Nastava na daljinu

+Otvori sve -Zatvori sve
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu predstavlja oblik učenja i poučavanja u kojemu se ne ostvaruje fizička prisutnost učenika i učitelja, već se proces učenja i poučavanja odvija u virtualnom okruženju uz podršku digitalnih tehnologija.

Na stranici Nastava na daljinu predstavljeni su sustavi, alati i sadržaji koji, obzirom na svoje funkcionalnosti, mogu podržati učenje i poučavanje u virtualnom okruženju, bilo da se radi o kombiniranom učenju i poučavanju ili nastavi na daljinu.

Proces planiranja nastave na daljinu počinje prije konačnog odabira sustava, alata ili sadržaja, no da bi se odabrao najprikladniji sustav za provođenje nastave na daljinu, specifični alat ili sadržaj, nužno je poznavati njihove glavne značajke kako biste u potpunosti mogli ostvariti sve planirane aktivnosti.

Kako odabrati najprikladnija tehnološka rješenja koja će moći u potpunosti podržati Vaš plan za provođenje nastave na daljinu, kako im pristupiti i koristiti ih, te se dodatno informirati o poučavanju u virtualnom okruženju pronađite na ovoj stranici. 

Savjeti vezani uz održavanje nastave na daljinu

Savjeti za ravnatelje, učitelje i nastavnike te roditelje i učenike koji se nalaze na ovoj web stranici temelje se na stvarnim iskustvima prikupljenima kroz istraživanje koje je CARNET provodio od ožujka do srpnja 2020. godine.

Ovi savjeti nikako ne pokrivaju sve aspekte nastave na daljinu, već se odnose na ključne elemente koji su se pokazali presudnima u provođenju nastave u online okruženju. Za cjelovitu sliku potrebno je proučiti upute Ministarstva znanosti i obrazovanja te se osloniti na vlastite spoznaje i iskustvo s obzirom na specifičnosti svake škole.

Za ravnatelje
Za roditelje i učenike
Za učitelje, nastavnike i razrednike

 

U sljedećem dokumentu nalaze se informacije o mogućnostima i preporuke za provedbu pojedinih vrsta nastavnih aktivnosti korištenjem interneta i uz podršku digitalnih tehnologija, a u skladu s različitim brzinama internetske veze koje korisnici (nastavnici i učenici) imaju u svojim domovima.

Preporuke za provedbu nastavnih aktivnosti u skladu s infrastrukturom korisnika

Elektronički identitet

Kako biste mogli koristiti CARNET-ove usluge potreban Vam je elektronički identitet oblika @skole.hr u sustavu AAI@EduHr.

Elektronički identitet dobivaju pojedinačni korisnici u svojim ustanovama i on im omogućuje korisničku autentikaciju za razne CARNET-ove usluge te je nužan za ostvarivanje prava na njihovo korištenje.

U školi učenicima i nastavnicima elektronički identitet otvara administrator imenika. Popis administratora, kojima se možete obratiti za otvaranje elektroničkog identiteta, dostupan je na sljedećoj poveznici. 

Popis administratora imenika Pretražite bazu administratora imenika

Valjanost @skole.hr korisničkog računa možete provjeriti na sljedećoj poveznici.  

Provjera korisničkog računa Kliknite ovdje za provjeru valjanosti korisničkog računa

Online sustavi za organizaciju i provođenje nastave na daljinu

Online sustavi za upravljanje učenjem nude niz rješenja za organizaciju i provedbu nastave na daljinu. Ovisno o kojem sustavu govorimo, svaki od njih ima integrirane specifične funkcionalnosti potrebne za uspostavu virtualnog okruženja za učenje i poučavanje.

Kako biste odabrali sustav koji najbolje odgovara Vašim planovima za provođenje nastave na daljinu saznajte više o svakom od navedenih sustava:

Pregled i opis sustava i alata

Loomen

Loomen je CARNET-ova inačica sustava za upravljanje učenjem Moodle i nudi sveobuhvatno rješenje za organizaciju i provedbu nastave na daljinu uz brojne alate integrirane u sam sustav.

Više informacija
Loomen upute za nastavnike
Loomen upute za učenike
Pristup usluzi

MS Teams

Sustav Microsoft Teams nalazi se u sklopu skupa usluga Office 365 te nudi jednostavnost u formiranju grupnih i pojedinačnih kanala za komunikaciju putem video, audio i chat kao i povezivanje s drugim Office 365 uslugama i servisima u za pohranu i dijeljenje podataka.

Upute za korištenje Microsoft Teams za učenike
Upute za korištenje Microsoft Teams za učitelje
Instrukcijska simulacija MS Teams za nastavnike
Instrukcijska simulacija MS Teams za učitelje i učenike

Google Učionica

Google Učionica (Google Classroom) je sustav za upravljanje učenjem i dio je Google Workspace for Education usluge. Svojim jednostavnim i intuitivnim sučeljem te mogućom integracijom s Google dokumentima olakšava organizaciju i provedbu nastave u virtualnom okruženju.

Upute za korisnike Google Učionice
Video upute za korištenje Google Učionice

Yammer

Yammer je jedna od usluga društvenog umrežavanja u sklopu skupa usluga Office 365 koja omogućava komunikaciju kroz grupne objave ili privatne poruke, te objavu i razmjenu datoteka. S obzirom na njegove značajke Yammer, za razliku od ostalih robusnijih sustava za učenje na daljinu, ne podržava funkcionalnosti koje sadrže ostali sustavi, a koji mogu doprinijeti sveobuhvatnoj organizaciji i upravljanje učenjem na daljinu.

Upute za korištenje Yammer mreže i kreiranje virtualnih učionica
Yammer instrukcijska simulacija

Skupovi usluga

Office 365

Office 365 je skup usluga koji omogućuje učiteljima, nastavnicima i učenicima stvaranje i zajedničko korištenje sadržaja, kao i međusobnu komunikaciju, s bilo kojega mjesta i na bilo kojemu uređaju.

Usluga se može koristiti s vlastitog računala, mobilnoga telefona ili sa školskoga računala. Microsoft Office možete instalirati na računalo i koristiti se njime kada ne postoji veza na internet.

Ova usluga uključuje alate poput Microsoft Excela, Worda i Outlooka, ali i napredne alate kao što su OneDrive (za pohranjivanje datoteka u oblaku), Microsoft Teams (za online suradnju i komunikaciju putem videokonferencija) i OneNote Class Notebook (alat za učionicu). Više o alatima dostupnim u sklopu ove usluge potražite na stranici Office365

Aktivacija Office 365 usluge
Pristup usluzi
Više informacija
Upute za korisnike Office365 za škole
Instrukcijska simulacija za prosljeđivanje e-pošte iz CARNET webmaila u O365

Google Workspace for Education

Usluga omogućava korisnicima da uz korištenje @skole.hr korisničkog računa pristupe Googleovim aplikacijama koje omogućavaju udaljeno učenje i suradnju. Uključuje Gmail e-poštu, Google disk (za pohranjivanje dokumenata u oblaku) u sklopu kojeg su dostupne aplikacije za online suradnju Google Dokumenti, Tablice i Prezentacije, zatim aplikaciju Hangouts (za tekstualne poruke, audio i videopozive) te platformu Google Classroom koja sadrži alate za učenje na daljinu.

Aktivacija Google Workspace for Education usluge
Pristup usluzi
Više informacija
Google Workspace for Education videoupute
Instrukcijska simulacija za prosljeđivanje e-pošte iz CARNET webmaila u Google Workspace for Education

Sustavi za videokonferencijsku komunikaciju

Adobe Connect

Suradnju na daljinu možete ostvariti kroz webkonferencije i webinare. Adobe Connect omogućava sudjelovanje u webinarima, sastancima, testiranjima, nastavi i treninzima na daljinu. Dostupne su opcije poput ploče, razgovora, dijeljenja sadržaja ekrana, prozora ili pojedinih aplikacija, prijenosa govora i slike, anketa te razne druge mogućnosti.

Upute za korištenje Adobe Connect
Video upute za korištenje Adobe Connect
Adobe Connect za Windows OS Kliknite ovdje za instalaciju na Windows operativnom sustavu
Adobe Connect za MAC OS Kliknite ovdje za instalaciju na MacOS operativnom sustavu
Više informacija

Google Meet (prethodno zvan Hangouts Meet)

Google Meet je komunikacijski softver izrađeni od strane Googlea i dio je paketa Google Workspace for Education. Omogućava audio i video komunikaciju te dijeljenje sadržaja koji mogu podržati nastavu u virtualnom okruženju. Google Meet može poslužiti kao jedan od alata za online nastavu.

Upute za korisnike Google Meeta
Video upute kako koristiti Google Meeta
Više informacija o Google Meetu

MS Teams

Microsoft Teams, osim uz mogućnost formiranja grupnih i pojedinačnih komunikacijskih kanala, povezivanja s drugim Office 365 uslugama, namijenjen je i za video komunikaciju.  Više informacija i uputa o MS Teamsu objašnjeni su u modulu Online sustavi za organizaciju i provođenje nastave na daljinu.

Dostupni digitalni obrazovni sadržaji

Edutorij

Edutorij je repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja i u njemu su pohranjene različite vrste digitalnih obrazovnih sadržaja: priručnici, udžbenici, knjige, lektire, radne bilježnice, zbirke zadataka, online tečajevi, obrazovne igre, scenariji poučavanja, pripreme za nastavni sat te drugi sadržaji vezani za obrazovanje koje su izradili nastavnici, učenici hrvatskih škola, ali i stručnjaci iz drugih obrazovnih ustanova te izdavačke kuće. Uz ostale korisnike, sadržaje na Edutorij mogu unositi nastavnici i ostali djelatnici škole koji posjeduju @skole.hr korisnički račun.

 Na Edutoriju su uz ostale sadržaje pohranjeni i e-Škole digitalni obrazovni sadržaji (DOS) i e-Škole scenariji poučavanja za različite nastavne predmete te međupredmetne teme od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda opće gimnazije. e-Škole DOS-ovi su recenzirani multimedijski nastavni sadržaji namijenjeni učenicima za samostalno učenje, rad kod kuće ili na nastavi. e-Škole scenariji poučavanja predstavljaju recenzirane upute za nastavnike koje im pomažu u planiranju i realizaciji nastave temeljene na aktivnoj ulozi učenika uz primjenu digitalnih alata i sadržaja.

Više informacija o Edutoriju
Pristup usluzi

CARNET Meduza

CARNET Meduza je usluga za distribuciju i pregledavanje obrazovnog i informativnog video sadržaja. Jedan od integriranih servisa sustava CARNET Meduze je i video portal Baltazar koji sadrži cjelokupni pedagoško obrazovni program Zagreb filma. Na Portalu je objavljeno više od 790 video materijala razvrstanih u 13 kategorija. 

U sklopu usluge CARNET Meduza, u rubrici Slušaonica, nalazi se izbor od 100 radiodramskih emisija. Svi sadržaji namijenjeni su razvoju medijske kulture i pismenosti te upoznavanju s dosezima radio drame kao umjetničke forme, te nadopunjuju prije svega postojeći nastavni materijal iz ovoga segmenta u nastavi Hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama.

Dostupna je obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim CARNET-ovim korisnicima. Kako biste pregledavali zaštićene sadržaje, trebate se ulogirati s podacima @skole.hr korisničkog računa. 

Više informacija o CARNET Meduzi
Pristup usluzi

e-Lektire

Portal e-Lektire sadrži cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire. Pristup sadržajima je slobodan, a dostupan je učenicima i nastavnicima uz korištenje korisničkoga računa @skole.hr, ali i svima zainteresiranima uz registraciju korisničkoga računa e-Lektire.

Više informacija
Pristup usluzi Za pristup sadržaju potrebno je prijaviti se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom

Portal Nikola Tesla

Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla sustav je za učenje i poučavanje upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja.

Na portalu se nalaze digitalni obrazovni sadržaji iz matematike, fizike, biologije, kemije i engleskoga jezika za srednje škole, ECDL moduli za samostalno učenje i vježbu za stjecanje diplome osnovne informatičke pismenosti te tečajevi o alatima i primjeni tehnologije u obrazovanju.

Napominjemo kako su sadržaji izrađeni u Flashu te su prilagođeni korištenju na osobnom računalu, ali ne i na tabletima. 

Više informacija
Pristup usluzi Za pristup sadržaju potrebno je prijaviti se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom

Videolekcije za primjenu u nastavi

Kliknite ovdje za pregled video lekcija

Portal škole.hr

Portal škole.hr središnje je mjesto za razmjenu znanja, novosti i informacija o hrvatskome obrazovnom sustavu i objavu tekstova iz područja suvremenoga obrazovanja. 

Više informacija
Pristup usluzi

Alati za kreiranje sadržaja

OneNote Class Notebook

Class Notebook je alat koji pomaže učiteljima da kreiraju i postave digitalnu bilježnicu za predmete te da s učenicima dijele nastavne sadržaje, listiće, kvizove i sl. Omogućuje suradnju između učitelja i učenika kao i suradnju među učenicima u radu na razrednim projektima, dijeljenju zadataka kao i brzom i jednostavnom pružanje povratnih informacija učenicima.

Priručnik za korištenje OneNote Class Notebook za učenike
Priručnik za korištenje OneNote Class Notebook za učitelje

E-laboratorij 

e-Laboratorij je portal koji omogućava sve informacije o alatima, interaktivnim sadržajima i aplikacijama za uporabu na području e-učenja.

Više informacija
Pristup usluzi

Edukacije za provođenje nastave na daljinu

Webinari

Za sve koji žele steći, unaprijediti ili obnoviti vlastite kompetencije u osmišljavanju i provođenju nastave u virtualnom okruženju ili kombiniranim modelom nastave u učionici i na daljinu pripremili smo niz webinara koji će se održati tijekom rujna i listopada 2020. godine. 

U tablici možete pronaći i raspored održavanja webinara. Prije nego što u tablici odaberete webinar u kojem želite sudjelovati prijavite se u aplikaciju EMA. Prijavom na EMA-u, nakon prisustva na webinaru, ostvarujete i pravo na potvrdu o sudjelovanju. 

Ako ste propustili webinar, snimku možete naknadno pogledati klikom na naziv održanog webinara u tablici. 

Webinar (naziv)Datum održavanja
Kako planirati i upravljati nastavom na daljinu u školama (u doba neizvjesnosti)?4. 9. 2020. u 12 sati
Organizacija i provođenje nastave u virtualnom okruženju10. 9. 2020. u 13 sati
Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi18. 9. 2020. u 12 sati
Snalaženje u Loomenu17. 9. 2020. u 13 sati
Izrada virtualne učionice i organizacija nastave u Loomenu24. 9. 2020. u 13 sati
Podrška učenicima kroz učinkovitu suradnju, komunikaciju i povratno informiranje25. 9. 2020. u 13 sati
Komunikacija, praćenje i vrednovanje u Loomenu1. 10. 2020. u 13 sati
Metode poučavanja u online okruženju i u učionici – nastava kao dijalog8. 10. 2020. u 13 sati

U nastavku možete pronaći odgovore na pitanja koja su korisnici postavljali tijekom trajanja pojedinog webinara.

Pitanja i odgovori

Opisi webinara

W1: Kako planirati i upravljati nastavom na daljinu u školama (u doba neizvjesnosti)

Bili smo svjedoci do sada neviđenih zatvaranja škola uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Prema podacima UNESCO-a, više od milijardu učenika i studenata u cijelim svijetu na različitim razinama obrazovanja bilo je time zahvaćeno. U Hrvatskoj se u vrijeme kada su škole bile zatvorene odvijala nastava na daljinu. Što smo naučili, kakvi su rezultati istraživanja i stečena iskustva koja možemo primijeniti u budućnosti? Koje su to preporuke na koje bi se ravnatelji trebali osloniti u planiranju i upravljanju nastavom na daljinu (ili kombiniranom nastavom) u sljedećoj školskoj godini?

