prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET videokonferencije

+Otvori sve -Zatvori sve

CARNET videokonferencije omogućuju korisnicima višestranu komunikaciju na daljinu te mogućnost suradnje uz kvalitetan prijenos zvuka i slike. Suradnja na daljinu može se ostvariti kroz videokonferencije i webkonferencije. Korisnik odlučuje o načinu korištenja tehnologije za predavanje, webinar, sastanak, testiranje, intervju, trening, demonstraciju ili nastavu na daljinu.

CARNET videokonferencije

CARNET je razvio jedinstven sustav videokonferencija koji omogućuje uspostavljanje videokonferencijske veze između dviju ili više lokacija uključenih u sustav preko webkonferencijskih usluga ili Polycom Realpresence, ako imate korisnike koji imaju H.323 uređaje ili softver koji koristi H.323 protokol.

S obzirom na broj sudionika preporučamo:

  • do 40 sudionika: eduMEET (uz korištenje računala, web preglednika, kamerice i mikrofona)
  • do 45 sudionika: Polycom Realpresence Desktop (rješenje za videokonferencije H.323)
  • do 250 sudionika: MS Teams (aktivacija za škole) ili Google Meet (aktivacija za škole ili aktivacija preko SRCE)
  • od 250 do 600 sudionika preporučamo webinar preko Adobe Connect platforme
  • od 700 do 10000 sudionika predlažemo korištenje MS Live Event platforme
  • mogućnost prijenosa videokonferencije ili webinara uživo preko portala Meduza ili sl..

Ako sudionici imaju videokonferencijske učionice ili uređaje, pomoću aplikacije Polycom Real Presence Desktop na vlastitu računalu te uz adekvatnu audio – video opremu, CARNET-ovi korisnici mogu sudjelovati u videokonferenciji. Postoji i mogućnost rezervacije TCR učionice (eng. Tele Conferencing Room) koje su im dostupne u sustavu.

TCR učionica je prostorija u akademskoj ustanovi, opremljena videokonferencijskim uređajem, koja je u potpunosti prilagođena uvjetima potrebnima za kvalitetan prijenos zvuka i slike. Aktivne TCR učionice kao i MCU poslužitelj (za više sudionika) moguće je rezervirati na mrežnoj stranici TCR rezervacija.

Adobe Connect

CARNET je, u želji da obrazovnoj i akademskoj zajednici ponudi dodatne mogućnosti u svakodnevnoj komunikaciji na daljinu, implementirao Adobe Connect poslužitelj, koji omogućuje suradnju putem mreže. Taj mrežni alat omogućuje korisnicima sudjelovanje u webinarima, sastancima, testiranjima, nastavi i treninzima na daljinu.

Dostupne su opcije poput ploče (eng. whiteboarda), razgovora (eng. chat), dijeljenja sadržaja ekrana, prozora ili pojedinih aplikacija, prijenos govora i slike, anketa i raznih drugih mogućnosti. Više detalja saznajte u korisničkom priručniku.

Webinar (eng. Webinar – WEB based semINAR) je seminar, predavanje ili radionica koja se prenosi putem interneta. Događa se u realnome vremenu i uključuje zvučnu, tekstualnu ili videokomunikaciju između predavača i polaznika koji se nalaze na različitim mjestima. Razina interakcije ovisi o autoru i temi koja se izlaže.

Webinarima se može pristupiti s bilo kojega računala koje ima pristup internetu, a naknadno je moguće preuzeti i pogledati snimku webinara. Tehnički je preduvjet za praćenje webinara računalo sa zvučnicima spojeno na internet prosječne brzine. Mikrofon i slušalice za sudjelovanje nisu neophodni, ali pojačavaju doživljaj sudjelovanja.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Videokonferencije – eduMEET

Za korištenje usluge dovoljno je posjetiti stranicu usluge, kreirati sobu, podijeliti poveznicu iz adresne trake sudionicima i učestvovati u videokonferenciji koristeći preglednik Chrome ili Firefox. Videokonferencije se ne mogu snimati.

Videokonferencije – Real Presence Desktop

Za korištenje usluge računalnih videokonferencija na svojemu računalu zahtjev se šalje e-poštom na adresu: dma@carnet.hr

Videokonferencije u TCR učionici

Za korištenje sustava TCR učionica, preporučuje se ishoditi odobrenje za održavanje videokonferencije s akademskom institucijom koja ima videokonferencijsku učionicu (TCR). Korištenje dvorane potrebno je rezervirati preko sustava rezervacija.

Želite li se koristiti svim naprednim mogućnostima CARNET-ova videokonferencijskoga sustava te svoju TCR učionicu i resurse staviti u sustav na raspolaganje akademskoj zajednici, kontaktirajte nas e-poštom: tcr@carnet.hr

Connect – Webinari

Korisnik možete postati slanjem zahtjeva za rezervacijom virtualne sobe na adresu e-pošte: acp@carnet.hr, s vaše adrese e-pošte u AAI@EduHr sustavu. U zahtjevu je potrebno navesti datum i vrijeme konferencije te naziv (temu) konferencije. Prije samoga slanja zahtjeva potrebno se vašim elektroničkim identitetom u AAI@EduHr sustavu prijaviti na uslugu CARNET Connect.

Kao organizator konferencije imat ćete administratorske ovlasti u virtualnoj sobi. Administratorske ovlasti (Host) omogućit će vam upravljanje virtualnom sobom. Detaljnije upute pročitajte u priručniku. Nakon odobrenja rezervacije prijavom na CARNET Connect sustav, bit će vam dostupna zatražena virtualna soba.

Instalirajte Adobe Connect aplikaciju za vaš operativni sustav (omogućuje dijeljenje sadržaja ekrana, prozora i aplikacija). Unesite poveznicu virtualne sobe i prijavite se.

Ako imate problema s pristupom virtualnoj sobi, svakako ažurirajte stariju verziju aplikacije ili dodatka za Connect (Connect Add-in) te preuzmite aplikaciju.

Učenici ili studenti mogu biti korisnici sustava ukoliko se radi o organiziranoj grupi učenika ili studenata pod mentorstvom profesora odnosno nastavnika. Rezervaciju TCR učionica za njih obavlja profesor mentor odnosno nastavnik.

Pitanja i odgovori

Koliko je potrebno vremena da mi aktivirate uslugu?
Služba multimedijskih servisa će Vam, po primitku Vašega zahtjeva, poslati informacije o tome kako se početi koristiti uslugom najposlije unutar jednoga radnog dana. Naravno, uvijek ćemo nastojati odgovoriti u roku kraćemu od gore navedenoga.
Koja je preporučena konfiguracija za korištenje aplikacije Real Presence Desktop?
Preporučena konfiguracija računala koja zadovoljava HD ready standard/720p je procesor Intel Core i3 Dual Core 2.5 GHz ili bolji (do 30 fps slika u sekundi), odnosno Intel Core i5 Quad Core 2.0 GHz ili bolji (do 30 fps). Podržani operativni sustavi su Windows 10, Windows 7: 32-bit ili 64-bit, Windows 8 i 8.1 Standard, Pro i Enterprise 32-bit and 64-bit. Potrebno je osigurati 200 MB diskovnoga prostora, 4 GB RAM, te 256 MB videomemorije ili više. Za još bolje iskustvo savjetuje se korištenje USB kamere ili ugrađene mrežne kamere s minimalnom rezolucijom 720p te 3.5 mm naglavni set (slušalice s mikrofonom) ili USB naglavni set (slušalice s mikrofonom) za samostalno korištenje sustavom.
Prilikom otvaranja poveznice za preuzimanje aplikacije, stranica javlja grešku da resurs nije dostupan.
Molimo Vas da pokušate ponovno otvoriti poveznicu na našoj stranici ili ručno naći aplikaciju na stranicama Polycoma.
Kako rezervirati TCR učionice?

Samu funkcionalnost, raspoloživost kao i rezervaciju potrebno je napraviti na mrežnoj stranici: http://tcr-rezervacije.carnet.hr

Neke dvorane radi tehničke neispravnosti trenutačno su ili trajno nedostupne.

Zašto imam problema s praćenjem webinara ili videokonferencije?
Preporučujemo da se na internet povežete žicom, a ne bežično te preporučujemo korištenje navedenim aplikacijama. Ako i dalje imate problema, možda imate problem sa širinom pojasa Vaše veze ili s Vašim lokalnim uređajima ili računalom. Svakako provjerite i preduvjete.

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: helpdesk@carnet.hr

Podnošenje zahtjeva za videokonferencijskim softverom: dma@carnet.hr