prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CRISS

+Otvori sve -Zatvori sve

CRISS

U siječnju 2017. godine započeo je CRISS (Demonstration of a scalable and cost-effective cloud-based digital learning infrastructure through the Certification of digital competences in primary and secondary schools) projekt iz programa Europske unije Obzor 2020.

Svrha CRISS projekta bio je razvoj i pilot implementacija digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certificiranje digitalnih kompetencija učenika u osnovnim i srednjim školama.

CRISS platforma se testirala kroz masovni pilot s više od 490 škola, uključujući 25 400 učenika i 2290 nastavnika u nekoliko europskih zemalja.

Hrvatski učenici i nastavnici imali su mogućnost uključiti se u projekt posredstvom CARNET-a koji je partner na projektu CRISS zadužen za pilotiranje CRISS modela digitalnih kompetencija i platforme na razini Hrvatske. Čak 1000 hrvatskih učenika i 60 nastavnika iz ukupno 20 škola bilo je uključeno u pilot projekt koji se odvijao tijekom školske godine 2018./2019. Hrvatski učenici i njihovi nastavnici primjenjuju CRISS platformu u nastavnim aktivnostima različitih predmeta pri čemu razvijaju i vrednuju svoje digitalne kompetencije.

Prva godina CRISS projekta bila je posvećena razvoju teoretskog modela za stjecanje digitalnih kompetencija učenika i razvoju CRISS platforme. CARNET je sudjelovao u razvoju CRISS teoretskog modela koji je predvodio Universitat Oberta de Catalunya  (UOC, Otvoreno sveučilište Katalonije), ustanovljeno 1994. godine kao jedno od prvih svjetskih visokoobrazovnih ustanova koje su ponudile programe obrazovanja koji su u cijelosti bili online. Danas UOC ima više od 50 000 studenata iz cijelog svijeta, pri čemu je zadržao status tehnološki napredne ustanove s inovativnim načinom poučavanja.

CRISS projekt je počeo 1. siječnja 2017. godine i trajao je do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 6 milijuna eura, od čega je Europska komisija financirala najviše 4,87 milijuna eura. Koordinator CRISS projekta bila je britanska kompanija EXUS Software LTD, a u projektu je sudjelovalo ukupno 14 partnera, među kojima su javne ustanove, neprofitne ustanove, sveučilišta, mala i srednja, kao i velika poduzeća. 

Aktivnosti projekta trenutno se mogu se pratiti putem Twittera i službene mrežne stranice CRISS projekta na kojoj su dostupne sve informacije. CARNET će pravovremeno obavještavati o projektu sve korisnike i druge zainteresirane.

Važni dokumenti

Kontakt

CRISS projekt

E-adresa: CRISS@carnet.hr