prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

sys.virtual

+Otvori sve -Zatvori sve

sys.virtual

Virtualni poslužitelji za ustanove (VPU) je CARNET-ova usluga u prvome redu namijenjena punopravnim ustanovama članicama s manjim brojem korisnika.

Virtualni je poslužitelj potpuna zamjena za postojeće CARNET-ove poslužitelje u ustanovama članicama baziranima na Linuxu, sa svim prednostima koje donosi virtualizacijska tehnologija. Poslužitelji se nalaze u CARNET-ovoj sistemskoj sali na neprekidnome napajanju i s dnevnom izradom sigurnosnih kopija vitalnih datoteka (backup). Virtualni poslužitelji donose sve potrebne servise kao i fizički poslužitelji (DNS, web, mail, LDAP, anti-spam, anti-virus i sl.), koji su dio službene CARNET-ove Linux distribucije.

U okviru usluge CARNET osigurava:

  • instalaciju i trajno održavanje operativnoga sustava i pripadajućih osnovnih servisa na poslužitelju
  • stalno nadziranje rada poslužitelja automatskim nadzorom
  • automatsku dnevnu izradu sigurnosnih kopija (backup) vitalnih informacija s poslužitelja, uključujući korisničke podatke i pripadajuću e-poštu
  • mrežni priključak na okosnicu CARNET mreže (backbone)
  • prijenos podataka s postojećega poslužitelja koji se obavlja u suradnji s članicom
  • pružanje podrške ovlaštenim osobama putem Službe za podršku korisnicima
  • poštivanje sigurnosti i privatnosti podataka na poslužitelju.

Ustanova je sama zadužena za otvaranje i ažuriranje elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr svojih korisnika na poslužitelju, unos sadržaja, korisnika, podešavanje mrežnih stranica, unose i ažuriranje DNS servisa i sl. U slučaju potrebe, ustanova može zatražiti od CARNET-a povećanje resursa dodijeljenih virtualnomu poslužitelju prilikom početne instalacije. Na poslužitelju ustanova može instalirati i dodatne servise uz suglasnost CARNET-a, ali za dodatne servise ustanova treba sama osigurati podršku.

Korisnici

učenici
studenti
roditelji
CARNET sistem inženjeri
e-Građani
škole
ministarstva
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
fakulteti i visoka učilišta
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Korisnici usluge mogu postati sve ustanove članice. Zahtjev za uspostavu usluge dostupan je u dokumentu Zahtjev za virtualni poslužitelj. 

Pitanja i odgovori

Detalji usluge su opisani su u dokumentu Servis virtualnih poslužitelja za ustanove članice (VPU)

Kontakt

sys.virtual

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: vpu@carnet.hr