prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

e-Dnevnik za škole

+Otvori sve -Zatvori sve

Ravnateljima, razrednicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škola e-Dnevnik pruža sadržajan pregled svih bitnih podataka za pojedinu funkciju. Ravnateljima aplikacija može poslužiti za praćenje rada svih školskih razreda, razrednicima je omogućen pristup svim podacima učenika njihovih razreda, a predmetni nastavnici vide podatke isključivo za svoje predmete. 

e-Dnevnik za škole

Sve navedeno smanjuje mogućnosti neovlaštena unosa, ali i krađu i namjerno ili nenamjerno uništavanje razredne knjige. Također, početkom školske godine e-Dnevnik povlači podatke učenika iz e-Matice, a na kraju se školske godine učenički podaci s ocjenama i izostancima prebacuju nazad u e-Maticu, što smanjuje višestruki unos istih podataka.

Nastavnici škola koje su uključene u e-Dnevnik sustav aplikaciji mogu pristupiti putem adrese e-dnevnik.skole.hr
Za prijavu koriste svoj AAI@EduHr korisnički račun koji dobivaju od administratora imenika svojih škola, uz obavezno korištenje tokena koji onemogućuje svaki neovlašteni pristup aplikaciji za nastavnike.

e-Dnevnik i učenicima olakšava praćenje obveza i dosadašnjega uspjeha u nastavnoj godini. Aplikacija e-Dnevnik za učenike omogućuje pregled ocjena, bilježaka, izostanaka, lektira i rasporeda pisanih zadaća koje su nastavnici unijeli u e-Dnevnik. Učenici se u aplikaciju prijavljuju svojim AAI@EduHr korisničkim računom koji dobivaju od administratora imenika svojih škola.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Korisnik e-Dnevnik sustava može postati bilo koja škola u Republici Hrvatskoj koja zadovoljava tehničke preduvjete. 

Prijave za uključenje zaprimaju se tijekom cijele školske godine. Za uključenje u e-Dnevnik potrebno je CARNET-u poslati popunjeni obrazac Zahtjev za uključenje u e-Dnevnik.

Popunjeni, potpisani i pečatirani obrazac potrebno je poštom poslati u CARNET na adresu Josipa Marohnića 5, 10000 Zagreb. Svim budućim korisnicima bit će omogućen pristup testnoj aplikaciji e-Dnevnik, na kojoj će se moći upoznati sa sustavom i vježbati unos podataka, prije nego što u novoj školskoj godini počnu koristiti “pravi” e-Dnevnik.

Eventualna pitanja nastavnici trebaju uputiti isključivo e-Dnevnik administratoru u svojoj školi, a u slučaju da administrator nije u mogućnosti samostalno riješiti problem ili pružiti informaciju, treba se osobno obratiti CARNET-ovoj Podršci obrazovnomu sustavu na e-adresu helpdesk@skole.hr.

Tehnički preduvjeti za škole

Tehnički preduvjeti za škole koje žele koristiti e-Dnevnik su:

 • strukturno kablirana LAN mreža u školi izgrađena prema pravilima struke
 • računala spojena na internet putem hrvatskog adresnog prostora kako bi mogla pristupiti e-Dnevnik aplikaciji
 • ako škola želi koristiti tablete ili bežična računala za pristup e-Dnevniku potrebna je i bežična mreža
 • token za svakog nastavnika i djelatnika škole koji koristi aplikaciju
 • stručna osoba zadužena za održavanje računala i lokalne mreže škole.

Neophodno je da škola u učionicama gdje se želi koristiti e-Dnevnik aplikacija ima izgrađenu strukturno kabliranu LAN mrežu izgrađenu prema pravilima struke i računala kako bi se mogli spajati na e-Dnevnik.

Ako škola želi koristiti tablete ili bežična računala, potrebna je i bežična mreža. Na osnovu dosadašnjih iskustava CARNET je sastavio smjernice za izgradnju lokalnih mreža na školama. Dokument možete preuzeti ovdje.

Potrebno je istaknuti kako nisu svi modeli tableta pogodni za korištenje e-Dnevnik aplikacije. Za provjeru zadovoljava li tablet osnovne preduvjete pripremljena je testna stranica na kojoj je moguće provjeriti ispunjava li uređaj osnovne uvjete za korištenje e-Dnevnika. Testna stranica se nalazi ovdje (napominjemo da je namijenjena isključivo tablet uređajima). Dodatne informacije o tabletima možete pronaći niže, pod “Tableti za e-Dnevnik“.

Preporučamo da svaki nastavnik ima svoj tablet ili računalo, kako bi ga mogao koristiti i za druge namjene u obrazovnom procesu, no moguće je koristiti i po jedan tablet ili računalo za svaki razred.

Održavanje lokalne mreže škole, računala i tableta je u nadležnosti škole.

Važno je da računala na kojima se koristi e-Dnevnik budu održavana.

e-Dnevnik se može koristiti u sljedećim mrežnim preglednicima:

 • IE 11+,
 • FireFox 55+,
 • Chrome 60+,
 • Safari 10.3+,
 • Edge 16+,
 • Opera 40+.

a tableti moraju imati operacijske sustave:

 • iOS 9+
 • Android 6+
 • Windows 10+ 

Tableti za e-Dnevnik

Prije nabave tablet uređaja za potrebe e-Dnevnika potrebno je ispitati mogućnost korištenja e-Dnevnika na njemu.

