prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nastava na daljinu

+Otvori sve -Zatvori sve

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu predstavlja oblik učenja i poučavanja u kojemu se ne ostvaruje fizička prisutnost učenika i učitelja, već se proces učenja i poučavanja odvija u virtualnom okruženju uz podršku digitalnih tehnologija.

Na stranici Nastava na daljinu predstavljeni su sustavi, alati i sadržaji koji, obzirom na svoje funkcionalnosti, mogu podržati učenje i poučavanje u virtualnom okruženju, bilo da se radi o kombiniranom učenju i poučavanju ili nastavi na daljinu.

Proces planiranja nastave na daljinu počinje prije konačnog odabira sustava, alata ili sadržaja, no da bi se odabrao najprikladniji sustav za provođenje nastave na daljinu, specifični alat ili sadržaj, nužno je poznavati njihove glavne značajke kako biste u potpunosti mogli ostvariti sve planirane aktivnosti.

Kako odabrati najprikladnija tehnološka rješenja koja će moći u potpunosti podržati Vaš plan za provođenje nastave na daljinu, kako im pristupiti i koristiti ih, te se dodatno informirati o poučavanju u virtualnom okruženju pronađite na ovoj stranici. 

Edukacije za provođenje nastave na daljinu

Webinari

Za sve koji žele steći, unaprijediti ili obnoviti vlastite kompetencije u osmišljavanju i provođenju nastave u virtualnom okruženju ili kombiniranim modelom nastave u učionici i na daljinu pripremili smo niz webinara koji će se održati tijekom jeseni 2021. godine. 

Ako ste propustili webinar, snimku možete naknadno pogledati klikom na naziv održanog webinara u tablici. 

Naziv OpisDatum i vrijeme održavanjaPrezentacija
(Po)uči na digitalni način uz e-Škole sadržajeWebinar je namijenjen svim učiteljima i nastavnicima općeobrazovnih predmeta u višim razredima osnovne škole i srednjim školama, a koji su u potrazi za novim idejama primjene digitalne tehnologije te provjerenim digitalnim obrazovnim sadržajima prikladnim učenicima.

Bogatstvo dostupnih digitalnih obrazovnih sadržaja pred učitelje i nastavnike postavlja i neke nove izazove, pa ćemo stoga na webinaru proći teme poput: Koje digitalne obrazovne sadržaje koristiti, gdje ih pronaći? Kako odabrati kvalitetne i pouzdane digitalne obrazovne sadržaje za svoje učenike?
23. rujna u 13 satiPouči na digitalni način uz e-Škole sadržaje
e-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje u mojoj nastaviSadržaji su namijenjeni učenicima i to e-Škole digitalni obrazovni sadržaji i interaktivni sadržaji za međupredmetne teme, kao i sadržaji namijenjeni učiteljima i nastavnicima odnosno e-Škole scenariji poučavanja.

Praktični primjeri nastavnih aktivnosti koje uključuju korištenje ovih sadržaja u odabranim predmetima – Engleski jezik, Sociologija te Politika i gospodarstvo, pomoći će vam u primjeni ovih sadržaja. Webinar je namijenjen prvenstveno učiteljima i nastavnicima predmetne nastave ali i svim zainteresiranim odgojno-obrazovnim djelatnicima škola.
28. rujna u 13 satie-Škole digitalni sadržaji za učenje i poučavanje u mojoj nastavi
MS Teams – priprema, pozor, timovi su tuU potrazi ste za informacijama kako osigurati i pratiti odvijanje nastave u različitim modelima nastave? Niste sigurni kako kreirati timove ili trebate li ih brisati na kraju školske godine? Zanima vas osnovno uređivanje timova – dodavanje članova, dodavanje vlasnika tima? Skrivene postavke u aplikaciji MS Teams za koje možda niste znali, a koje su upravo ono što će vam olakšati svakodnevicu u online nastavi? Kako kontrolirati učenike na nastavi koja se odvija putem MS Teams aplikacije?7. listopada u 13 satiMS Teams – priprema, pozor, timovi su tu
Izazovi provedbe akcijskih istraživanja u školiOvo je webinar u kojem ćete ponoviti osnove provedbe akcijskog istraživanja, upoznati se s dosadašnjim primjerima provedenih istraživanja vezano za digitalne tehnologije u Hrvatskoj i vidjeti koji su najčešći izazovi u provedbi akcijskih istraživanja u školi.

