prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Na CUC-u hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

16. listopada 2019.

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija.

U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Prisiljen da razmišljam kako to objasniti na zabavan i razumljiv način, iskoristio sam sve što mi je bilo na raspolaganju i uspio u 45 minuta objasniti baš svima – od nastavnika hrvatskog jezika, do nuklearnih fizičara – čime se ja to zapravo bavim i što je to tako lijepo i zanimljivo u tome. Reakcije su bile izvrsne, a tehnologija mi je u tome puno pomogla.

rekao je Saša Ceci.

Predavanje se izvrsno naslanja na ovogodišnji naziv konferencije „Na granici mogućega“ koja se u tri dana trajanja bavi temama poput mobilnog učenja, umjetne inteligencije, igrifikacije učenja, rada s nadarenim učenicima, digitalnoga nasilja i zaštite podataka. Sudionici će saznati i kako najučinkovitije koristiti alate i platforme za izradu digitalnih sadržaja, motivirati učenike, što im donose 5G, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost.

Uz zanimljiva predavanja, sudionike očekuju brojne radionice i ogledni sati koji će se održavati u deset dvorana te nagradno natjecanje za škole u izradi digitalnog plakata. Dvije osnovne i dvije srednje škole koje prijave najbolji plakat osvojit će vrijedne nagrade – interaktivne pametne ploče i pametne kocke koje svojim načinom rada potiču na međuvršnjačku suradnju.

Nakon službenog dijela, sudionici će imati priliku odmjeriti snage u kvizu općeg znanja kojega priprema i vodi poznata TV lovkinja Morana Zibar.

CARNET-ova konferencija za korisnike se tijekom godina prometnula u jednu od najvećih nacionalnih konferencija na području primjene IKT-a u obrazovanju te mjesto okupljanja više od 1000 CARNET-ovih korisnika i suradnika, učitelja, nastavnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama, profesora na fakultetima, CARNET sistem inženjera i koordinatora, članova znanstveno-istraživačke zajednice, kao i informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Više informacija o CARNET-ovoj konferenciji za korisnike potražite na službenim stranicama konferencije ili društvenim mrežama Facebook i Twitter.

O Saši Ceciju

Saša Ceci je znanstvenu karijeru ostvario u Institutu Ruđer Bošković i CERN-u, a specijalnost su mu fizika elementarnih čestica i polja te nuklearna fizika. Teme iz znanosti obrađuje i u emisiji HRT-a Treći element, čiji je jedan od autora i voditelja. Autor je bloga Blesimetar na portalu Jutarnjeg lista, koji je prerastao u dvije istoimene knjige, a sudjelovao je i u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu CARNET-ovog projekta e-Škole. Popularizira znanost i putem društvenih mreža, a jedan je od organizatora i voditelja Skeptika – društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja.