prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

ProMikro – opremanje osnovnih škola mikroračunalima

+Otvori sve -Zatvori sve

ProMikro

ProMikro konferencija za novinareU skladu s ciljem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije “Proširiti i unaprijediti primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u učenju i obrazovanju”, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM, a uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja pokrenula je projekt ProMikro kojem je cilj uvođenje algoritamskoga načina razmišljanja i problemskoga pristupa u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala. Slijedom navedenog objavljen je Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje osnovnih škola u projektu ProMikro.

O projektu

Glavna aktivnost ovog poziva je edukacija učitelja različitih struka o načinima uporabe mikroračunala u nastavi svih predmeta, primjerice u Matematici, Prirodi, Tehničkoj kulturi, Informatici, Glazbenoj kulturi, Tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, uz posebni naglasak na razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti u djece.

MikroračunalaU drugoj fazi projekta planirano je opremanje svih učenika 6. razreda osnovnih škola mikroračunalima te obrazovnim sadržajima za njihovu uporabu. Mikroračunala će biti u vlasništvu škola, koje će ih posuđivati učenicima na razdoblje od godinu dana, odnosno tijekom pohađanja 6. razreda.

Svim školama koje se jave za sudjelovanje omogućit će se edukacija učitelja, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavnome procesu. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno i besplatno.

Sve dodatne upite vezane uz ovaj javni poziv moguće je poslati e-poštom na adresu: helpdesk@skole.hr.

Kontakti

CARNET-ov Helpdesk za podršku obrazovnom sustavu

Telefon: +385 1 6661 500
E-adresa: helpdesk@skole.hr

Pitanja i odgovori

Mogu li u projektu sudjelovati sve osnovne škole u RH?
Da, u projektu mogu sudjelovati sve osnovne škole u RH, uključujući matične i područne škole koje provode nastavu šestih razreda u tekućoj školskoj godini. Molimo vas da napravite jednu, zajedničku prijavu za matičnu i pripadne područne škole.
Mogu li u projektu sudjelovati druge ustanove?
U projektu mogu sudjelovati i centri za odgoj i obrazovanje koji provode nastavu šestih razreda u tekućoj školskoj godini.
Tko prijavljuje školu za sudjelovanje u projektu?
Prijavnicu za sudjelovanje u projektu ispunjava ravnatelj/ica škole ili centra za odgoj i obrazovanje.
Na koji način se škola prijavljuje za sudjelovanje u projektu?
Škola se prijavljuje isključivo putem mrežnog obrasca koji se nalazi na ovoj mrežnoj stranici. Svi ostali načini prijave neće se smatrati važećima.
Do kada se škole mogu prijaviti?
Škole se mogu prijaviti u projekt dok se ne podijele sva mikroračunala.
Dobivaju li prijavljene škole potvrdu o prijavi za sudjelovanje u projektu?
Sve škole koje se uspješno prijave za sudjelovanje u projektu dobit će na e-adresu škole koji upišu u mrežni obrazac potvrdu o prijavi. Molimo vas da obratite posebnu pozornost pri upisivanju vaše kontakt e-adrese škole kako biste mogli zaprimiti potvrdu o uspješnoj prijavi.
Što ukoliko ne zaprimimo potvrdu o prijavi za sudjelovanje u projektu?
Ukoliko potvrda ne bude primljena u roku od dva sata od popunjavanja prijavnice molimo da se javite e-porukom na adresu: helpdesk@skole.hr.
Je li sudjelovanje škola obvezno?
Sudjelovanje škola je dobrovoljno.
Koliko učitelja škola mora/može poslati na edukaciju?
Svaka škola mora poslati barem jednog učitelja, a može poslati najviše pet učitelja na edukaciju. Broj učitelja, koji će sudjelovati u edukaciji, razmjeran je broju šestih razreda u vašoj školi.
Koji učitelji mogu sudjelovati u projektu?
U projektu i na edukacijama mogu sudjelovati učitelji bilo kojeg predmeta, iako će primarni fokus biti na STEM područje, a edukacijski materijali za učitelje bit će razrađeni za Matematiku, Prirodu, Tehničku kulturu, Informatiku, Glazbenu kulturu, te Tjelesnu i zdravstvenu kulturu..
Kada i gdje će se održavati edukacije?
Početne edukacije održavat će se diljem RH krajem rujna i početkom listopada. Termini i lokacije edukacija bit će objavljeni na ovim mrežnim stranicama nekoliko dana nakon završetka prijava za projekt.
Je li potrebno predznanje za uključivanje u projekt?
Za uključivanje u projekt nije potrebno predznanje.
Tko osigurava mikroračunala za provođenje projekta?
Mikroračunala osigurava CARNET. Po primitku mikroračunala ustanova ih dijeli svim učenicima šestih razreda. Svaki učenik dobiva komplet opreme – ili jedan GO komplet, ili jedan komplet opreme iz Club paketa (micro:bit, upute, kućište za baterije, baterije i USB kabel).
Dobivaju li mikroračunala u vlasništvo škole ili učenici?
Mikroračunala dobivaju ustanove u njihovo vlasništvo. Ustanove samostalno odlučuju o načinu posudbe mikroračunala učenicima, na sličan način kao i za posudbu knjiga ili stvari male vrijednosti. Zaprimljena mikroračunala nije potrebno uvoditi u poslovne knjige ustanova. Radi se o robi male vrijednosti koja ne funkcionira samostalno. Indikativna vrijednost jednog seta micro:bit mikroračunala je oko 125 kuna.
Koliko dugo učenici mogu koristiti mikroračunala?
Učenici koriste mikroračunala tijekom cijele školske godine, dok pohađaju šesti razred.
Koriste li učenici mikroračunala samo u školi ili i kod kuće?
Učenici koriste mikroračunala u školi i kod kuće. Mikroračunala su u posudbi kod učenika tijekom cijele školske godine. Učenici su slobodni da, osim redovitog sadržaja koji će se provoditi u školama, koriste mikroračunala za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti putem dodatnih materijala dostupnih na stranicama Instituta za razvoj i inovativnost mladih i drugim materijalima dostupnim internetu.
Je li potrebno predznanje učenika?
Predznanje učenika nije potrebno za uključivanje u projekt.
Dolaze li mikroračunala spremna za rad?
Da, mikroračunala dolaze spremna za rad.
Koja oprema je potrebna za rad s mikroračunalom?
Kako bi se mikroračunala programirala potrebno je računalo, tablet ili pametni telefon.
Gdje možemo pronaći obrazovne sadržaje za rad s mikroračunalima?
Edukacijske materijale izrađuje i održava Institut za razvoj i inovativnost mladih. Na njihovom edukacijskom web portalu Izradi! (http://izradi.croatianmakers.hr/bbc-microbit/) mogu se pronaći uvodni edukacijski materijale, za početak korištenja mikroračunala, napredniji materijali i projekti koje su izradili učenici osnovnih škola koristeći mikroračunala.
Kome se možemo obratiti za dodatna pitanja?
Za sve dodatne upite možete se javiti e-porukom na adresu: helpdesk@skole.hr.
Postoji li garancija za zaprimljena računala?
U slučaju neispravnog rada mikroračunala, ista su pokrivena garancijom koja vrijedi do 21. studenoga 2018. godine. Svako neispravno računalo CARNET će, u najkraćem mogućem roku, zamijeniti, a svakoj ustanovi su poslane i dodatne količine mikroračunala u odnosu na broj učenika koje su prijavile. Mehanička oštećenja ili gubitak opreme nisu pokriveni garancijom.