Prezentacija

W2: Organizacija i provođenje nastave u virtualnom okruženju

Ovaj webinar namijenjen je svim nastavnicima koji žele steći nova, ali i unaprijediti dosadašnja iskustva u organizaciji i provedbi nastave u virtualnom okruženju. Reflektirat ćemo se na specifične probleme i izazove u klasičnoj (i virtualnoj) učionici te predložiti kako iskoristiti virtualno okruženje za njihovo rješavanje. Opisat ćemo proces dizajniranja aktivnosti u virtualnom okruženju, odabir modela poučavanja kao i digitalnih tehnologija i alata kao podrške procesu učenja i poučavanja.

Prezentacija
Tablice za pomoć u pripremi i organizaciji nastave u virtualnom okruženju

W3: Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi

Webinarom “Planiranje i poučavanje u online i kombiniranoj nastavi” predstavit ćemo proces planiranja online ili kombiniranog oblika poučavanja kroz odabir najprimjerenijih strategija i metoda poučavanja te osmišljavanje aktivnosti za ostvarivanje ishoda učenja uz primjenu pojedinih digitalnih alata i platformi.

Prezentacija

W4: Snalaženje u Loomenu

Ovaj webinar namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Ovo je uvodni webinar u kojemu ćemo objasniti kako je CARNET-ov Loomen organiziran, kako se prijaviti u sustav i kako ga možete koristiti na najprikladniji način za održavanje nastave u potpunosti online ili u mješovitom obliku. Uspješno provođenje nastave ovisit će o načinu kako se tečajevi u Loomenu strukturiraju na razini škole te koje se aktivnosti i resursi koriste unutar tečajeva. Na webinaru ćete vidjeti primjer dobro i loše strukturiranog tečaja kako biste imali uzor za vlastite tečajeve.

W5: Izrada virtualne učionice i organizacija nastave u Loomenu

Ovaj webinar namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Ovo je drugi u nizu webinara u kojem ćete saznati koje korake trebate poduzeti za izradu tečaja u Loomenu koji će na najbolji način podržati nastavu na daljinu u vašoj školi bez obzira želite li je provesti u potpunosti online ili u mješovitom obliku.

W6: Podrška učenicima kroz učinkovitu suradnju, komunikaciju i povratno informiranje

Ovaj je webinar namijenjen nastavnicima i ostalim zainteresiranim polaznicima koji žele saznati više o tome kako u kontekstu online i mješovite nastave ostvariti učinkovitu komunikaciju i suradnju s učenicima, te im pružiti učinkovite povratne informacije o njihovom radu. S polaznicima webinara proći će se primjeri prednosti i nedostataka komunikacije i suradnje prilikom korištenja nekoliko široko dostupnih alata i sustava koji uključuju Loomen, MS Teams, Yammer, Google Classroom i videokonferencijske alate.

Prezentacija

W7: Komunikacija, praćenje i vrednovanje u Loomenu

Treći u nizu webinara o Loomenu namijenjen je učiteljima i nastavnicima koji koriste ili će tek koristiti CARNET-ov Loomen za provođenje nastave na daljinu. Nakon izrade sadržaja tečaja u Loomenu dolazi vrijeme održavanja nastave na daljinu. U ovom tečaju ćete saznati kako komunicirati s učenicima, kako pratiti njihove aktivnosti i vrednovati ih koristeći mogućnosti Loomena.

W8: Metode poučavanja u online okruženju i u učionici – nastava kao dijalog

Ovaj je webinar namijenjen učiteljima, nastavnicima i pedagozima koje zanimaju odnosi u nastavi, posebice vezani uz uspješnu refleksiju i komunikaciju s učenicima. Na temelju istraživanja provedenog za vrijeme nastave na daljinu, akcijskih istraživanja s učiteljima, nastavnicima, pedagozima i ravnateljima te upitnika o nastavi na daljinu, ali i vlastitog istraživačkog i nastavničkog iskustva predstavit će se različiti izazovi i praktična rješenja povezana s idejom nastave kao dijaloga, i u učionici, i u nastavi na daljinu.

Prezentacija