prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Učionica budućnosti

+Otvori sve -Zatvori sve

Učionica budućnosti

Učionica budućnosti je učionica opremljena nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnim ekranom, te softverom za upravljanje učionicom (eng. classroom management system) čija upotreba omogućava interaktivnu razmjenu znanja i transformaciju nastavnog procesa i tradicionalne nastave.

Korištenje napredne tehnologije potiče interaktivnu nastavu na kojoj učenici mogu međusobno i s nastavnikom dijeliti nastavne aktivnosti, provjeriti svoje znanje kroz testove, pretraživati informacije na internetu te sudjelovati u aktivnostima koje potiču kritičko mišljenje i istraživanje.

Nastavnici mogu s učenicima podijeliti informacije i nastavne materijale putem pametnog ekrana ili izravno na učenička tablet računala, imaju trenutan uvid u učeničko praćenje pojedinog predavanja ili aktivnosti, a mogu i provjeriti njihovo razumijevanje kroz kratke kvizove znanja, ankete ili raspravu. Na taj je način znanje dostupno nadohvat “klika”, škole se digitalno osnažuju, a interaktivna i projektna nastava olakšana je i lakše dostupna.

Projekt Učionica budućnosti rezultat je suradnje javnog i privatnog sektora: CARNET-a i tvrtki partnera – Microsofta odnosno Samsung Electronics Adriatica, a odvijao se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Edukacija

Krajem kolovoza do prve polovice rujna 2014. godine održane su edukacije o obrazovnim trendovima i korištenju sustava za virtualno učenje koje su škole dobile sa uređajima koje koriste, kako bi nastavnici dobili sva potrebna znanja i tehničku podršku te na taj način što spremnije i jednostavnije koristili tehnologiju. Također, neke škole počele su s tom godinom koristiti e-Dnevnik. 

Microsoftove učionice budućnosti

Microsoftove učionice budućnosti opremljene su tablet računalima i pametnom pločom koje povezuje kompletno programsko rješenje za upravljanje uređajima, interaktivnu nastavu i korištenje interneta, a sve pod nadzorom nastavnika koji ima uvid u zaslone svih učeničkih tableta i potpunu kontrolu nad sadržajem koji učenici koriste za vrijeme sata. Na tablete je instaliran Windows 8.1 operativni sustav, pametna ploča ima zaslon osjetljiv na dodir te i na taj način omogućuje interaktivnu nastavu za učenike i nastavnike. U sklopu pripreme korištenja Microsoft Office 365 servisa u cjelokupnoj obrazovnoj zajednici, ova oprema omogućava dodatne mogućnosti korištenja koje Microsoft nudi svojim korisnicima.

U suradnji s nastavnicima i partnerskom tvrtkom zajedničkim snagama izrađivat će se digitalni nastavni materijali, prilagođeni hrvatskom obrazovnom procesu i jeziku.

Škole u kojima su otvorene učionice budućnosti Microsofta:

Samsungove učionice budućnosti

Samsungove učionice budućnosti opremljene su tablet računalima, tipkovnicama i pametnom pločom, koje povezuje Content Management System rješenje naziva Samsung School. Takav CMS omogućuje oblik nastave koja se u potpunosti odvija u virtualnom sučelju, razmjenom nastavnih sadržaja, upotrebom interneta i digitalnih nastavnih materijala a sve pod nadzorom nastavnika, koji ima uvid u zaslone svih učeničkih tableta i potpunu kontrolu nad sadržajem za vrijeme sata. Pametna ploča ima zaslon osjetljiv na dodir te i na taj način omogućuje interaktivnu nastavu za učenike i nastavnike. Neke škole koriste i kolica, koja služe kao sef i spremište za tablete, koji su na ovakav način osigurani, pod ključem i u isto vrijeme na punjačima.

Škole u kojima su otvorene učionice budućnosti Samsung Electronics-a:
Samsungovi laboratoriji aplikacija

Samsungovi laboratoriji aplikacija (Samsung Smart Apps Lab) namijenjeni su fakultetima tehničkog usmjerenja kojima nude, uz mogućnosti dodatne edukacije, edukaciju budućih IKT stručnjaka u Hrvatskoj. Laboratoriji također nude istraživanja i razvoj novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Ovaj projekt je također dodatna prilika za umrežavanje između sveučilišta te razmjenu znanja i iskustava. Radi se o zajedničkom projektu CARNET-a i tvrtke Samsung Electronics Adriatic i fakulteta, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Laboratoriji na Elektrotehničkom fakultetu Osijek, Kampusu Sveučilišta u Rijeci te Tehničkom fakultetu Rijeka, opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će svim studentima fakulteta omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija. U laboratoriju će se razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg, ali za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, visokog obrazovanja općenito, te za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Visoka učilišta u kojima su otvoreni laboratoriji aplikacija Samsung Electronics: