prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET-ov pilot-projekt e-Škole osvojio drugo mjesto na dodjeli nagrade Europske komisije – RegioStars

21. studenoga 2022.

Povodom 15. obljetnice nagrade RegioStars, Europska komisija je pozvala građane da između 15 najboljih projekata iz proteklih godina izglasaju najbolji projekt uopće. Veliki broj glasova građana Europske unije CARNET-ovom pilot-projektu e-Škole osigurao je drugo mjesto.

Građani Europske unije odabrali su CARNET-ov pilot-projekt e-Škole kao drugi najbolji projekt iz područja regionalnoga razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina. Na sinoć održanoj dodjeli nagrada RegioStars u portugalskom gradu Evora, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je nagradu RegioStars za drugo mjesto zamjeniku ravnatelja CARNET-a Juraju Biliću.

„U natjecanju održanom za 2020. dobili smo prvu nagradu stručnog žirija, a ove godine pilot-projekt e-Škole osvojio je nagradu za drugi najbolji projekt od kada se nagrada dodjeljuje. Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu 2023. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice“ istaknuo je Juraj Bilić, dodajući kako je „projekt e-Škole razvijen u suradnji s našim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u razvoju su nam pomogli i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike“.

Čestitajući dobitnicima, povjerenica Ferreira naglasila je kako su „predstavili najbolje prakse u proteklih 15 godina te pokazali širinu, opseg i inovativnost projekata financiranih sredstvima EU u stvaranju radnih mjesta i poboljšanju života građana. Ovo su najbolje prakse koje ćemo nastaviti njegovati i podržavati“. Natjecanje utemeljeno 2008. godine svake godine ističe projekte financirane sredstvima Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja, a usredotočeni su ključna područja za budućnost regionalne politike EU-a.

Pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ osvojio je nagradu RegioStars 2020. godine kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, kada je izabran između 38 prijavljenih projekata. Ove je godine ponovo nominiran povodom obilježavanja 15. godišnjice dodjele nagrada. Glavni rezultat pilot projekta e-Škole je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa.

Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija. Pilot projekt e-Škole postavio je temelj za provođenje druge faze projekta koja obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna. Ukupno vrijedan 1,6 milijardi kuna, projekt e-Škole doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.