prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica CARNET CARNET infrastruktura

CARNET infrastruktura

+Otvori sve -Zatvori sve

CARNET infrastruktura

CARNET mreža privatna je mreža hrvatske akademske i znanstveno-istraživačke zajednice i ustanova iz sustava osnovnoga i srednjega školstva. Dio mrežne infrastrukture posjeduje CARNET-ova ustanova, a vodove većinom unajmljuje od niza davatelja telekomunikacijskih usluga.

CARNET mreža primjer je WAN mreže (Wide Area Network – mreža rasprostranjena na većim udaljenostima) kojom se članice CARNET-a diljem Hrvatske povezuju u kompaktnu informacijsko-komunikacijsku cjelinu. CARNET mreža podatkovna je mreža namijenjena prijenosu podataka korištenjem TCP/IP protokola (Transport Control Protocol / Internet protocol). Trenutačno podržane verzije TCP/IP protokola u CARNET mreži kao njezinu integralnome dijelu su verzije 4 i 6 (IPv4 i IPv6). CARNET svojim članicama omogućuje usluge virtualnih privatnih mreža.

Ključna karakteristika svake privatne mreže jest njezin spoj prema globalnoj mreži – internetu. CARNET mreža je tu vezu ostvarila kroz sveeuropsku istraživačku mrežu GÉANT, trenutačnom brzinom veze od 100 Gb/s. GÉANT mreža rezultat je inicijative Europske zajednice i udruge europskih akademskih mreža za uspostavom tehnološki najnaprednije računalne mreže koja povezuje sve europske akademske i istraživačke nacionalne mreže te ostvaruje vezu i prema tzv. komercijalnome internetu. Veza prema drugim davateljima internetske usluge u Hrvatskoj ostvarena je putem mjesta razmjene internetskoga prometa u Hrvatskoj – CIX.

Unutar Hrvatske, CARNET mreža povezuje veće i manje hrvatske gradove na kopnu te niz mjesta na otocima. Veći sveučilišni centri (Dubrovnik, Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Zadar, Zagreb) povezani su vezama u rasponu od 2 Gb/s do 100 Gb/s, dok su za manje centre osigurane veze brzina od 1 Gb/s do 10 Gb/s. Osobito je napredna infrastruktura u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku gdje su fakulteti i znanstvene ustanove povezane brzinama do 10 Gb/s. U CARNET mrežu povezuju se i ustanove iz sustava osnovnoga i srednjega školstva pristupnim brzinama od 4 Mb/s do 10 Gb/s. U Rijeci, Zagrebu, Splitu i Puli CARNET vlastito izgrađenom infrastrukturom povezuje lokacije ustanova u CARNET mrežu.

CARNET na temelju sporazuma s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja spaja njihove lokacije na CARNET mrežu, ali korisnicima nisu dostupne sve usluge koje su omogućene matičnim korisnicima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.