prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET Loomen

+Otvori sve -Zatvori sve

CARNET Loomen

logo usluge Loomen

CARNET Loomen cjelovita je online platforma za učenje na daljinu. CARNET Loomen omogućava pohađanje i otvaranje tečajeva, provjeru stečenih znanja, predaju i kontrolu zadaće, evidenciju prisutnosti i komunikacijsku platformu.

Uz navedeno nudi i brojne druge mogućnosti koje u nekim slučajevima mogu u potpunosti zamijeniti klasičnu učionicu, ali i pružiti mogućnosti koje pri konvencionalnim metodama poučavanja nismo u mogućnosti postići.

CARNET Loomen temelji se na najpopularnijem sustavu za online učenje (LMS, Learning Management System) Moodle. Moodle je softver otvorenog koda, licenciran kao besplatan. Nudi izuzetno bogat izbor alata, dodataka i modula za izradu elektroničkih obrazovnih sadržaja te održavanje nastave na daljinu.

Za sve koji žele proširiti znanje, uvesti inovativan način predavanja, proširiti klasični oblik održavanja nastave i uvesti je u 21. stoljeće, CARNET Loomen idealna je platforma za to. Prilagođen svakomu zaslonu, od pametnih telefona, tableta do prijenosnih i stolnih računala, CARNET Loomen i ekspertiza temeljena na inovativnim pristupima stoje na raspolaganju svima u ostvarenju jednako tako inovativnih edukativnih ciljeva.

Ako želite znati više o CARNET Loomen platformi možete proučiti tečaj za samostalno učenje. Ako se želite više informirati o Moodle platformi preporučujemo vam pregled službenih mrežnih stranica.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Na Loomen se možete prijaviti putem elektroničkoga identiteta u sustavu AAI@EduHr. 

Postati korisnikom CARNET Loomen online platforme za učenje na daljinu iznimno je jednostavno. Dovoljno je pristupiti Loomenu te u gornjemu desnom uglu kliknuti na AAI@EduHr prijava. Svi nastavnici koji žele otvoriti svoj tečaj u Loomenu trebaju prvo popuniti obrazac za otvaranje tečaja.

Obrasci

Imenovanje administratora kategorije

Prema odluci CDA0054 «Usluga za podršku održavanju nastave na daljinu» od 18. travnja 2013. godine, članak 3., administrator kategorije službeni je predstavnik ustanove kojega je imenovala ovlaštena osoba u ustanovi s koje dolazi. Preporučuje se da funkciju administratora kategorije obnaša osoba koja posjeduje naprednija znanja iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija te da ima iskustvo u korištenju sustavom za udaljeno učenje ili sustavom sličnih karakteristika (CMS i slično).

Administrator kategorije (menadžer) može pristupiti tečaju u svojoj kategoriji, može dodati tečaj u svoju kategoriju te obrisati tečaj iz kategorije. Administrator kategorije ima ujedno i sve ovlasti predavača unutar dodijeljene kategorije. Ulogu administratora kategorije dodjeljuje administrator sustava Loomen na osnovi pismenoga zahtjeva ovlaštene osobe u ustanovi koja je zatražila uslugu.

Administrator kategorije uloga je na sustavu Loomen, u vezi s odnosom CARNET-a i članice te nije radno mjesto. Za dodjeljivanje uloge administratora kategorije korisnik je dužan popuniti Obrazac za imenovanje administratora kategorije.