Pridružite se webinaru i upoznajte se dublje s metodologijom akcijskog istraživanja, kako je izgledala provedba akcijskih istraživanja na CARNET-ovom projektu Škole 2.0, za vrijeme nastave na daljinu tijekom proljeća 2020. godine i koje sve prepreke postoje u provedbi kvalitetnog akcijskog istraživanja, a što su sve (provjereni) recepti za uspješnu provedbu.
12. listopada u 13 sati
Pet digitalnih alata s e-Laboratorija za inovativnu nastavu e-Laboratorij je portal gdje korisnici mogu saznati sve informacije o alatima, sustavima i aplikacijama za uporabu na području e-učenja. Portal e-Laboratorij bavi se istraživanjem, testiranjem i odabirom dostupnih digitalnih alata za korištenje u nastavi i drugim procesima koji se održavaju u školi (izvannastavne aktivnosti, stručno usavršavanje nastavnika, određena područja poslovanja škole itd.). Kao takav e-Laboratorij je prava riznica digitalnih alata koja vam stoji na raspolaganju za istraživanje i otkrivanje vrijednih alata koji vam uvelike mogu doprinijeti u izvođenju nastave, ali i u brojnim drugim prilikama.

Kako bismo vam malo olakšali pronalazak zanimljivih alata, naš voditelj i urednik portala e-Laboratorij izabrao je za vas pet zanimljivih alata koji će vam obogatiti izvođenje nastave i unijeti dozu inovativnosti. Stoga, ne propustite priliku čuti nešto o e-Laboratoriju, ali i o alatima koje smo izabrali za vas.
13. listopada u 13 sati
Dvosmjerna komunikacija u virtualnom okruženjuVirtualno okruženje podrazumijeva različite izazove prilikom komunikacije i suradnje, kako u sinkronom tako i u asinkronom okruženju. Na webinaru će biti riječi o tome kako prevladati navedene izazove, odnosno kako ostvariti učinkovitu komunikaciju s učenicima u kontekstu online i mješovite nastave. Također će biti navedeni primjeri primjene jednostavnih digitalnih alata putem kojih učenicima možemo pružiti učinkovite povratne informacije o njihovom radu.19. listopada u 13 satiDvosmjerna komunikacija i virtualnom okruženju
Informativno o implementiranoj mrežnoj infrastrukturiNa ovom informativnom webinaru će biti prikazano stanje projektnih aktivnosti i opremanja škole suvremenom mrežnom opremom, od statusa izgradnje pasivne mrežne infrastrukture do implementacije aktivne mrežne opreme. Webinar je namijenjen nastavnicima koji se žele upoznati s implementiranom opremom u sklopu programa e-Škole (početnici), ali i drugim zainteresiranim polaznicima koji žele saznati više.21. listopada u 13 satiInformativno o implementiranoj mrežnoj infrastrukturi
Podržite kreativnu nastavu multimedijskim i interaktivnim sadržajima za Hrvatski jezikU webinaru ćemo nastojati pomoći da u nastavnim aktivnostima primijenite kvalitetne i pouzdane digitalne sadržaje i svojim učenicima omogućite aktivno učenje. Pridružite nam se i upoznajte e-Škole DOS-ove, e-Škole scenarije poučavanja, interaktivne sadržaje za međupredmetne teme, e-lektire i radiodramske emisije u produkciji HRT-a.

