Scenariji poučavanja

+Otvori sve -Zatvori sve
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

Ideje o svrhovitoj primjeni IKT-a, opisane u obliku nastavnih aktivnosti koje su prilagođene i za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, učitelji, nastavnici i studenti nastavničkih usmjerenja mogu pronaći u scenarijima poučavanja. 

Scenariji poučavanja

Logo scenarija poučavanjaScenariji poučavanja materijali su koji pružaju inovativne i maštovite ideje za svrhovitu primjenu digitalnih alata i sadržaja, te suvremenih pedagoških pristupa u nastavi. Namijenjeni su učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, ali i studentima nastavničkih usmjerenja.

U scenarijima poučavanja naglašene su korelacije i interdisciplinaran pristup s drugim nastavnim predmetima, čime se osnažuje integracija sadržaja različitih nastavnih predmeta i omogućuje učenicima da svoja znanja, vještine i stavove razvijene u školi primjenjuju u svom životnom okruženju.

Uvažavajući specifične potrebe učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u scenarijima poučavanja ponuđene su i prilagodbe aktivnosti za rad s učenicima s teškoćama u procesu učenja, ali i dodatni materijali ili aktivnosti za proširenje znanja ili vještina učenika koji mogu i žele više.

Scenariji poučavanja izrađeni su u sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”. Zasad je dostupno ukupno 240 scenarija poučavanja za matematiku, fiziku, kemiju i biologiju za 7. i 8. razred osnovnih škola i 1. i 2. razred srednjih škola ravnomjerno raspoređenih po predmetima i razinama izvedbene složenosti.

Scenariji poučavanja nalaze se u repozitoriju digitalnih obrazovnih materijala Edutorij. 

Kao pomoć i podrška učiteljima, nastavnicima i studentima nastavničkih usmjerenja u primjeni scenarija poučavanja, u Edutoriju su dostupni:

  • Priručnik za primjenu i izradu scenarija poučavanja 
  • Didaktičko-metodičke upute za prirodoslovne predmete i matematiku za učenike s teškoćama. 

U primjeni digitalnih alata koji su preporučeni u scenarijima poučavanja učiteljima i nastavnicima mogu pomoći opisi, recenzije i tutorijali dostupni na e-Laboratoriju.

Više o scenarijima poučavanja i načinima primjene možete pročitati na stranicama pilot-projekta e-Škole.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Scenariji poučavanja dostupni su bez prethodne prijave u Edutoriju – repozitoriju digitalnih obrazovnih materijala pod Creative Commons licencijom koja omogućuje remiksiranje, izmjene i preradu u nekomercijalne svrhe.

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk za podršku obrazovnom sustavu

Telefon: +385 1 6661 500
E-adresa: helpdesk@skole.hr