preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 10. 11. 2005. 00:00 | RSS

Povezivanje osnovnih i srednjih škola u CARNet mrežu

U sklopu INFO sajma 2005., 9. studenog, na Zagrebačkom Velesajmu održana je svečana press konferencija CARNeta, povodom projekta povezivanja osnovnh i srednjih škola u CARNet mrežu.

e-mail svakom učeniku u Hrvatskoj U sklopu INFO sajma 2005., 9. studenog, na Zagrebačkom Velesajmu održana je svečana press konferencija CARNeta, povodom projekta povezivanja osnovnih i srednjih škola u CARNet mrežu, prezentacije važnih CARNetovih projekata, te svečanog obilježavanja 10-te obljetnice CARNet-a kao ustanove. Pored ravnatelja CARNet-a Zvonimira Stanića press konferenciji nazočili su: predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Vlade RH, hrvatskih sveučilišta, dekani, predstavnici NSK-a, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, te srodnih institucija s kojima CARNet surađuje. Osnovno i srednje školstvo kao novo područje djelovanja CARNeta predstavlja prebacivanje težišta sa znanstveno-istraživačkog rada na pružanje konkretnih informacijskih servisa osnovnom, srednjem i visokom školstvu u Republici Hrvatskoj.

Projektom povezivanja osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj u CARNet mrežu, školama se omogućava imenik korisničkih računa za učenike i zaposlenike, usluga domenskog sustava za sve škole te web prostor za smještaj i alati za izradu web stranica za svaku osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj. Samim tim učenicima će se omogućiti kvalitetniji i brži pristup informacijama kao i njihova razmjena putem e-maila jer projekt osigurava e-mail svakom učeniku u Hrvatskoj, oko 600.000 adresa. Tijekom školske godine osim spomenutih usluga u planu je i omogućavanje korištenja krovne strukture e-learning modela (LMS), protokola za razmjenu datoteka iz arhive kojom poslužitelj raspolaže (FTP) te izgradnju centralnog on-line sustava za testiranje znanja baziranog na curriculumu MZOŠ-a za sve razrede osnovne škole.

10 godina CARNeta kao ustanove Ustanova CARNet osnovana je 3. listopada 1995. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske čemu je prethodilo više povijesnih datuma važnih za Internet u Hrvatskoj. Još u rujnu 1991. godine CARNet je pokrenut kao projekt tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije RH. Prva hrvatska internetska veza prema svijetu uspostavljena je 17. studenog 1992. godine, a 27. veljače 1993. godine dobivena je vršna .hr domena dok je u rujnu godinu dana kasnije uspostavljen središnji WWW poslužitelj. U desetljeću svoga postojanja CARNet je razvojem svojih brandova poput Edupointa, CERT-a, Giga CARNet-a, ELA-e i drugih omogućio akademskoj zajednici u Hrvatskoj pristup novim tehnologijama prema svjetskim trendovima te informatičko opismenjavanje pripadnika hrvatske akademske zajednice.

Zasluge CARNeta uvelike pripadaju i kroz obogaćivanje hrvatskog internetskog prostora, nadopunjavanjem sadržaja web prostora na hrvatskom jeziku na području svih znanosti. Ustanova CARNet danas djeluje u 5 gradova, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Puli, a u svojoj mreži ima 215 ustanova članica na 334 lokacije u 37 gradova u Hrvatskoj. Osim nastavka u poboljšanju svojih dosadašnjih aktivnosti CARNet se svojom vizijom Hrvatske u društvu znanja okreće i novoj ulozi na Hrvatskom tržištu novih tehnologija, pružanju konkretnih informacijskih servisa osnovnom, srednjem i visokom školstvu u Republici Hrvatskoj, te time postaje važan faktor u suvremenom načinu obrazovanja sadašnjih i budućih naraštaja. Danijela Grizelj, Voditeljica CARNetovog Ureda za odnose s javnošću Tel. 61 65 626


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju