preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 17. 12. 2008. 00:00 | RSS

Održana svečana press konferencija u CARNetu

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet uoči božićno-novogodišnjih blagdana održala je svečanu press konferenciju , na kojoj su predstavljeni projekti i aktivnosti CARNeta u protekloj godini te planovi za 2009. godinu.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić predstavio je i pojasnio sve projekte započete u 2008. godini, te iznio plan nastavka njihove realizacije u godini koja je pred nama. Predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Zoran Paldi posebno se osvrnuo na zajedničke projekte CARNeta i MZOŠ-a, s posebnim naglaskom na povezivanje osnovnih i srednjih škola u CARNet mrežu.  Pomoćnica ravnatelja CARNeta Andrijana Prskalo Maček prezentirala je novi CARNetov javni web , koji je u skladu s novim vizualnim identitetom CARNeta.
 
„U 2008. godini nastavili smo rad  na projektima i aktivnostima u skladu s vizijom i misijom CARNeta, a  poseban naglasak stavljen je na uspostavu i održavanje stalnih veza prema ustanovama članicama te osiguravanje pristupa CARNet mreži za pojedinačne korisnike“ istaknuo je ravnatelj Stanić.  Sukladno tome, uspostavljali  smo i održavali veze prema ukupno 1601 ustanova spojenih na 1571 lokacija, i to: 165 ustanova iz akademske zajednice spojenih na 280 lokacija, 28 ustanova iz sustava zdravstva spojenih na 25 lokacija, 21 ostale punopravne ustanove članice spojene na 36 lokacija, te 1366 ustanova iz sustava školstva spojenih na 1193 lokacija od čega 895 osnovnih škola spojenih na 748 lokacija, 417 srednjih škola spojenih na 397 lokacija, 36 učeničkih domova spojenih na 31 lokaciji te 20 ostalih (centri za odgoj i obrazovanje) spojenih na 18 lokacija. Opsluživali smo i 25 pridruženih članica spojenih na 21 lokaciji i 14 privremenih članica spojenih na 14 lokacija.

Prema riječima ravnatelja Stanića posebnu pozornost CARNet posvećuje uslugama  pristupa CARNet mreži. Tako su tijekom godine uspostavljene  sljedeće usluge pristupa mreži: VIPmeCARNet mobilni prepaid pristup CARNet mreži korištenjem GPRS, EDGE, UMTS i, HSDPA infrastrukture u suradnji s tvrtkom VIPnet; 3DCARNet usluga u suradnji  s tvrtkom B.net koja pruža pojedinačni širokopojasni pristup CARNet mreži putem infrastrukture kabelske televizije te uključuje i telefoniju i kabelsku televiziju; MetroCARNet  usluga realizirana u suradnji s tvrtkom  Metronet koja omogućava pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 2Mbps/384kbps; DuoCARNet  usluga pristupa Internetu nastala u suradnji s Iskonom koja obuhvaća pristup Internetu (ADSL2+) brzinom do 5Mbps/512kbps i telefoniju te OptiCARNet uslugu u suradnji s OT - Optima telekomom koja omogućava pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 3Mbps te telefoniju. Konstantno smo održavali i CARNetove modemske ulaze za dial-up pristup, njih 5760 koji u studenom bilježe 42 426  pojedinačnih korisnika.

Ravnatelj je nadalje istaknuo da je CARNetov videokonferencijski sustav proširen te sada obuhvaća 34 telekonferencijske dvorane diljem cijele države. Kraju je priveden i projekt spajanja 22 škole na otocima koje su obuhvaćene sustavom  e-Otoci, koji je ujedno proglašen i najboljim projektom godine na 2008 Cisco Networkers Innovation Awards te je primio nagradu u kategoriji najboljih projekata s najvećim utjecajem na zajednicu. 

Nacionalni portal za udaljeno učenje „Nikola Tesla“ obogaćen je novim sadržajima iz područja matematike, fizike, biologije i kemije, a trenutno dostupan sadržaj čini  80% ukupnog nastavnog kurikuluma za srednje škole iz ovih predmeta. U e-Knjižnicu dodana su četiri  nova matematička časopisa, četiri knjige o Linuxu, jedna o Flashu i jedna u Dreamweaveru. E-learning akademija upisala je 73 nova polaznika u generaciji 2008/09. i to u tri programa; E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design.

150 škola prebacilo je ili otvorilo svoje web stranice u CARNet CMS-u (Content Management System) čime se ukupan broj škola koje koriste CMS popeo na preko 660.

CARNetov Portal za škole otvorio je forum kao poligon za komunikaciju pripadnika obrazovne zajednice, razmjenu informacija i znanja, suradnju škola, nastavnika i  učenika te informiranje o aktivnostima škola – nastavnih i izvannastavnih. Objavljen je i portal Tour de Matour koji opisuje što je državna matura, zašto je važna i kako se provodi. Sadrži informacije i novosti o državnoj maturi te predstavlja središnje mjesto informiranja učenika, nastavnika i svih zainteresiranih o državnoj maturi. Ujedno donosi i sve o predmetima, nacionalnim ispitima, ispitnim katalozima, pravilima polaganja državne mature i sl.

Kako je istaknuo ravnatelj CARNeta, tijekom godine uspostavljeno je filtriranje sadržaja - za više od 550 000 učenika koji imaju pristup Internetu iz PC učionica u svojim osnovnim i srednjim školama filtriraju se internetske stranice iz 14 kategorija kako bi se spriječilo da dođu do nepoćudnih sadržaja.

Obavljene su potrebne administrativne predradnje za uspostavu Nacionalnog CERT-a (Computer Emergency Response Team) sukladno zakonu o informacijskoj sigurnosti, a od 1. prosinca 2008. zaposlen je i prvi djelatnik na poslovima Nacionalnog CERT-a. CARNetov odjel računalne sigurnosti obradio je 3 800 abuse incidenata, objavio i distribuirao 2 650 sigurnosnih poruka, izdao 110 certifikata te izvršio 115 provjera ranjivosti ustanova CARNet članica.

CARNetova korisnička konferencija CUC 2008 održana u Rijeci pod nazivom „Internet 10.0“ okupila je više od 450 sudionika, a u sklopu konferencije potpisan je i Ugovor o uspostavi IBM laboratorija s tvrtkom IBM Hrvatska koji će biti smješten u CARNetu.

CARNet je godinu završavio objavom novog CARNetovog javnog weba koji je u skladu s novim vizualnim identitetom CARNeta objavljenim prošlog prosinca. “Novi web koristi najnaprednije web tehnologije, dodane su mu i nove funkcionalnosti te sadrži preko 900 stranica. Po prvi puta javni web CARNeta nalazi se unutar CARNetovog CMS sustava koji se održava i izgrađuje u CARNetu, a obraća se svim kategorijama korisnika CARNet mreže i usluga, a ne samo akademskoj zajednici kao do sada.“, istaknula je pomoćnica ravnatelja CARNeta Andrijana Prskalo Maček .


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju