preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 11. 2007. 00:00 | RSS

15 godina Interneta u Republici Hrvatskoj

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet 17. studenog 2007. godine obilježava 15. godišnjicu uspostave prve međunarodne komunikacijske veze koja je računalo u Zagrebu povezala sa nekim računalom u svijetu. Time je Republika Hrvatska postala dio svjetske računalne mreže Internet.

Ovu, za CARNet posebno važnu obljetnicu, obilježavamo u sklopu 9. CARNetove korisničke konferencije CUC 2007 u okviru gala večere konferencije 20. studenog 2007. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji, s početkom u 20:30 sati. Podsjećamo, ideja o uvođenju Interneta u Republici Hrvatskoj rodila se 1991. godine. Te je godine Ministarstvo znanosti i tehnologije pokrenulo projekt CARNet te je 3. listopada 1991. godine osnovano koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže u sastavu: Darko Bulat (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić (Sveučilišni računski centar - Srce), Predrag Pale (Fakultet elektrotehnike i računarstva), Ljubimko Šimičić (Prirodoslovno matematički fakultet) i Velimir Vujnović (Sveučilišni računski centar - Srce). Bio je to početak rada Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, prvog pružatelja internetskih usluga (Internet Service Provider - ISP) u Republici Hrvatskoj.

Sljedećih nekoliko godina CARNet je bio jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj koje je pružao bez naknade, ne samo akademskoj zajednici, već svim građanima Republike Hrvatske. 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva međunarodna komunikacijska veza koja je CARNetova računala u Zagrebu povezala s Austrijom. Time je Republika Hrvatska povezana na Internet. Također, tijekom 1992. godine nabavljena je prva oprema i izgrađena jezgra CARNet mreže. Ustanove unutar Hrvatske bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps, a čitava se mreža spajala na Internet preko Austrije brzinom od 64 kbps. Prve ustanove spojene na Internet bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilišni računski centar - Srce i Tehnički fakultet u Rijeci. Stoga nije slučajnost da CARNet od 19. do 21. studenog 2007. na Tehničkom fakultetu u Rijeci organizira svoju 9. korisničku konferenciju CUC 2007.

Nastavljajući tradiciju, a vođen motom "Korisnik u fokusu", CUC 2007 i ove godine svojim sudionicima nudi priliku da čuju neke od najuglednijih svjetskih stručnjaka i razmjene svoja iskustva u području informacijsko komunikacijskih tehnologija. Mreža CARNet je privatna mreža hrvatske akademske i znanstveno-istraživačke zajednice. Mrežnu infrastrukturu posjeduje CARNet ustanova, a bakrene i optičke veze zakupljene su od nekoliko komercijalnih davatelja telekomunikacijskih kapaciteta. Ključna karakteristika svake privatne mreže jest njezin spoj prema globalnoj mreži - Internetu. CARNet mreža je tu vezu ostvarila kroz pan-europsku istraživačku mrežu GÉANT, trenutačnom brzinom veze od 10 Gbit/s. Mreža GÉANT rezultat je inicijative Europske zajednice i udruge europskih akademskih mreža za uspostavom tehnološki najnaprednije računalne mreže koja povezuje sve europske akademske i istraživačke nacionalne mreže, te ostvaruje vezu i prema tzv. komercijalnom Internetu. 17. listopada 2007. godine uspostavljamo novu gigabitnu međugradsku vezu između CARNet čvorišta u Zagrebu i Osijeku. Time je uspostavljena gigabitna okosnica CARNet mreže, povezujući Osijek, Rijeku, Split, Varaždin i Zagreb brzinom od 1 Gbit/s.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju