prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Helpdesk za CARNET sistem inženjere (sys.help)

+Otvori sve -Zatvori sve

Prilikom inicijalne internetizacije visokog školstva, CARNET je na ustanove članice isporučivao poslužitelje s operativnim sustavom Unix, a kasnije Debian Linux. U svrhu pouzdanog funkcioniranja osnovnih servisa (poput e-pošte i mrežnih sjedišta), organizirana je podrška u vidu Službe pomoći za sistem inženjere (sys.help).

Helpdesk za CARNET sistem inženjere (sys.help)

CARNET-ovi sistem inženjeri mogu se obratiti Službi pomoći za sistem inženjere (sys.help) ako ne uspiju samostalno riješiti problem u radu poslužitelja ili osnovnih servisa.

To mogu učiniti prijavom na mrežnoj adresi http://syshelp.carnet.hr/ uporabom elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr, stoga u LDAP imeniku ustanove moraju imati postavljen atribut „hrEduPersonRole” na vrijednost „CARNET sistem inženjer”.

Ako AAI sustav ne radi, do Službe pomoći je moguće doći slanjem opisa problema na e-adresu syshelp@carnet.hr.

Moguće je unaprijed klasificirati upite i slati ih na sljedeće e-adrese:

  • paketi@carnet.hr (upiti povezani s problemima s CARNET-ovim paketima)
  • vpu@carnet.hr (upiti povezani s problemima u sustavu virtualnih poslužitelja)

Jedan dio usluga s kojima se sistem inženjeri susreću izdvojen je iz opsega poslova CARNET-ove Službe pomoći za sistemske inženjere.

Riječ je o sljedećim uslugama:

  • AAI@EduHr – upite je potrebno uputiti na e-adresu aai@srce.hr
  • problemi s mrežnom povezanošću na internet – kontaktirati CARNET-ov NOC (Mrežni operativni centar) na broj telefona: +385 1 6661 555 (odatne informacije mogu se naći na stranici Stalna veza)

 CARNET ne pruža podršku za operativni sustav Windows, bilo na osobnim računalima, bilo na poslužiteljima.

Korisnici

CARNET sistem inženjeri
učenici
studenti
roditelji
e-Građani
škole
ministarstva
fakulteti i visoka učilišta
nastavnici
profesori
znanstvenici
ostali AAI@EduHr korisnici
javnost
druge javne institucije

Kako postati korisnik

Pravo korištenja usluge imaju službeno imenovani sistem inženjeri ustanove članice. Sys.help odgovara na pitanja vezana uz operacijski sustav Debian Linux, koji se standardno koristi na poslužiteljima ustanova članica.

Pitanja i odgovori

Na koja pitanja sys.help odgovara?

Sys.help odgovara na pitanja vezana uz probleme na poslužitelju ustanove pod operativnim sustavom Debian Linux i osnovnih servisa na njemu (e-pošta, mrežna sjedišta). Cilj je održati mrežnu prisutnost ustanove na internetu.
Na koja pitanja sys.help ne odgovara?

Ne možemo odgovarati na pitanja vezana uz operativni sustav Windows ili neku drugu distribuciju Linuxa. Također, upiti oko AAI@EduHr sustava treba uputiti na aai@srce.hr.
Nemamo sistem inženjera, kako možemo doći do pomoći?

Ako poslove sistem inženjera obavlja vanjski partner, treba stručnu osobu iz tvrtke imenovati sistem inženjerom i moći će dobiti podršku. Poslužitelj i dalje mora biti na distribuciji Debian Linux.
Kako možemo doći do više informacija?

Posjetite sys.portal na adresi http://syshelp.carnet.hr. Na portalu objavljujemo korisne članke, čiji su autori najčešće sami sistemci na ustanovama članicama.

Kontakt

sys.help

Telefon: +385 1 6661 555
E-adresa: syshelp@CARNET.hr
http://syshelp.carnet.hr