Webinar je namijenjen nastavnicima Hrvatskog jezika u višim razredima osnovne škole i srednjim školama.
4. studenoga u 13 satiPodržite kreativnu nastavu multimedijskim i interaktivnim sadržajima za Hrvatski jezik
Alisa u zemlji TikToka (Sigurnost na društvenim mrežama)Konzumirate društvene mreže svakodnevno, a primijetili ste da to i vaši učenici rade? Budući da se danas koriste u brojne svrhe i izvor su velike količine podataka, društvene mreže postaju korisno sredstvo kibernetičkih napada. Na ovom webinaru saznat ćete kako kibernetički zločinci iskorištavaju društvene mreže za zlonamjerne aktivnosti te kako možete postati najbolja obrana, kako sebi tako i svojim učenicima. Uronite s nama u zemlju TikToka i ostalih društvenih mreža, gdje ćemo vam otkriti sve tajne sigurnog korištenja istih. Kroz odgoj i obrazovanje možemo zajedno osvijestiti sigurnost na društvenim mrežama, ali kao i svaka avantura, potrebno je napraviti prvi korak.9. studenoga u 13 satiAlisa u zemlji TikToka (Sigurnost na društvenim mrežama)
Učimo igromNastavnik ste i ponekad vam se čini da ne uspijevate dovoljno motivirati učenike? Neovisno o sadržaju i težini gradiva, poseban je izazov osmisliti nastavni sat koji će biti produktivan, a istovremeno potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje i usvajanje znanja vlastitim promišljanjem i istraživanjem.

U webinaru „Učimo igrom“ predstavit ćemo jednostavan i zanimljiv alat Puzzel koji se koristi za kreiranje i igranje različitih vrsta edukativnih igara i zagonetki.

Riječ je o alatu koji je vrlo jednostavan za korištenje i ne zahtijeva prethodno predznanje, već samo dobru volju i dozu kreativnosti. Različite vrste edukativnih igara i zagonetki koji su dio ovog alata omogućava njegovu primjenu u svim područjima i oblicima nastave. Budući da je uglavnom riječ o već dobro poznatim igrama (slagalice, igra memorije, križaljke…), učenicima nisu potrebne dodatne upute za rješavanje zagonetki koje im postavite.
11. studenoga u 10 sati
Zaštita virtualnog identitetaO pristojnosti, kulturnom ophođenju i pravilima ponašanja uče nas od malih nogu, no koliko i na koji način primjenjujemo naučeno prilikom korištenja interneta? Pravila ponašanja na internetu aktualizirala su se pojavom pandemije i prelaska velikog dijela svakodnevnih aktivnosti u kibernetički prostor. U prvom dijelu webinara ćemo proći osnovna pravila ponašanja i kako ih postaviti u svrhu prihvatljive i sigurne komunikacije s ciljem kvalitetnog provođenja nastave i olakšavanjem online nastavnog procesa.

U drugom dijelu webinara pokrenut ćemo proces promišljanja o vašem digitalnom tragu. Jer, lako je izbrisati gumicom grešku u bilježnici ili stisnuti Delete na tipkovnici ili jednostavno baciti nešto što više nije potrebno. Ali što se događa s fotografijom ili informacijom koja se više može izbrisati, uništiti ili zaboraviti? Koliko smo svjesni tragova koje ostavljamo na internetu, čemu oni služe i kako ih iskoristiti za oblikovanje pozitivne slike o sebi? Pokažite svojim učenicima kako digitalni trag može biti saveznik u njihovom odgojno-obrazovnom putu.
16. studenoga u 13 satiZaštita virtualnog identiteta
Sve još miriše na TeamseNakon što ste u prethodnom webinaru upoznali osnove jedne od najpopularnijih aplikacija posljednjih dvije godine, stiglo je vrijeme za neke nove tajne koje će vaše vještine u korištenju Teamsa postaviti na neke nove i naprednije razine.

CARNET-ovi stručnjaci zaduženi su za pružanje podrške za uslugu Office 365 kako bi ju korisnici u školama mogli što učinkovitije koristiti, u ovom će webinaru pokazati dodatke Teamsa koji će biti korisni svim odgojno-obrazovnim djelatnicima, neovisno o predmetu koji predaju. Ovaj put, Teamse će obraditi u “najtajnije” dijelove. Vi se možda niste usudili pitati, ali mnogo će tajna o Teamsima biti otkriveno. Nadamo se da nakon ovog webinara, više ništa neće biti isto i da ćete biti u potpunosti spremni koristiti MS Teamse i time unaprijediti svoju nastavu i poučavanje.
23. studenoga u 13 satiSve još miriše na Teamse

Savjeti vezani uz održavanje nastave na daljinu

Savjeti za ravnatelje, učitelje i nastavnike te roditelje i učenike koji se nalaze na ovoj web stranici temelje se na stvarnim iskustvima prikupljenima kroz istraživanje koje je CARNET provodio od ožujka do srpnja 2020. godine.

