Udaljeno učenje

+Otvori sve -Zatvori sve
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

Na ovoj ćete stranici pronaći pregled rješenja i dostupnih usluga sa @skole.hr korisničkim računom za škole koje žele koristiti učenje na daljinu. Sve usluge i alati su besplatni za korištenje.

Dodatne informacije i pomoć u korištenju usluga možete dobiti na CARNET-ovom Helpdesku: 

 

Elektronički identitet

Elektronički identitet oblika @skole.hr u sustavu AAI@EduHr dobivaju pojedinačni korisnici u svojim ustanovama i  omogućuje korisničku autentikaciju za razne CARNET-ove usluge te je nužan za ostvarivanje prava na njihovo korištenje.

U školi učenicima i nastavnicima elektronički identitet otvara administrator imenika. Popis administratora, kojima se korisnici mogu obratiti za otvaranje elektroničkog identiteta, dostupan je na sljedećoj poveznici. 

Popis administratora imenika Pretražite bazu administratora imenika

Valjanost @skole.hr korisničkog računa možete provjeriti na sljedećoj poveznici.  

Provjera korisničkog računa Kliknite ovdje za provjeru valjanosti korisničkog računa

Office 365

Office 365 je skup usluga koji omogućuje učiteljima, nastavnicima i učenicima stvaranje i zajedničko korištenje sadržaja, kao i međusobnu komunikaciju, s bilo kojega mjesta i na bilo kojemu uređaju.

Usluga se može koristiti s vlastitog računala, mobilnoga telefona ili sa školskoga računala. Microsoft Office možete instalirati na računalo i koristiti se njime kada ne postoji veza na internet.

Ova usluga uključuje alate poput Microsoft Excela, Worda i Outlooka, ali i napredne alate kao što su OneDrive (za pohranjivanje datoteka u oblaku), Microsoft Teams (za online suradnju i komunikaciju putem videokonferencija) i OneNote Class Notebook (alat za učionicu). Više o alatima dostupnim u sklopu ove usluge potražite na stranici Office365

Aktivacija Office 365 usluge Kliknite ovdje za aktivaciju usluge za @skole.hr korisnički račun

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi

Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

Upute za korisnike Office365 za škole Kliknite ovdje za preuzimanje uputa

Instrukcijska simulacija za prosljeđivanje e-pošte iz CARNET webmaila u O365 ili G Suite

Yammer

Yammer je društvena mreža koja pripada alatu Office 365. Dostupna je svim nastavnicima i učenicima koji imaju pristup Office 365 alatima. Yammeru se pristupa preko Office 365 portala za škole putem AAI korisničkog računa i odabirom Yammer ikone na alatnoj traci ili odabirom s popisa alata na korisničkom sučelju nakon prijave.

Yammeru je moguće pristupiti putem najnovijih verzija web preglednika ili mobilnih aplikacija (Andorid, iOS, Windows) kao i putem instalacije za računalo.

Upute za korištenje Yammer mreže i kreiranje virtualnih učionica Kliknite ovdje za preuzimanje dokumenta
Yammer instrukcijska simulacija Kliknite ovdje za preuzimanje dokumenta

Google G Suite for Education

Usluga omogućava korisnicima da uz korištenje @skole.hr korisničkog računa pristupe Googleovim aplikacijama koje omogućavaju udaljeno učenje i suradnju. Uključuje Gmail e-poštu, Google disk (za pohranjivanje dokumenata u oblaku) u sklopu kojeg su dostupne aplikacije za online suradnju Google Dokumenti, Tablice i Prezentacije, zatim aplikaciju Hangouts (za tekstualne poruke, audio i videopozive) te platformu Google Classroom koja sadrži alate za učenje na daljinu.

Više informacija o G Suite alatima i upute za njihovo korištenje možete pronaći na G Suite for Education.

Kako bi olakšali trenutačnu situaciju, Google je pripremio seriju videozapisa koji vam mogu pomoći u korištenju Google for Education alata za nastavu od kuće. Videozapise možete pronaći ovdje

Korisnicima je dostupna i Googleova stranica Nastava od kuće, koja je privremeno središte za sve informacije i alate koji pomažu nastavnicima u organiziranju nastave na daljinu. Stranica se redovito ažurira s informacijama koje Google dobiva od nastavnika i partnera. 

Aktivacija Google G Suite usluge Kliknite ovdje za aktivaciju Google Gsuite usluge za skole.hr korisnički račun
Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi
Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

Upute za korisnike Google Classroom Kliknite ovdje za preuzimanje uputa

Upute za korisnike Google Hangouts Kliknite ovdje za preuzimanje uputa

Instrukcijska simulacija za prosljeđivanje e-pošte iz CARNET webmaila u O365 ili G Suite

Cisco Webex Meetings

Cisco Webex Meetings je alat za organiziranje virtualnih predavanja koji uključuje video, audio, chat whiteboard komunikaciju. Idealan je za održavanje nastave na daljinu jer ima i funkciju snimanja predavanja koje učenici mogu naknadno pogledati.