Ovlaštena osoba u ustanovi potpisom i pečatom potvrđuje vjerodostojnost podataka. Potpisani i pečatirani obrazac potrebno je poslati na adresu:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET
Josipa Marohnića 5
10000 Zagreb

Otvaranje lokalnoga korisničkog računa

Prema odluci CDA0054 «Usluga za podršku održavanju nastave na daljinu» od 18. travnja 2013. godine, članak 3., u iznimnim slučajevima kada je to potrebno za znanstveno-istraživačke, razvojne i obrazovne svrhe, kao i radi sudjelovanja na nacionalnim i međunarodnim projektima, CARNET može omogućiti pravo pristupa u sustav Loomen i drugim pojedincima povezanima s CARNET-ovim korisnicima upotrebom lokalnih korisničkih računa, a koji nemaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

Kako bi dobio navedeni pristup, korisnik je dužan popuniti Obrazac za otvaranje lokalnoga korisničkog računa. Ovlaštena osoba u ustanovi na kojoj će korisnik biti angažiran, potpisom i pečatom potvrđuje vjerodostojnost podataka. U iznimnim slučajevima za novoga korisnika može jamčiti fizička osoba koja je CARNET-ov korisnik.

Potpisani i pečatirani obrazac potrebno je poslati na adresu:

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET
Josipa Marohnića 5
10 000 Zagreb

Preuzmite aplikaciju

CARNET Loomenu moguće je pristupiti uz pomoć svakog uređaja, od pametnog telefona, tableta do računala. Međutim, za prijenosne uređaje, poput pametnih telefona ili tableta na raspolaganju je i službena Moodle aplikacija dostupna za dvije najpopularnije platforme Apple iOS te Google Android.

Aplikacije je moguće preuzeti na:

Pitanja i odgovori

Prijava i korištenje sustava

Tko sve može koristiti sustav Loomen?

Pristup sustavu Loomen omogućen je na dvije razine:

  • korisnicima iz akademske i istraživačke zajednice koji imaju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr te učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj koji imaju elektronički identitet u okviru HUSO sustava. Prijavom u sustav omogućen je pristup sadržajima koji se nalaze iza naziva “Moji tečajevi”, a predavači imaju i mogućnost otvaranja novih tečajeva ili korištenja gotovih tečajeva koji se mogu preuzeti na Portalu Nikola Tesla.
  • slobodan pristup (uloga Gosta) imaju svi zainteresirani korisnici bez obzira na posjedovanje elektroničkoga identiteta. Omogućuje pristup svim otvorenim tečajevima na Portalu Nikola Tesla te tečajevima nastavnika na sustavu Loomen koji su na svojim tečajevima omogućili pristup gostima.
Kako dobiti korisničke podatke za prijavu u sustav?

Za dobivanje elektroničkoga identiteta (korisničke oznake i zaporke) u sustavu AAI@EduHr kontaktirajte administratora u vašoj ustanovi.

Na koji način se mogu prijaviti u sustav?

Prijavljujete se na poveznici https://loomen.carnet.hr/ upisujući korisničku oznaku iz AAI@EduHr ili HUSO sustava, na primjer: ime.prezime@ustanova.hr ili iprezime@ustanova.hr uz odgovarajuću lozinku.

Zaboravio sam svoje korisničko ime i lozinku.

Za obnavljanje ili provjeru vašega elektroničkog identiteta obratite se administratoru u vašoj ustanovi.

Pokušavam se ulogirati u sustav Loomen, ali mi sustav javlja poruku 'Neobrađena iznimka'.

Problem je vjerojatno u sporoj internetskoj vezi koja na kraju uzrokuje prestanak sesije, a time i pokušaj prijave. Savjetujemo da sustavu pokušate pristupiti s drugoga računala, odnosno bržom internetskom vezom, primjerice u školi ili fakultetu.

Kako otvoriti novi tečaj?

Da biste otvorili tečaj u CARNET-ovu sustavu Loomen, trebate biti prijavljeni u sustav. Nakon prijave na adresi https://loomen.carnet.hr, popunite Zahtjev za novim tečajem. U sustav se prijavljujete na adresi www.loomen.carnet.hr, odabirom poveznice “AAI@EduHr prijava” u gornjemu desnom uglu sučelja te upisivanjem korisničke oznake i odgovarajuće lozinke – elektroničkoga identiteta iz sustava AAI@EduHr dodijeljenih u ustanovi.

