prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Domene

+Otvori sve -Zatvori sve

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Sve .hr domene registriraju se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Domene

CARNET od 1993. godine upravlja nacionalnom domenom Republike Hrvatske (.hr). Zaduženje za upravljanje CARNET-u dodijelila je međunarodna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) koja je zadužena za upravljanje globalnim domenskim internetskim prostorom. Sve .hr domene registriraju se u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom.

Moguće je registrirati nekoliko tipova .hr domena:

  • sekundarne .hr domene kao besplatne – za pravne osobe registrirane u RH i fizičke osobe koje obavljaju registriranu samostalnu djelatnost u RH (svaki korisnik ima pravo na samo jednu besplatnu domenu)
  • sekundarne .hr domene kao naplatne – za pravne osobe s poslovnim nastanom u nekoj od država članice Europske unije i fizičke osobe državljane neke od članica Europske unije koje posjeduju osobni identifikacijski broj (OIB) koji je izdalo nadležno tijelo Republike Hrvatske
  • domene niže razine kao besplatne (.from.hr) – za fizičke osobe s prebivalištem ili državljanstvom u Republici Hrvatskoj jednoznačno prepoznatljive po svojem osobnom identifikacijskom broju (OIB)
  • domene niže razine kao naplatne ( .com.hr) – za pravne i fizičke osobe

CARNET je jedini registrar za besplatne .hr domene, a naplatne se domene registriraju putem ovlaštenih registrara. Osnovne usluge koje CARNET nudi korisnicima preko .hr registra uključuju registriranje i administraciju domena, no djelatnost je registra puno šira te uključuje i predlaganje i provođenje politike upravljanja nacionalnom domenom.

Više informacija o .hr domenama i popis ovlaštenih registrara možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici Domene.hr.

Korisnici

pravne osobe
fizičke osobe

Kako postati korisnik

Potrebno je ispuniti zahtjev za registaciju domene prema uputama na mrežnoj stranici Domene.hr, nakon čega slijedi odobravanje zahtjeva.

Pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovore iz područja registracije i administracije besplatnih i naplatnih .hr domena i sporova oko prava na nazive domena moguće je pronaći na mrežnoj stranici Domene.hr.

Video

Kontakt

CARNET-ov Helpdesk

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: helpdesk@carnet.hr