Ovi savjeti nikako ne pokrivaju sve aspekte nastave na daljinu, već se odnose na ključne elemente koji su se pokazali presudnima u provođenju nastave u online okruženju. Za cjelovitu sliku potrebno je proučiti upute Ministarstva znanosti i obrazovanja te se osloniti na vlastite spoznaje i iskustvo s obzirom na specifičnosti svake škole.

 

U sljedećem dokumentu nalaze se informacije o mogućnostima i preporuke za provedbu pojedinih vrsta nastavnih aktivnosti korištenjem interneta i uz podršku digitalnih tehnologija, a u skladu s različitim brzinama internetske veze koje korisnici (nastavnici i učenici) imaju u svojim domovima.

Elektronički identitet

Kako biste mogli koristiti CARNET-ove usluge potreban Vam je elektronički identitet oblika @skole.hr u sustavu AAI@EduHr.

Elektronički identitet dobivaju pojedinačni korisnici u svojim ustanovama i on im omogućuje korisničku autentikaciju za razne CARNET-ove usluge te je nužan za ostvarivanje prava na njihovo korištenje.

U školi učenicima i nastavnicima elektronički identitet otvara administrator imenika. Popis administratora, kojima se možete obratiti za otvaranje elektroničkog identiteta, dostupan je na sljedećoj poveznici. 

Valjanost @skole.hr korisničkog računa možete provjeriti na sljedećoj poveznici.  

Online sustavi za organizaciju i provođenje nastave na daljinu

Online sustavi za upravljanje učenjem nude niz rješenja za organizaciju i provedbu nastave na daljinu. Ovisno o kojem sustavu govorimo, svaki od njih ima integrirane specifične funkcionalnosti potrebne za uspostavu virtualnog okruženja za učenje i poučavanje.

Kako biste odabrali sustav koji najbolje odgovara Vašim planovima za provođenje nastave na daljinu saznajte više o svakom od navedenih sustava:

Loomen

Loomen je CARNET-ova inačica sustava za upravljanje učenjem Moodle i nudi sveobuhvatno rješenje za organizaciju i provedbu nastave na daljinu uz brojne alate integrirane u sam sustav.

MS Teams

Sustav Microsoft Teams nalazi se u sklopu skupa usluga Office 365 te nudi jednostavnost u formiranju grupnih i pojedinačnih kanala za komunikaciju putem video, audio i chat kao i povezivanje s drugim Office 365 uslugama i servisima u za pohranu i dijeljenje podataka.

Google Učionica

Google Učionica (Google Classroom) je sustav za upravljanje učenjem i dio je Google Workspace for Education usluge. Svojim jednostavnim i intuitivnim sučeljem te mogućom integracijom s Google dokumentima olakšava organizaciju i provedbu nastave u virtualnom okruženju.

Yammer

Yammer je jedna od usluga društvenog umrežavanja u sklopu skupa usluga Office 365 koja omogućava komunikaciju kroz grupne objave ili privatne poruke, te objavu i razmjenu datoteka. S obzirom na njegove značajke Yammer, za razliku od ostalih robusnijih sustava za učenje na daljinu, ne podržava funkcionalnosti koje sadrže ostali sustavi, a koji mogu doprinijeti sveobuhvatnoj organizaciji i upravljanje učenjem na daljinu.

Skupovi usluga

Office 365

Office 365 je skup usluga koji omogućuje učiteljima, nastavnicima i učenicima stvaranje i zajedničko korištenje sadržaja, kao i međusobnu komunikaciju, s bilo kojega mjesta i na bilo kojemu uređaju.