Tko ima pravo na otvaranje novoga tečaja?

Pravo na otvaranje novoga tečaja ima nastavno i drugo osoblje, zaposlenici u ustanovama članicama CARNET-a. Otvaranje novoga tečaja nije predviđeno za studente i učenike osim u iznimnim slučajevima i na preporuku mentora.

Kome se javiti u slučaju problema?

U slučaju problema možete se javiti CARNET-ovoj Loomen podršci korisnicima e-porukom na loomen@carnet.hr uz što detaljniji opis problema (i priloženu sliku ekrana) ili telefonom na broj: +385 1 6661 616 svakim radnim danom u vremenu od 8 do 16 sati.

Kako se mogu educirati o korištenju Moodlea?

Za edukaciju o Moodleu možete se koristiti sljedećim:

Online tečajevi – polaznici

Prijavio/la sam se na online tečaj, što sada?

Ako prvi put pohađate online tečaj na sustavu Loomen, potrebno je nakon prijave na online tečaj registrirati se u sustav Loomen na adresi http://loomen.carnet.hr.

Za tečajeve u organizaciji CARNET-a – na dan početka online tečaja, putem e-adrese koju ste upisali u prijavni obrazac primit ćete pozdravnu poruku online mentora dodijeljenoga vašemu online tečaju. U poruci će se nalaziti svi podaci potrebni za uspješno uključenje u online tečaj.

Za tečajeve drugih organizacija (npr. AZOO) – vrijede pravila o pohađanju koja je definirao organizator. Uobičajeno je da polaznici na vrijeme dobiju upute o pohađanju.

Ne mogu pristupiti tečaju na koji bi trebao biti upisan/a.

Za raspored predavanja te dodavanje/upis na tečajeve potrebno je kontaktirati ustanovu ili predmetnoga profesora ili nastavnika, nositelja tečaja. CARNET je nadležan isključivo za tehničke poteškoće te za pomoć prilikom korištenja sustava Loomen.

Kojemu tečaju mogu pristupiti?

Moguće je pristupiti onomu tečaju na koji vas je mentor prijavio ili vam je dodijelio zaporku za pristup te na sve druge tečajeve na kojima mentori nisu ograničili pristup i imaju omogućenu samoregistraciju (dovoljno je kliknuti na naslov kolegija te odabrati opciju DA za pristup).

Na popisu tečajeva koji se nalaze u vašemu profilu možete provjeriti za koje tečajeve imate trenutačno odobren pristup.

Sustav nije zabilježio vrijeme koje sam proveo/la u tečaju.

Sustav Loomen ne može odmah prikazati vrijeme koje ste u proveli u tečaju. Za procesuiranje i prikaz ukupna vremena potreban je određeni vremenski odmak. Nakon što se odjavite sa sustava, pričekajte neko vrijeme te ponovno provjerite vrijeme provedeno u programu. Postavke alata za računanje vremena definiraju voditelji tečaja.

Završio/la sam tečaj, ali nisam dobio/la potvrdu o pohađanju.

CARNET pruža tehničku podršku tečajevima koji se održavaju na sustavu Loomen. Za izdavanje potvrda o pohađanju potrebno je kontaktirati predavače, mentore ili druge osobe koje su u tečaju navedene kao odgovorne.

Kako mogu pristupiti programima Agencije za odgoj i obrazovanje?

Za pohađanje navedenih programa potrebno je prethodno se prijaviti putem baze http://www.ettaedu.eu/ Agencije za odgoj i obrazovanje, gdje se objavljuju termini prijave. Kako se registrirati u bazu, pogledajte na adresi: http://ettaedu.azoo.hr/Pitanja.aspx. Baza služi isključivo za prijavu odgojno-obrazovnih radnika na stručna usavršavanja AZOO-a. Nakon prijave na program, a prije početka održavanja, iz AZOO-a dobit ćete detaljne upute za prijavu u sustav Loomen na kojemu se programi održavaju. Organizator je programa Agencija za odgoj i obrazovanje, a tehničku podršku održavanju na sustavu Loomen pruža CARNET.

Ako trenutačno nisu dostupne informacije o budućim terminima, savjetujemo da pratite objave u ettaedu bazi ili kontaktirate Agenciju za odgoj i obrazovanje kako biste saznali kada će termini biti objavljeni.

U tečaju se ne prikazuju videomaterijali. Što mogu napraviti?

Problem se najvjerojatnije odnosi na prikaz nesigurnoga sadržaja. Za uspješan prikaz pojedinih prezentacija ili videa unutar programa, potrebno je u samome mrežnom pregledniku omogućiti prikaz „nesigurnoga” sadržaja. Na primjer, u Internet Exploreru to se omogućuje klikom na gumb “Show all content”, koji se prikazuje na dnu prozora. U nekim verzijama Mozille Firefoxa potrebno je kliknuti na ikonu u obliku štita koja se pojavljuje u adresnoj traci, neposredno ispred mrežne adrese. U prozoru koji će se potom otvoriti, pokraj opcije “Keep blocking” u padajućemu izborniku, treba odabrati opciju “Disable protection on this page”.

Tečaj je podešen tako da se dokumenti i videomaterijali otvaraju jedan za drugim, ali im ne mogu pristupiti. U čemu je problem?

Tečaj se koristi uvjetovanom dostupnošću. Nakon što ste pogledali dokument ili video, označite ga klikom na kućicu s desne strane, a potom osvježite (refresh) stranicu s pomoću opcije “refresh” u pregledniku ili tipke F5 kako bi se prikazao sljedeći videomaterijal ili dokument.

Online tečajevi – dizajneri

Kako ograničiti pristup tečaju?

Više je načina na koji se može onemogućiti pristup tečaju.

U postavkama tečaja, u prozoru Općenito > Vidljivost odaberite Sakrij. Tečaj će biti nedostupan studentima dok ga ponovno ne učinite vidljivim.

Ako je tečaj vidljiv, u postavkama tečaja pod naslovom Pristup kao gost onemogućite pristup gostima (anonimnim korisnicima) ili omogućite pristup gostima uz obavezno podešavanje lozinke.

U bloku Postavke>Administracija e-kolegija>Korisnici>Načini upisa na e-kolegij provjerite te po potrebi onemogućite Samostalni upis (Autoenrol) te pristup kao gost.

Ne mogu dodati novu aktivnost u tečaju.

Na naslovnici tečaja odaberite gumb Omogući izmjene. Provjerite jesu li dostupni padajući izbornici resursa i aktivnosti te dodajte one koje želite.

Ako je vaš tečaj u SCORM obliku u postavkama tečaja, pod naslovom Oblik e-kolegija odaberite oblik tečaja koji neće biti SCORM, npr. tjedni ili tematski te pohranite promjene. Nakon dodavanja aktivnosti tečaj možete vratiti u SCORM oblik.

Kako dodati učenike ili studente u tečaj?

Učenici se moraju najprije prijaviti u sustav Loomen sa svojim AAI@EduHr korisničkim podatcima. Nakon toga postaju dostupni za dodavanje na tečaj kojemu ste nastavnik. Na koji način dodati polaznike u tečaj, pogledajte u tečaju “Moodle dizajner”, u poglavlju Rad s polaznicima

Mogu li učitati unaprijed pripremljena pitanja u bazu pitanja u Moodleu (import)?

Pitanja se mogu učitati u bazu pitanja, i to preko bloka Postavke > Administracija kolegija > Baza pitanja > Uvezi podatke. Moodle podržava više oblika datoteka. Ako uvozite pitanja iz .txt datoteke, ona mora biti u UTF-8 encodingu. Pri spremanju datoteke umjesto ANSI odabire se UTF-8 encoding.

Obavijest o privatnosti

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: helpdesk@carnet.hr

CARNET Loomen

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: loomen@carnet.hr