preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 1. 2012. 14:41 | RSS

CARNet u 2011. godini

Godina 2011. protekla je u obilježavanju 20 godina postojanja i rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet. Uz isticanje bitnih postignuća od 1991. do 2011., te planova za budućnost, u prezentacijama CARNeta korisnicima, partnerima i široj javnosti, CARNet je privremenom nadopunom svog vizualnog identiteta naglasio svečanu notu tekuće godine i podsjetio koliko dugo već akademska i istraživačka mreža, a duži niz godina i obrazovna, olakšava učenje i rad, dijeljenje informacija i kolaboraciju unutar Republike Hrvatske, kao i u međunarodnoj zajednici.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet je i u 2011. godini nastavila rad na projektima i aktivnostima u skladu sa svojom vizijom i misijom, potičući primjenu napredne informacijske i komunikacijske tehnologije unutar obrazovne, akademske i istraživačke zajednice. Poseban naglasak stavljen je na uspostavu i održavanje stalnih veza prema ustanovama članicama te osiguravanje pristupa CARNet mreži za pojedinačne korisnike. Proračun CARNeta za 2011. godinu iznosio je 87.355.625,00 HRK. Članice CARNeta su ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja te ih danas ukupno ima 1627 na 3246 lokacija. CARNet svojim korisnicima omogućava pristup Internetu te brojinim uslugama i servisima.

U protekloj godini održano je mnoštvo radionica, webinara, studijskih posjeta te natjecanja unutar CARNeta. Stalno unaprjeđenje već postojećih usluga novim sadržajima i tečajevima te pokretanje novih konstanta je u radu CARNetovih djelatnika i suradnika.

Tijekom 2011. godine došlo je do promjene operatera međugradskih veza, što je dovelo i do promjene topologije jezgre CARNet mreže i nekih mrežnih usluga. Osim optimizacije na međugradskim vezama, i veze unutar gradova mijenjane su s najma prijenosnih kapaciteta na najam optičkih veza (ili na najam prijenosnih kapaciteta, ali preko drugog operatora) bilo zbog smanjenja troškova ili zbog potrebe za povećanjem kapaciteta veza prema ustanovama članicama.

U 2011. godini, na CARNet mrežu je prvi put spojeno 697 novih lokacija članica, a za 14 ustanova ostvareno je povećanje brzine veze kojom su spojene na CARNet mrežu. Uvedena je i nova usluga pristupa Internetu za pojedinačne korisnike – OKCARNet koja je realizirana u suradnji s tvrtkom OKTV i omogućava korisnicima pojedinačni pristup CARNet mreži putem infrastrukturne mreže kabelske televizije. Posebno valja izdvojiti i udvostručenje broja korisnika Stick2CARNet usluge.

Početkom siječnja 2011. godine CARNet je uspostavio razmjenu prometa s Hrvatskim Telekomom d.d. preko hrvatskog nacionalnog središta za razmjenu internetskog prometa - CIX (Croatian Internet eXchange). Ovom dugo priželjkivanom vezom, komunikacija korisnika iz CARNetove mreže i korisnika iz mreže Hrvatskog Telekoma odvija se izravno i unutar Hrvatske, a ne primjenom CARNetovih i HT-ovih veza na Internet. CARNet ima ukupno sedamnaest veza na CIX-u što CARNet stavlja na prvo mjesto po broju ostvarenih izravnih razmjena prometa s drugim velikim davateljima internetskih usluga u Hrvatskoj.

U 2011. uspostavljen je i predstavljen portal Edu.hr, centralno mjesto za pristup uslugama koje pruža CARNet, a dostupne su uz primjenu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Prijavom na ovom portalu korisnici su prijavljeni na sve usluge koje imaju pravo koristiti, bez potrebe za višestrukom autorizacijom na različitim mjestima. Kroz uslugu e.T. - e.Tečajevi za primjenu u nastavi otvoren je 61 novi tečaj u 2011. godini, što je više nego dvostruko u odnosu na 2010. godinu. Krajem 2011. godine aktivno je bilo ukupno 190 tečajeva. U svibnju 2011. godine članovi tima CARNetovog Odjela za podršku obrazovanju, na adresi http://e-obrazovanje.carnet.hr/, pokrenuli su blog koji zainteresiranim korisnicima donosi novosti na području primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u učenju i obrazovanju.

Krajem 2010. godine 1035 škola je imalo web stranice u CARNetovom CMS-u, dok se u 2011. taj broj povećao na 1106. Tijekom cijele godine objavljivanje su nove funkcionalnosti kao i poboljšavane postojeće.

Dana 5. rujna 2011. godine, s početkom nove školske godine započeo je CARNetov projekt e-Dnevnik, vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku. U pilot fazu ovog projekta uključeno je devet prvih razreda u tri srednje škole u sklopu kojeg će 70 nastavnika u razrede ulaziti s tablet računalima, putem kojih će pristupati web aplikaciji e-Dnevnik u koju će upisivati nastavne sate, izostanke i ocjene. Aplikaciju je izradio CARNet te ona ima sve funkcionalnosti postojeće razredne knjige uz dodatne funkcionalnosti koje omogućava uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Dana 21. prosinca 2011. godine na adresi baltazar.carnet.hr započeo je s radom CARNetov video portal Baltazar koji sadrži kompletni pedagoško - obrazovni program Zagreb filma. Na portalu Baltazar do sada je objavljeno 711 video materijala u 13 kategorija.

CARNet će i tijekom 2012. godine održavati i nadograđivati postojeće usluge te razvijati nove usluge i pogodnosti za svoje korisnike.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju