Naslovnica O CARNET-u

O CARNET-u

+Otvori sve -Zatvori sve
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

O nama

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET javna je ustanova koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja u području informacijsko-komunikacijske tehnologije i njezine primjene u obrazovanju. Svoju povijest CARNET započinje 1991. godine kao projekt tadašnjega Ministarstva znanosti i tehnologije te postaje prvi i jedini pružatelj internetskih usluga u Hrvatskoj. Četiri godine poslije Vlada RH donosi Uredbu o osnivanju ustanove CARNET radi inoviranja obrazovnoga sustava te poticanja napretka pojedinaca i društva u cjelini s pomoću IKT-a.

CARNET mreža privatna je mreža akademske, znanstvene i istraživačke zajednice Republike Hrvatske, kao i institucija u sklopu osnovnoga i srednjoškolskoga obrazovnog sustava. Naše usluge dostupne su ustanovama osnovnoga i srednjega školstva, ustanovama iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja, kao i brojnim javnim ustanovama poput određenih ministarstava, bolnica itd. Preko CARNET mreže trenutačno je povezano 2600 ustanova na 3800 lokacija širom Hrvatske. Naši su pojedinačni korisnici učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i drugi zaposlenici ustanova članica CARNET-a, a u segmentu sigurnosti na internetu i svi građani Republike Hrvatske.

Usmjerenost na korisnike osnovna je motivacija više od 150 CARNET-ovih  zaposlenika u šest gradova – Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Puli i Dubrovniku – koji svojim znanjem i iskustvom unapređuju svakodnevno poslovanje ustanove.

Prateći najnovije trendove u području IKT-a, infrastrukture i obrazovanja tijekom godina osmišljavali smo brojne projekte i razvijali nove usluge. Trenutačno svojim korisnicima nudimo njih više od 70 u rasponu od obrazovanja i osposobljavanja do multimedije, računalne sigurnosti i korisničke podrške. Svim uslugama oni pristupaju putem elektroničkoga identiteta u sustavu AAI@EduHr. Usto, CARNET sudjeluje u važnim nacionalnim projektima, poput e-Građani, e-Dnevnik, e-Matica i Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole.

Radi izgradnje digitalno zreloga društva CARNET je, u suradnji s partnerima, uspješno proveo i pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”, kojim je u 10 posto osnovnih i srednjih škola povećana razina digitalne zrelosti. Uvođenje adekvatne IKT infrastrukture i opreme u 151 hrvatsku školu, razvoj digitalnih sadržaja, e-usluga i alata za nastavne i poslove procese, kao i sustavna edukacija omogućili su redovito korištenje tehnologije u učenju i poučavanju te povećanje digitalne kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika u školama. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja započinjemo drugu fazu projekta kojom do 2022. godine planiramo obuhvatiti sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj.

CARNET sudjeluje i u brojnim međunarodnim aktivnostima te surađujemo s drugim europskim akademskim i istraživačkim mrežama, organizacijom GÉANT Association i organizacijama koje su zadužene za upravljanje internetskim resursima u svijetu.