Napomena: Ako učenici koriste tablete, školski administrator treba instalirati Cisco Webex Meetings aplikaciju na tablete putem MDM sustava.

Upute za spajanje na Webex virtualno predavanje - učenici Kliknite ovdje za pregled uputa

Upute za korištenje Webex alata za virtualnu nastavu Kliknite ovdje za pregled uputa

CARNET loomen

CARNET loomen je platforma za učenje na daljinu, koja omogućava otvaranje i pohađanje online tečajeva, komunikaciju, prezentaciju sadržaja, provjeru stečenog znanja, predaju i kontrolu zadaća te praćenje sudjelovanja. Na Loomen se možete prijaviti putem @skole.hr korisničkog računa. 

CARNET loomenu moguće je pristupiti pomoću raznih uređaja, od pametnog telefona, tableta do računala. Za prijenosne uređaje, poput pametnih telefona ili tableta na raspolaganju je i službena Moodle aplikacija dostupna za Apple iOS te Google Android. 

Aplikacije je moguće preuzeti na: 

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi

Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

Upute za učenike Kliknite ovdje za preuzimanje uputa za učenike

Upute za nastavnike Kliknite ovdje za preuzimanje uputa za nastavnike

CARNET Meduza

CARNET Meduza je usluga za distribuciju i pregledavanje obrazovnog i informativnog video sadržaja. Dostupna je obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim CARNET-ovim korisnicima. Kako biste pregledavali zaštićene sadržaje, trebate se ulogirati s podacima @skole.hr korisničkog računa. 

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi
Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

OneNote

Class Notebook je alat koji pomaže učiteljima da kreiraju i postave digitalnu bilježnicu za predmete te da s učenicima dijele nastavne sadržaje, listiće, kvizove i sl. Nadalje omogućuje suradnju između učitelja i učenika kao i suradnju među učenicima u radu na razrednim projektima, dijeljenju zadataka kao i brzom i jednostavnom pružanje povratnih informacija učenicima.

Upute za korištenje OneNote Class Notebook za učenike Kliknite ovdje za pregled uputa za OneNote Class Notebook za učenike

Upute za korištenje OneNote Class Notebook za učitelje Kliknite ovdje za pregled uputa za OneNote Class Notebook za učitelje

Webkonferencije i webinari

Suradnju na daljinu možete ostvariti kroz webkonferencije webinare. Adobe Connect omogućava sudjelovanje u webinarima, sastancima, testiranjima, nastavi i treninzima na daljinu. Dostupne su opcije poput ploče, razgovora, dijeljenja sadržaja ekrana, prozora ili pojedinih aplikacija, prijenosa govora i slike, anketa te razne druge mogućnosti.

Upute za korištenje Adobe Connect Kliknite ovdje za pregled uputa na CARNET Meduzi

Upute za korištenje Adobe Connect Kliknite ovdje za pregled pisanih uputa za korištenje Adobe Connect

Adobe Connect za Windows OS Kliknite ovdje za instalaciju na Windows operativnom sustavu

Adobe Connect za MAC OS Kliknite ovdje za instalaciju na MacOS operativnom sustavu

Edutorij

U Edutoriju se nalaze različite vrste digitalnih obrazovnih sadržaja: priručnici, udžbenici, knjige, lektire, radne bilježnice, zbirke zadataka,  online tečajevi, obrazovne igre, scenariji učenja i pripreme za nastavni sat te drugi sadržaji vezani za obrazovanje. Uz ostale korisnike, sadržaje na Edutorij mogu unositi i škole i nastavnici.

Na Edutorij se možete prijaviti putem @skole.hr korisničkog računa.

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi
Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

e-Lektire

Portal e-Lektire sadrži cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Dio lektirnih djela obogaćen je i građom laganom za čitanje te prijevodom multimedije na hrvatski znakovni jezik, a dio je dostupan je i u Brailleovu digitalnom formatu.
Pristup sadržajima je slobodan, a dostupan je učenicima i nastavnicima uz korištenje korisničkoga računa @skole.hr, ali i svima zainteresiranima uz registraciju korisničkoga računa e-Lektire.

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi
Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

Portal Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla sustav je za učenje i poučavanje upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja.

Na portalu se nalaze:

  • digitalni obrazovni sadržaji iz matematike, fizike, biologije, kemije i engleskoga jezika za srednje škole
  • ECDL moduli za samostalno učenje i vježbu za stjecanje diplome osnovne informatičke pismenosti
  • tečajevi o alatima i primjeni tehnologije u obrazovanju.

Napominjemo kako su sadržaji izrađeni u Flashu te su prilagođeni korištenju na osobnom računalu, ali ne i na tabletima. 

Pristup usluzi Kliknite ovdje za pristup usluzi
Više informacija Kliknite ovdje za više informacija o ovoj usluzi

Škola za život - video lekcije

eLearning tečaj

eLearning tečaj u kojem se nalaze sve potrebne informacije o širenju i prevenciji koronavirusa možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

COVID-19 Kliknite ovdje za preuzimanje tečaja