prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

GrowCERT

+Otvori sve -Zatvori sve

GrowCERT

Projekt GrowCERT, koji CARNET provodi s ciljem jačanja kapaciteta Nacionalnog CERT-a i poboljšanja suradnje na nacionalnoj i europskoj razini, sufinanciran je sredstvima Europske komisije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility).

Svrha i opći cilj ovog projekta je poboljšati pripremljenost i odaziv na kibernetičke prijetnje kritičnih hrvatskih nacionalnih infrastruktura i CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a, nacionalne računalne infrastrukture za hitne intervencije. Doprinos jačanju hrvatskih nacionalnih kapaciteta za prikupljanje, analizu i razmjenu informacija o kibernetičkim incidentima i prijetnji kibernetičkoj sigurnosti bit će postignut stvaranjem platforme za prikupljanje statističkih podataka i sigurnosnih incidenata na nacionalnoj i europskoj razini.

Uz razvoj i kreiranje platforme, provodit će se aktivnosti podizanja svijesti i osposobljavanja zaposlenika CARNET-ovog odjela za Nacionalni CERT, nabava hardvera, softvera i licenci s više performansi. Time će se razviti dodatne usluge za poboljšanje reagiranja na kibernetičke prijetnje, uključujući i nacionalni popis SPAM-a, sustav za širenje informacija o otkrivenim ranjivostima i alat za otkrivanje izmijenjenih izgleda početnih stranica mrežnih sjedišta (Web Defacement), te drugih zlonamjernih sadržaja na mreži. Krajnji rezultat projekta bit će razvijeni softverski alati za Platformu CSP (Core Service Platform) kao mehanizmi za suradnju.

Projekt se sastoji od šest glavnih aktivnosti:

  • Upravljanje projektom
  • Podizanje svijesti o kibernetičkim prijetnjama i mogućim rješenjima
  • Razvoj platforme za prikupljanje statističkih podataka i sigurnosnih incidenata na nacionalnoj i europskoj razini
  • Podizanje ukupne razine internetske sigurnosti (kupnja hardvera, softvera, licenci, razvoj usluga i platforme)
  • Jačanje kapaciteta zaposlenika u području računalne sigurnosti 
  • Komunikacija i vidljivost.

Ukupna vrijednost projekta je 984.132,81 eura.

Projekt se provodi od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2019. godine.