prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Preporučujemo

CARNET-ov Nacionalni CERT obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

16. rujna 2020.

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Uz dosadašnje aktivnosti poput „Kibernetičke riječi dana“ kojom se pojašnjavaju popularni pojmovi iz kibernetičke sigurnosti, ovogodišnji novitet je natjecanje pod nazivom „Hacknite“ za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola.

Riječ je o natjecanju u obliku CTF-a (Capture the Flag) kojim se proširuje svijest o važnosti primjene sigurnosnih mjera te izbjegavanju i ispravljanju mogućih sigurnosnih propusta u programskom kôdu, postavkama ili nekoj drugoj komponenti računalnog sustava. U dvodnevnom natjecanju sudionici će na zabavan način i uz natjecateljsku atmosferu stjecati praktična znanja iz područja računalne sigurnosti.

Zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa natjecanje će se održati online te će  natjecatelji imati priliku rješavati zadatke u timovima, ali sa svojih računala od kuće.

Ova godina, puna novih izazova, pokazala je brojne jakosti, ali i slabosti digitalnog društva. Tijekom proljeća je održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta te korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija bilo od velike važnosti za održavanje gospodarskih i društvenih djelatnosti tijekom karantene i uslijed nemogućnosti korištenja fizičkih prostora stradalih u potresu. Stoga će se CARNET-ov Nacionalni CERT tijekom listopada posebno usmjeriti na teme digitalnih vještina, kibernetičke higijene i digitalnoga traga, internet prevara kao i sigurnog rada od kuće.

Vrijedi napomenuti kako je od početka godine Nacionalni CERT obradio 1221 incident, odnosno 78,5 posto više u odnosu na cijelu 2018. godinu, odnosno 8,1 posto više u odnosu na cijelu 2019. godinu, kada su zabilježena 1129 incidenta. Tome je doprinijela CERT-ova kampanja “Veliki hrvatski naivci” kojom se protekle godine povećala razina svijesti korisnika o informatičkoj sigurnosti te razvilo saznanje da u Hrvatskoj postoji tijelo koje se bavi kibernetičkim incidentima.

Važnost provođenja Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti leži i u činjenici kako je broj ne-tehničkih računalnih incidenata vezanih uz prijevare građana, neželjene elektroničke poruke i uznemiravanje u stalnom porastu. Naime, u prvih osam mjeseci 2020. godine broj phishing incidenata - vrste socijalnog inženjeringa kojima zlonamjerni korisnici šalju lažne poruke koristeći pritom postojeće internet servise, prešao je brojku od 530 incidenata i čini 43,7 posto od ukupnog broja svih incidenata u 2020. godini.

Slijede incidenti kao što su phishing URL, phishing i web defacement – kompromitirano web sjedište s izmijenjenim izgledom ili sadržajem web stranice.

Svi zainteresirani mogu na društvenim mrežama @CERT.hr@HRCERT pratiti odbrojavanje do početka ovog europskog događanja i doznati zanimljive činjenice iz područja kibernetičke sigurnosti.

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM)

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM) je inicijativa Agencije Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA), Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CONNECT) te partnera Europske komisije koja promovira važnost kibernetičke sigurnosti s posebnim naglaskom na informacijskoj sigurnosti građana i organizacija te zaštiti njihovih osobnih, financijskih i profesionalnih informacija.

Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje prosječnih korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.

Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog CERT-a.