Usluga se može koristiti s vlastitog računala, mobilnoga telefona ili sa školskoga računala. Microsoft Office možete instalirati na računalo i koristiti se njime kada ne postoji veza na internet.

Ova usluga uključuje alate poput Microsoft Excela, Worda i Outlooka, ali i napredne alate kao što su OneDrive (za pohranjivanje datoteka u oblaku), Microsoft Teams (za online suradnju i komunikaciju putem videokonferencija) i OneNote Class Notebook (alat za učionicu). Više o alatima dostupnim u sklopu ove usluge potražite na stranici Office365

Google Workspace for Education

Usluga omogućava korisnicima da uz korištenje @skole.hr korisničkog računa pristupe Googleovim aplikacijama koje omogućavaju udaljeno učenje i suradnju. Uključuje Gmail e-poštu, Google disk (za pohranjivanje dokumenata u oblaku) u sklopu kojeg su dostupne aplikacije za online suradnju Google Dokumenti, Tablice i Prezentacije, zatim aplikaciju Hangouts (za tekstualne poruke, audio i videopozive) te platformu Google Classroom koja sadrži alate za učenje na daljinu.

Sustavi za videokonferencijsku komunikaciju

Adobe Connect

Suradnju na daljinu možete ostvariti kroz webkonferencije i webinare. Adobe Connect omogućava sudjelovanje u webinarima, sastancima, testiranjima, nastavi i treninzima na daljinu. Dostupne su opcije poput ploče, razgovora, dijeljenja sadržaja ekrana, prozora ili pojedinih aplikacija, prijenosa govora i slike, anketa te razne druge mogućnosti.

Google Meet (prethodno zvan Hangouts Meet)

Google Meet je komunikacijski softver izrađeni od strane Googlea i dio je paketa Google Workspace for Education. Omogućava audio i video komunikaciju te dijeljenje sadržaja koji mogu podržati nastavu u virtualnom okruženju. Google Meet može poslužiti kao jedan od alata za online nastavu.

MS Teams

Microsoft Teams, osim uz mogućnost formiranja grupnih i pojedinačnih komunikacijskih kanala, povezivanja s drugim Office 365 uslugama, namijenjen je i za video komunikaciju.  Više informacija i uputa o MS Teamsu objašnjeni su u modulu Online sustavi za organizaciju i provođenje nastave na daljinu.

Dostupni digitalni obrazovni sadržaji

Edutorij

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja i u njemu su pohranjene različite vrste digitalnih obrazovnih sadržaja: priručnici, udžbenici, knjige, lektire, radne bilježnice, zbirke zadataka, online tečajevi, obrazovne igre, scenariji poučavanja, pripreme za nastavni sat te drugi sadržaji vezani za obrazovanje koje su izradili nastavnici, učenici hrvatskih škola, ali i stručnjaci iz drugih obrazovnih ustanova te izdavačke kuće. Uz ostale korisnike, sadržaje na Edutorij mogu unositi nastavnici i ostali djelatnici škole koji posjeduju @skole.hr korisnički račun.

 Na Edutoriju su uz ostale sadržaje pohranjeni i e-Škole digitalni obrazovni sadržaji (DOS) i e-Škole scenariji poučavanja za različite nastavne predmete te međupredmetne teme od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda opće gimnazije. e-Škole DOS-ovi su recenzirani multimedijski nastavni sadržaji namijenjeni učenicima za samostalno učenje, rad kod kuće ili na nastavi. e-Škole scenariji poučavanja predstavljaju recenzirane upute za nastavnike koje im pomažu u planiranju i realizaciji nastave temeljene na aktivnoj ulozi učenika uz primjenu digitalnih alata i sadržaja.

CARNET Meduza

CARNET Meduza je usluga za distribuciju i pregledavanje obrazovnog i informativnog video sadržaja. Jedan od integriranih servisa sustava CARNET Meduze je i video portal Baltazar koji sadrži cjelokupni pedagoško obrazovni program Zagreb filma. Na Portalu je objavljeno više od 790 video materijala razvrstanih u 13 kategorija. 

