preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 21. 10. 2013. u 13:26 sati |

Centar za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center)

eco - Udruženje njemačke internetske industrije zajedno s 28 partnera iz 14 europskih zemalja pokrenulo je projekt Centra za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center) protiv jedne od najvećih prijetnji računalnoj sigurnosti – botneta. Procjenjuje se da je svako peto računalo trenutno dio botneta koje internetski zločinci koriste kako bi zarazili računala krajnjih korisnika sa štetnim programima i pristupili tim računalima na daljinu. U veljači je u Frankfurtu eco udruga započela svoj rad kao koordinator Centra za naprednu računalnu zaštitu (ACDC – Advanced Cyber Defence Center) koji podupire Europska Unija. Projekt planira ponuditi čitav niz usluga za pojačanu računalnu sigurnost od prepoznavanja štetnih programa do prevencije. Partneri u kampanji su pružatelji velikih javnih mreža, proizvođači softvera, znanstvene ustanove, tijela za provođenje zakona i upravna tijela, banke te certifikacijska tijela.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet punopravni je partner na ovom važnom paneuropskom projektu u koji su aktivno uključena tri odjela u CARNetu – Odjel za Nacionalni CERT, Odjel za razvoj usluga i Ured ravnatelja (Ured za administraciju i vođenje posebnih programa).

Suradnja u Europskoj Uniji u borbi protiv botneta kao osnovne platforme za napade na javne informacijske sustave je ključna aktivnost u postizanju zadovoljavajućeg nivoa sigurnosti na Internetu pa se stoga CARNet još u ranoj fazi uključio u taj pan-europski projekt. Sudjelovanje CARNeta u ovom projektu omogućiti će efikasniju borbu protiv botneta u Republici Hrvatskoj uz upotrebu novih saznanja i tehnologija u CARNetu.

Centar za naprednu računalnu zaštitu je važan sastavni dio strategije računalne sigurnosti EU-a te je prva inicijativa pokrenuta u kontekstu strategije računalne sigurnosti EU-a. Ovaj projekt će poboljšati zaštitu mreža i sustava od botneta i štetnih programa.

Središnje mjesto u ovom pilot projektu ima Centar za obradu i razmjenu podataka („central clearing house“) koji  će primati izvješća od projektnih partnera o sigurnosnim problemima poput kampanja neželjene pošte u svojim mrežama, ukradenih podataka, napada uskraćivanjem usluge i slično.  Pogođene strane kao što su krajnji korisnici, pružatelji usluga mobilne telefonije, banke, pružatelji sigurnosnih rješenja ili pružatelji hosting usluga se tada obavještavaju o incidentima i primaju potporu putem središnje internetske stranice www.botfree.eu ili nacionalnih centara za pomoć kako bi uklonile štetne programe. Centri za pomoć trebaju pružati potrebne alate koji se mogu preuzeti putem interneta.

Osim toga, Centar za naprednu računalnu zaštitu će pomagati pri prepoznavanju zaraženih internetskih stranica i uklanjanju štetnih programa. Pružatelji koji sudjeluju kao partneri u projektu će također raditi na otkrivanju anomalija u svojim mrežama, tzv. "botneta u oblaku" ("botnet in the cloud") te unutar mobilnih mreža i obavještavati  Centar za obradu i razmjenu podataka o njima.

Pilot projekt ima ukupni proračun od 16 milijuna Eura i trajati će 30 mjeseci. Dio je CIP-PSP financiranja, Ugovor broj 325188.

Brošuru Projekta ACDC možete preuzeti ovdje.

Za dodatne informacije obratite nam se mailom na press@CARNet.hr.


Vijesti s projekta
Preuzmi RSS
| Objavljeno 7. 11. 2013. 11:13 | RSS

Radionica Nacionalnog CERT-a za bankarski sektor

U četvrtak, 7. studenoga 2013. godine u prostorijama Hrvatske narodne banke održana je radionica s ciljem upoznavanja kreditnih institucija s djelokrugom rada CARNetovog Nacionalnog CERT-a (engl. Computer Emergency Response Team), aktivnostima koje provodi te promjenama u odnosu na posljednju takvu radionicu održanu u svibnju 2010. godine.

Radionica je bila namijenjena voditeljima sigurnosti informacijskih sustava kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj, a okupila je gotovo 40 stručnjaka iz područja računalne sigurnosti. Gost predavač na ovoj radionici bio je g. Darko Perhoč, pomoćnik ravnatelja CARNeta za Nacionalni CERT.

Nacionalni CERT je tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj i ustrojen je u okviru CARNeta u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti.

Nacionalni CERT, između ostalog, usklađuje postupanja u slučaju sigurnosnih računalnih incidenata na javnim informacijskim sustavima nastalih u Republici Hrvatskoj, ili u drugim zemljama i organizacijama, kad su povezani s Republikom Hrvatskom.

Na radionici su, između ostaloga, prezentirani uloga Nacionalnog CERT-a, trend incidenata na Internetu u posljednjih godinu dana u Republici Hrvatskoj, trenutna praksa i iskustva komunikacije Nacionalnog CERT-a i kreditnih institucija, mogućnosti CERT-a u rješavanju incidenata te praksa CERT-a vezana uz čuvanje povjerljivosti podataka.

Posebna tema radionice bilo je predstavljanje projekta Naprednog centra za računalnu zaštitu (Advanced Cyber Defence Center (ACDC)) u okviru Europske unije. Okupljeni su pozvani da se aktivno uključe u suradnju s Centrom, koju u okviru projekta u Republici Hrvatskoj provode CARNet i CARNetov Nacionalni CERT.


 

 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju