sys.certificate

+Otvori sve -Zatvori sve
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

sys.certificate

Elektronički certifikati

U suradnji s organizacijom GÉANT (prije DANTE i TERENA), CARNET nudi uslugu izdavanja elektroničkih certifikata. Izdavatelj je certifikata tvrtka DigiCert (umjesto dosadašnje tvrtke Comodo) s kojom je organizacija GÉANT sklopila ugovor.

Novom uslugom omogućeno je korištenje nekoliko vrsta certifikata:

 • poslužiteljski certifikati
 • klijentski certifikati
 • code signing certifikati
 • document signing certifikati
 • grid certifikati
 • extended validation (EV) certifikati.

Mogućnost korištenja usluge imaju sve članice CARNET-a, bez obzira na vrstu članstva.

Svi certifikati izdaju se bez naknade, osim Code Signing Extended Validation certifikata, za koji je tvrtki DigiCert potrebno platiti trošak izdavanja i konfiguriranja hardverskoga tokena u iznosu od 50 USD.

Uvjeti korištenja usluge definirani su u dokumentu Usluga izdavanja elektroničkih certifikata – TCS.

Više o vrstama certifikata i samoj usluzi možete pronaći na stranicama certifikati.carnet.hr.

Korisnici

Servis izdavanja elektroničkih certifikata (TCS) namijenjen je svim CARNET-ovim članicama iz akademske i istraživačke zajednice te članicama iz obrazovne zajednice. CARNET-ova članica stječe pravo korisnika TCS usluge registracijom.

Kako postati korisnik

Postupak registracije započinje ispunjavanjem dokumenta kojim se imenuju ovlašteni predstavnici, koji će zastupati ustanovu korisnika TCS-a u svim postupcima u vezi s upravljanjem elektroničkim certifikatima. Imenovanim predstavnicima bit će omogućen pristup DigiCert portalu na kojem će imati ovlasti provoditi sve akcije potrebne za upravljanje certifikatima.

Pozor!

Prije ispunjavanja imenovanja molimo da pozorno pročitate dokument Usluga izdavanja elektroničkih certifikata – TCS u kojemu su definirani uvjeti korištenja usluge. Potpisivanjem imenovanja prihvaćate sve odredbe toga dokumenta.

Ako se želi imenovati ovlaštene predstavnike samo za pojedine domene, odnosno poddomene kojima se ustanova koristi, to je moguće učiniti također preko imenovanja.

Registracija ustanove i imenovanje ovlaštenih predstavnika obavlja se popunjavanjem online obrazaca i to:

U postupku registracije imenuje se najmanje jedan ovlašteni predstavnik.

Ovlašteni predstavnici imaju mogućnost otvaranja korisničkih računa i drugim osobama iz ustanove članice, čime im omogućuju pristup DigiCert portalu i kreiranje zahtjeva za certifikatima.

Ovlašteni predstavnici ne moraju biti i tehničke osobe koje će podnositi zahtjeve za certifikatima, nego je riječ o administrativnim osobama koje su ovlaštene za autorizaciju takvih zahtjeva.

Ispunjeno, od ovlaštene osobe potpisano i pečatom ustanove ovjereno imenovanje, potrebno je poslati na adresu:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET
za CARNET TCS
Josipa Marohnića 5
10 000 Zagreb

Po primitku imenovanja ovlaštenih predstavnika CARNET će u sklopu postupka registracije:

 • provjeriti status članstva podnositelja zahtjeva
 • pravo potpisnika dokumenta na zastupanje ustanove pri odgovarajućem sudskom registru
 • otvoriti korisnički račun za ustanovu članicu na DigiCert portalu
 • omogućiti pristup DigiCert portalu imenovanim ovlaštenim predstavnicima.

Nakon završetka postupka registracije, ovlaštene osobe navedene u imenovanju, primit će obavijest na adresu e-pošte navedene u dokumentu o rezultatu registracije.

Po uspješnoj registraciji, CARNET članice korisnice TCS servisa mogu zatražiti neograničen broj elektroničkih certifikata.

Važni dokumenti

 • Usluga izdavanja elektroničkih certifikata – TCS: CARNET-ov dokument u kojemu su definirani usluga i uvjeti korištenja

Imenovanja

Imenovanja se obavljaju popunjavanjem odgovarajuće mrežne forme:

Ostali dokumenti

Kontakt

Nacionalni CERT

Adresa:
Josipa Marohnića 5
10000 Zagreb
Telefon: +385 1 6661 650
E-adresa: ncert@cert.hr
Telefaks: +385 1 6661 767

E-adresa: tcs-ra@carnet.hr
URL: http://certifikati.carnet.hr

Ako imate poteškoća u radu s DigiCert portalom ili pitanja povezana sa samim radom sustava, molimo Vas da se obratite izravno tvrtki DigiCert odnosno e-porukom na support@digicert.com.

Certifikati

Poslužiteljski (SSL) certifikati
Najčešće korišteni elektronički certifikati, kojima je omogućena sigurna komunikacija između poslužitelja (mreža, e-pošta i sl.) s klijentima.

Klijentski (osobni) certifikati
Certifikati kojima je moguće potpisivanje elektroničkih datoteka, potpisivanje i kriptiranje e-poruka te autentikacija u sustave koji podržavaju klijentske certifikate.

Code Signing certifikati
Vrsta certifikata kojima se osigurava autentičnost programskog kôda i programa koji se preuzimaju putem interneta i kojima je omogućeno njihovo digitalno potpisivanje.

Grid certifikati
Skup certifikata koji omogućuju siguran pristup korisnicima ili automatiziranim alatima (robotima) do resursa u računalnim gridovima, provjeru autentičnosti pojedinih klijenata i sigurnu razmjenu podataka unutar grida s drugim sustavima.

Document Signing certifikati
Certifikati kojima je omogućeno potpisivanje pdf dokumenata na razini ustanove. Za tu vrstu certifikata tvrtka DigiCert izdaje hardverski token čime je omogućena veća sigurnost nego pri korištenju klijentskih certifikata.

Extended Validation (EV) certifikati
U sklopu usluge moguće je dobiti poslužiteljske i Code Signing EV certifikate. Prilikom izdavanja EV certifikata tvrtka DigiCert temeljito provjerava ustanove tražitelja te certifikati nude veću sigurnost od samih poslužiteljskih ili Code Signing certifikata.