Tableti trebaju imati sljedeće tehničke karakteristike:

KarakteristikaMinimalna tražena funkcionalnost
Operativni sustavAndroid OS v. 6, iOS 9, Windows 10
Rezolucija zaslonamin. 1024x768 piksela
Veličina zaslonamin. 9” - maks. 11”
WLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n

Zbog sve većeg broja tableta na tržištu CARNET više ne obavlja testiranja uređaja.

Za potrebe testiranja tableta pripremljena je testna stranica na kojoj je moguće provjeriti zadovoljava li uređaj osnovne uvjete za korištenje e-Dnevnika. Testna stranica se nalazi ovdje (napominjemo da je namijenjena isključivo tablet uređajima). Ako vam je na testnom ekranu sve zeleno, vaš tablet uređaj je uspješno prošao sve testove. Ako se na testnoj stranici nešto crveni, tablet ne preporučujemo za korištenje e-Dnevnika.

Za tablete niže klase, osim ovog testa, preporučamo provjeriti:

 • radi li uređaj općenito dovoljno brzo
 • koliko dobro radi bežična mreža (jačina signala, pucanje veze)
 • osjetljivost ekrana na dodir
 • dobra vidljivost ekrana, jasnoća i kontrasti boja
 • ukupan subjektivni dojam za korištenje.

Postoji mogućnost da tablet uređaj prođe spomenuti test, ali da ipak ima problema s nekom od gore navedenih točaka. U tom slučaju korisnik će biti općenito nezadovoljan uređajem i neće ga htjeti koristiti.

Pojedini tablet uređaji imaju mogućnost korištenja 3G kartice i spajanja na internet putem 3G mreže, što može biti olakšavajuća okolnost u slučajevima kada u školi dođe do problema s mrežom ili u situacijama kada se uređaj koristi izvan dosega bežične mreže na koju bi se mogao spojiti. Međutim, takvi su modeli skuplji i zahtijevaju plaćanje pretplate za 3G kartice.

Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori za nove škole

Kako se škola koja još ne koristi e-Dnevnik može uključiti u sustav?

Zahtjeve za uključenje u e-Dnevnik zaprimamo tijekom cijele školske godine. Za uključenje u e-Dnevnik potrebno je CARNET-u poslati popunjeni obrazac Zahtjev za uključenje u e-Dnevnik.

Koje tehničke preduvjete škola mora ispuniti za uključenje u e-Dnevnik?

Tehnički preduvjeti za škole koje žele koristiti e-Dnevnik su:

 • stukturno kablirana LAN mreža u školi izgrađena prema pravilima struke
 • računala spojena na internet putem hrvatskoga adresnog prostora kako bi mogla pristupiti e-Dnevnik aplikaciji
 • ako se škola želi koristiti tabletima za pristup e-Dnevniku, potrebna je i bežična mreža
 • token za svakoga nastavnika i djelatnika škole koji se koristi aplikacijom
 • stručna osoba zadužena za održavanje računala i lokalne mreže škole.

Detaljnije informacije o tehničkim preduvjetima za škole koje žele koristiti e-Dnevnik možete vidjeti pod “Tehnički preduvjeti za škole”.

Što škola dobiva od CARNET-a prilikom uključenja u e-Dnevnik?

Škole od CARNET-a dobivaju na korištenje sustav e-Dnevnik te korisničku podršku.

Kojim podacima se koriste za pristup usluzi e-Dnevnik?

Ako se koristite fizičkim tokenom, za pristup usluzi e-Dnevnik, potrebno je upisati korisničku oznaku iz HUSO sustava (ime.prezime@skole.hr), a u polje za lozinku potrebno je prije lozinke koju generira token unijeti PIN. Ako se koristite CARNET mToken mobilnom aplikacijom, za pristup usluzi e-Dnevnik potrebno je upisati korisničku oznaku iz HUSO sustava (ime.prezime@skole.hr), a u polje za lozinku potrebno je upisati samo jednokratnu lozinku koju je generirao mToken.

Pitanja i odgovori za škole koje koriste e-Dnevnik

Trebaju li škole koje su uključene u e-Dnevnik ponovno slati zahtjev za uključenje ako žele uključiti područne škole, dodatne razredne odjele ili druge lokacije iste škole?

Škole koje su već uključene u e-Dnevnik, a sada žele uključiti dodatne razredne odjele ili područne škole ne trebaju slati zahtjev za uključenje. Isto tako, škole koje su uključene u e-Dnevnik, a koje nastavu izvode na različitim lokacijama, ne trebaju slati zahtjev za uključenje ako žele uključiti dodatne lokacije.

Koji podaci se prenose iz e-Matice u e-Dnevnik te koji podaci se prenose na kraju školske godine iz e-Dnevnika u e-Maticu?

Iz e-Matice prenose se osobni podaci učenika te informacije o programu i razrednome odjelu u koji je učenik upisan. Na kraju školske godine iz e-Dnevnika u e-Maticu prenose se predmeti, ocjene, ispiti, izostanci, pedagoške mjere i vladanje učenika.

Koliko traje postupak aktivacije fizičkih tokena?
Nakon što tvrtka od koje ste kupili tokene zaprimi izjavu o primitku tokena, oni će biti aktivirani u roku od tri radna dana.

Video

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk za podršku obrazovnom sustavu

Telefon: +385 1 6661 500
E-adresa: helpdesk@skole.hr