prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

e-Škole scenariji poučavanja

+Otvori sve -Zatvori sve

Ideje o svrhovitoj primjeni IKT-a, opisane u obliku nastavnih i izvannastavnih aktivnosti koje učenika stavljaju u središte nastavnog procesa te su prilagođene i za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, učitelji i nastavnici mogu pronaći u scenarijima poučavanja.

Scenariji poučavanja

Logo scenarija poučavanjaScenariji poučavanja materijali su koji pružaju inovativne i maštovite ideje za svrhovitu primjenu digitalnih alata i sadržaja, te suvremenih pedagoških pristupa u nastavi.

 

Namijenjeni su:

  • primarno učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama,
  • ali vrijedan su sadržaj i za studente nastavničkih usmjerenja.

U scenarijima poučavanja naglašene su korelacije i interdisciplinaran pristup s drugim nastavnim predmetima, čime se osnažuje integracija sadržaja različitih nastavnih predmeta i omogućuje učenicima da svoja znanja, vještine i stavove razvijene u školi primjenjuju u svom životnom okruženju.

Uvažavajući specifične potrebe učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u scenarijima poučavanja ponuđene su i prilagodbe aktivnosti za rad s učenicima s teškoćama u procesu učenja, ali i dodatni materijali ili aktivnosti za proširenje znanja ili vještina učenika koji mogu i žele više.

Scenariji poučavanja izrađeni su u sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” i njegove druge faze “e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza)”. Za sada je izrađeno 240 scenarija poučavanja za kemiju, biologiju, matematiku i fiziku za 7. i 8. razred osnovne škole i 1. i 2. razred gimnazije te 350 scenarija poučavanja za 7 međupredmetnih tema od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda gimnazije kojima su obuhvaćeni svi općeobrazovni predmeti. 

e-Škole scenariji poučavanja i interaktivni sadržaji za međupredmetne teme

Dok pojedini scenarij poučavanja za općeobrazovne predmete obuhvaća niz aktivnosti za jedan predmet, scenarij poučavanja za određenu međupredmetnu temu sadrži 3 do 5 opisa aktivnosti koje pokazuju na koji se način ta međupredmetna tema može uključiti u različite općeobrazovne predmete i izvannastavne aktivnosti. Kako bi se pružio odgovor na nedostatak digitalnih sadržaja iz područja međupredmetnih tema izrađeno je i 190 interaktivnih sadržaja namijenjenih učenicima za samostalno ili vođeno korištenje u sklopu nastave ili samostalno korištenje kod kuće.

Scenariji poučavanja i pripadajući im interaktivni sadržaji digitalno su pristupačni, a nalaze se u repozitoriju digitalnih obrazovnih materijala Edutorij

Pomoć i podrška u primjeni scenarija poučavanja

Kao pomoć i podrška učiteljima i nastavnicima u primjeni scenarija poučavanja, u Edutoriju su dostupni:

U primjeni digitalnih alata koji su preporučeni u scenarijima poučavanja učiteljima i nastavnicima mogu pomoći opisi, recenzije i tutorijali dostupni na e-Laboratoriju.

Više o konceptu i načelima scenarija poučavanja možete pročitati na stranicama pilot-projekta e-Škole.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Scenariji poučavanja dostupni su bez prethodne prijave u Edutoriju – repozitoriju digitalnih obrazovnih materijala pod Creative Commons licencijom koja omogućuje remiksiranje, izmjene i preradu u nekomercijalne svrhe.

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk za podršku obrazovnom sustavu

Telefon: +385 1 6661 500
E-adresa: helpdesk@skole.hr