U sklopu usluge CARNET Meduza, u rubrici Slušaonica, nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija. Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, te nadopunjuju prije svega postojeći nastavni materijal iz ovoga segmenta u nastavi Hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

Dostupna je obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim CARNET-ovim korisnicima. Kako biste pregledavali zaštićene sadržaje, trebate se ulogirati s podacima @skole.hr korisničkog računa. 

e-Lektire

Portal e-Lektire sadrži cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Pristup sadržajima je slobodan, a dostupan je učenicima i nastavnicima uz korištenje korisničkoga računa @skole.hr, ali i svima zainteresiranima uz registraciju korisničkoga računa e-Lektire.

Portal Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla sustav je za učenje i poučavanje upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja.

Na portalu se nalaze digitalni obrazovni sadržaji iz matematike, fizike, biologije, kemije i engleskoga jezika za srednje škole, ECDL moduli za samostalno učenje i vježbu za stjecanje diplome osnovne informatičke pismenosti te tečajevi o alatima i primjeni tehnologije u obrazovanju.

Napominjemo kako su sadržaji izrađeni u Flashu te su prilagođeni korištenju na osobnom računalu, ali ne i na tabletima. 

Videolekcije za primjenu u nastavi

Portal škole.hr

Portal škole.hr središnje je mjesto za razmjenu znanja, novosti i informacija o hrvatskome obrazovnom sustavu i objavu tekstova iz područja suvremenoga obrazovanja. 

Alati za kreiranje sadržaja

OneNote Class Notebook

Class Notebook je alat koji pomaže učiteljima da kreiraju i postave digitalnu bilježnicu za predmete te da s učenicima dijele nastavne sadržaje, listiće, kvizove i sl. Omogućuje suradnju između učitelja i učenika kao i suradnju među učenicima u radu na razrednim projektima, dijeljenju zadataka kao i brzom i jednostavnom pružanje povratnih informacija učenicima.

E-laboratorij 

e-Laboratorij je portal koji omogućava sve informacije o alatima, interaktivnim sadržajima i aplikacijama za uporabu na području e-učenja.

Webinari za provođenje nastave na daljinu održani 2020.

Webinari

Za sve koji žele steći, unaprijediti ili obnoviti vlastite kompetencije u osmišljavanju i provođenju nastave u virtualnom okruženju ili kombiniranim modelom nastave u učionici i na daljinu pripremili smo niz webinara koji će se održati tijekom rujna i listopada 2020. godine. 

U tablici možete pronaći i raspored održavanja webinara. Prije nego što u tablici odaberete webinar u kojem želite sudjelovati prijavite se u aplikaciju EMA. Prijavom na EMA-u, nakon prisustva na webinaru, ostvarujete i pravo na potvrdu o sudjelovanju. 

Ako ste propustili webinar, snimku možete naknadno pogledati klikom na naziv održanog webinara u tablici. 

Webinar (naziv)Datum održavanja
Kako planirati i upravljati nastavom na daljinu u školama (u doba neizvjesnosti)?4. 9. 2020. u 12 sati
Organizacija i provođenje nastave u virtualnom okruženju10. 9. 2020. u 13 sati
Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi18. 9. 2020. u 12 sati
Snalaženje u Loomenu17. 9. 2020. u 13 sati
Izrada virtualne učionice i organizacija nastave u Loomenu24. 9. 2020. u 13 sati
Podrška učenicima kroz učinkovitu suradnju, komunikaciju i povratno informiranje25. 9. 2020. u 13 sati
Komunikacija, praćenje i vrednovanje u Loomenu1. 10. 2020. u 13 sati
Metode poučavanja u online okruženju i u učionici – nastava kao dijalog8. 10. 2020. u 13 sati

U nastavku možete pronaći odgovore na pitanja koja su korisnici postavljali tijekom trajanja pojedinog webinara.

Opisi webinara

W1: Kako planirati i upravljati nastavom na daljinu u školama (u doba neizvjesnosti)

Bili smo svjedoci do sada neviđenih zatvaranja škola uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Prema podacima UNESCO-a, više od milijardu učenika i studenata u cijelim svijetu na različitim razinama obrazovanja bilo je time zahvaćeno. U Hrvatskoj se u vrijeme kada su škole bile zatvorene odvijala nastava na daljinu. Što smo naučili, kakvi su rezultati istraživanja i stečena iskustva koja možemo primijeniti u budućnosti? Koje su to preporuke na koje bi se ravnatelji trebali osloniti u planiranju i upravljanju nastavom na daljinu (ili kombiniranom nastavom) u sljedećoj školskoj godini?

