga te tijekom razvoja produkcijske faze očekujemo da više NREN-ova koristi BoD, automatizirajući tako svoje aktivnosti i omogućujući učinkovito stvaranje veza kad god i gdje god to korisnički projekti od njih budu zahtijevali.”

Uvođenje BoD-a slijedi nakon velikog projekta probnog rada provedenog s NREN-ovima diljem Europe, uključujući CARNet (Hrvatska), Forskningsnettet (Danska), GRNET (Grčka), HEAnet (Irska), NORDUnet (nordijske zemlje), PIONIER (Poljska) i SURFnet (Nizozemska). Suradnja s američkim istraživačkim mrežama ESnet i Internet2 osigurala je kompatibilnost i omogućila stvaranje prekomorskih krugova.

NREN-ovi mogu imati velike koristi od BoD-a. On im omogućuje da brzo i učinkovito odgovore na korisničke zahtjeve za višedomenskim mrežnim kapacitetom pružanjem nove, kratkoročne, fleksibilne mogućnosti povezanosti putem njihove postojeće veze s GÉANT-om. Automatiziranjem postupka osiguravanja povezanosti BoD skraćuje vrijeme i smanjuje operativne i administrativne troškove NREN-ova te se njime jednostavno upravlja i jednostavno ga se kontrolira putem mrežnog korisničkog sučelja. Očekuje se da će BoD u velikoj mjeri koristiti mrežni operativni centri (NOC-ovi) NREN-ova jer im može omogućiti veću učinkovitost automatiziranjem internih aktivnosti.

Ivana Golub, pomoćnica ravnatelja za mrežnu infrastrukturu u CARNetu dodaje, “Poseban je trenutak u životnom vijeku svake usluge kad nadraste fazu istraživanja i prijeđe u fazu probnog rada, a poslije iz faze probnog rada u fazu proizvodnje. Vidjeti BoD kako postaje produkcijska usluga velika je nagrada svim istraživačima i članovima tima koji su sudjelovali u projektu. Od sudjelovanja u projektu probnog rada BoD-a CARNet ima mnogostruku korist. Drago nam je da smo mogli biti dio projekta probnog rada BoD-a i naći se među prvim NREN-ovima koji su isprobali novu tehnologiju koja će omogućiti  automatsko osiguravanje pojasne širine za niz mreža. Zbog toga možemo ponuditi višedomenske međunarodne veze hrvatskoj obrazovnoj i znanstveno-istraživačkoj zajednici te je tako zbližiti s njezinim prijateljima i kolegama bilo gdje u svijetu."

“Pokretanje usluge BoD-a predstavlja važno postignuće za znanstvenu i obrazovnu zajednicu u Europi,” rekao je prof. Panayiotis Tsanakas, predsjednik GRNET-a. “Uz takvu uslugu rađaju se nove prilike za istraživanje i suradnju te je moguće optimalno iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju. GRNET nestrpljivo očekuje primjenu visokokvalitetnih dinamičkih krugova, kojom će proširiti doseg i sposobnosti svoje infrastrukture izvan ograničenja koja mu nameću vrijeme i granice, omogućujući inovativna korisnička istraživanja korištenjem mogućnosti BoD-a.”

Usluga BoD je od početka zamišljena kao fleksibilna i jednostavna za korištenje putem mrežnog sučelja te temeljena na standardima kako bi omogućila globalnu interoperabilnost. Dok je alat za izgradnju krugova AutoBAHN kreiran kao dio projekta, BoD nije vezan uz jedan alat, već podržava široki raspon rješenja za stvaranje krugova. Očekuje se da u budućnosti BoD usvoji protokol za sučelje mrežnih usluga (engl. Network Services Interface, NSI) koji trenutačno razvija tijelo za standardizaciju OpenGridForum (OGF) kako bi stvorilo prvi globalni standard za interoperabilnu pojasnu širinu na zahtjev.

Produkcijsku uslugu će projektima sveučilišta i međunarodnih korisnika isprva ponuditi CARNet, Forskningsnettet, GRNet, HEAnet, PIONIER i SURFnet, u suradnji s okosnicom GÉANT-a. Očekuje se da se i drugi NREN-ovi pridruže tijekom 2012.

Korisnički istraživački projekti iz raznih područja, kao što su radioastronomija, radiodifuzija, bioinformatika i eksperimentalna istraživanja, već su imali koristi od testova usluge u fazi probnog rada BoD-a. To uključuje GreenStar Network (zajednički ICT napajan obnovljivim izvorima energije), Mantychore (IP mreže kao usluga), EXEMPLAR (eksperimentalna podloga za testiranje optičkih mreža), NEXPReS (radioastronomija) i AutoKNF (visokoenergetska fizika).

Produkcijska usluga se pokreće na međunarodnoj konferenciji TERENA Networking Conference (TNC) 2012., koja traje od 21. do 24. svibnja, gdje će biti dostupne dodatne informacije na GÉANT-ovom štandu i gdje će biti demonstriran BoD.

NREN-ovi koji žele istražiti kako ponuditi uslugu BoD-a mogu doznati više na adresi http://bod.geant.net, a hrvatski korisnici uslugu mogu zatraziti na adresi mreza@CARNet.hr.

O GÉANT-u

GÉANT je brza europska komunikacijska mreža posvećena istraživanju i obrazovanju. U kombinaciji sa svojim partnerima iz NREN-ova, GÉANT stvara sigurnu, brzu istraživačku infrastrukturu koja služi 40 milijuna znanstvenika u preko 8.000 institucija u 40 europskih država. Temeljeći se na uspjehu svojih prethodnika, GÉANT je zasnovan na potrebama korisnika te pruža fleksibilne i sveobuhvatne usluge koje transformiraju način suradnje među istraživačima. GÉANT je u središtu globalnog istraživačkog programa umrežavanja kroz veze velikog raspona s drugim svjetskim regijama, podupirući ključne projekte koji premošćuju digitalni jaz i koriste društvu u cjelini.

Sufinanciran od Europske komisije u sklopu Sedmog razvojno-istraživačkog okvirnog programa Europske unije, GÉANT predstavlja e-infrastrukturu koja se nalazi u središtu europskog istraživačkog prostora Unije te pridonosi razvoju novih internetskih tehnologija. Projektni partneri su 32 europske nacionalne akademske i istraživačke mreže (NREN-a), TERENA i DANTE. GÉANT-om upravlja DANTE u ime europskih NREN-ova, a CARNet je bio jedina akademska mreža izvan EU koji je od početka sudjelovao u svim fazama projekta.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju