prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica CARNET sistem inženjeri

CARNET sistem inženjeri

+Otvori sve -Zatvori sve

CARNET sistem inženjeri

CARNET sistem inženjer osoba je koja u ime ustanove članice brine o ispravnosti i stabilnosti funkcioniranja CARNET-ovih računalno-komunikacijskih resursa kojima ustanova raspolaže te o njihovu općem tehničkom i sigurnosnom stanju. U pravilu je CARNET sistem inženjer osoba s odgovarajućim tehničkim obrazovanjem i iskustvom u radu s računalnim tehnologijama.

Imenovanje CARNET sistem inženjera podrazumijeva da članica ima osobu, skupinu osoba, tehničku službu ili vanjskoga suradnika/ustanovu koji će preuzeti održavanje mrežnoga poslužitelja i komunikacijske opreme dobivene od CARNET-a.

Iako CARNET sistem inženjer ne mora biti djelatnik ustanove članice, mora ga imenovati dekan ili ravnatelj ustanove članice u kojoj obavlja funkciju sistem inženjera. Za imenovanje CARNET sistem inženjera potrebno je ispuniti odgovarajući obrazac. Ako članica ima više osoba, suradnika ili ustanova koji se brinu za računalno-komunikacijsku i informacijsku infrastrukturu članice, službeno imenovani CARNET sistem inženjer isključivo je osoba preko koje se ostvaruju tehnički kontakti između članice i CARNET-a.

Radi učinkovite i pravovremene komunikacije u prevenciji i rješavanju računalno-sigurnosnih incidenata, CARNET sistem inženjer dužan je kreirati e-adresu oblika abuse@domena_ustanove, redovito pratiti e-poruke koje pristižu na tu adresu te pravovremeno reagirati na zahtjev CARNET-ove CERT i Abuse službe.

Prava i obaveze CARNET sistem inženjera opisane su u službenome dokumentu CDA0033

Helpdesk za CARNET sistem inženjere

Prilikom pojave problema u radu poslužitelja i servisa koje CARNET podržava, CARNET sistem inženjeri mogu se obratiti Službi pomoći za sistem inženjere (sys.help) na http://syshelp.carnet.hr/ uporabom elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Sistemskom inženjeru u LDAP imeniku ustanove atribut „hrEduPersonRole” mora biti postavljen na „CARNET sistem inženjer”. Službi pomoći moguće je pristupiti i e-poštom, slanjem opisa problema na syshelp@carnet.hr.

Moguće je unaprijed klasificirati upite i slati ih na sljedeće adrese e-pošte:

Jedan dio usluga s kojima se sistem inženjeri susreću izdvojen je iz opsega poslova CARNET-ove Službe pomoći za sistemske inženjere. Riječ je o sljedećim uslugama:

  • AAI@EduHr sustav – upite je potrebno uputiti na adresu paketi@aaiedu.hr
  • mrežni problemi – potrebno je kontaktirati CARNET-ov NOC (Mrežni operativni centar) na broj telefona: +385 1 6661 555. Potrebne informacije mogu se naći i na stranici Stalna veza 
  • operativni sustavi Windows (poslužiteljski i klijentski).