W2: Organizacija i provođenje nastave u virtualnom okruženju

Ovaj webinar namijenjen je svim nastavnicima koji žele steći nova, ali i unaprijediti dosadašnja iskustva u organizaciji i provedbi nastave u virtualnom okruženju. Reflektirat ćemo se na specifične probleme i izazove u klasičnoj (i virtualnoj) učionici te predložiti kako iskoristiti virtualno okruženje za njihovo rješavanje. Opisat ćemo proces dizajniranja aktivnosti u virtualnom okruženju, odabir modela poučavanja kao i digitalnih tehnologija i alata kao podrške procesu učenja i poučavanja.

W3: Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi

Webinarom “Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi” predstavit ćemo proces planiranja online ili kombiniranog oblika poučavanja kroz odabir najprimjerenijih strategija i metoda poučavanja te osmišljavanje aktivnosti za ostvarivanje ishoda učenja uz primjenu pojedinih digitalnih alata i platformi.

W4: Snalaženje u Loomenu

Ovaj webinar namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Ovo je uvodni webinar u kojemu ćemo objasniti kako je CARNET-ov Loomen organiziran, kako se prijaviti u sustav i kako ga možete koristiti na najprikladniji način za održavanje nastave u potpunosti online ili u mješovitom obliku. Uspješno provođenje nastave ovisit će o načinu kako se tečajevi u Loomenu strukturiraju na razini škole te koje se aktivnosti i resursi koriste unutar tečajeva. Na webinaru ćete vidjeti primjer dobro i loše strukturiranog tečaja kako biste imali uzor za vlastite tečajeve.

W5: Izrada virtualne učionice i organizacija nastave u Loomenu

Ovaj webinar namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Ovo je drugi u nizu webinara u kojem ćete saznati koje korake trebate poduzeti za izradu tečaja u Loomenu koji će na najbolji način podržati nastavu na daljinu u vašoj školi bez obzira želite li je provesti u potpunosti online ili u mješovitom obliku.

W6: Podrška učenicima kroz učinkovitu suradnju, komunikaciju i povratno informiranje

Ovaj je webinar namijenjen nastavnicima i ostalim zainteresiranim polaznicima koji žele saznati više o tome kako u kontekstu online i mješovite nastave ostvariti učinkovitu komunikaciju i suradnju s učenicima, te im pružiti učinkovite povratne informacije o njihovom radu. S polaznicima webinara proći će se primjeri prednosti i nedostataka komunikacije i suradnje prilikom korištenja nekoliko široko dostupnih alata i sustava koji uključuju Loomen, MS Teams, Yammer, Google Classroom i videokonferencijske alate.

W7: Komunikacija, praćenje i vrednovanje u Loomenu

Treći u nizu webinara o Loomenu namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Nakon izrade sadržaja tečaja u Loomenu dolazi vrijeme održavanja nastave na daljinu. U ovom tečaju ćete saznati kako komunicirati s učenicima, kako pratiti njihove aktivnosti i vrednovati ih koristeći mogućnosti Loomena.

W8: Metode poučavanja u online okruženju i u učionici – nastava kao dijalog

Ovaj je webinar namijenjen učiteljima, nastavnicima i pedagozima koje zanimaju odnosi u nastavi, posebice vezani uz uspješnu refleksiju i komunikaciju s učenicima. Na temelju istraživanja provedenog za vrijeme nastave na daljinu, akcijskih istraživanja s učiteljima, nastavnicima, pedagozima i ravnateljima te upitnika o nastavi na daljinu, ali i vlastitog istraživačkog i nastavničkog iskustva predstavit će se različiti izazovi i praktična rješenja povezana s idejom nastave kao dijaloga, i u učionici, i u nastavi na daljinu.