prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

CARNET-ova online konferencija za korisnike okupila više od 2000 sudionika

6. studenoga 2020.

Pod sloganom „Izazov prihvaćen!“, od 4. do 6. studenoga, održana je 22. CARNET-ova konferencija za korisnike koju je putem online platforme pratilo više od 2000 sudionika. Tijekom tri dana konferencije obrađene su teme „Ovo nam je škola“ i „AI u obrazovanju i obrazovanje za AI“ kroz više od 80 interaktivnih izlaganja i prezentacija sponzora, 36 radionica, jedan okrugli stol i dvije panel rasprave.

„Na ovogodišnjoj konferenciji istaknuli smo najbolje prakse korištenja digitalnih tehnologija u obrazovanju, od kojih su neke zaživjele tijekom perioda izolacije te razgovarali o umjetnoj inteligenciji i njezinoj ulozi u budućnosti obrazovnog sustava korištenjem napredne analitike velikih količina podataka“, rekao je Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a.

Prvi dan konferencije veliku pozornost privuklo je pozvano predavanje dr. Waynea Holmesa pod nazivom „Artificial Intelligence and Education. Promise and Implications for Teaching and Learning“.

„Umjetna inteligencija je već prisutna, a bit će prisutna i u budućnosti. Iako njome možemo učiniti nevjerojatne stvari, ona nije toliko inteligentna koliko se to ističe. U svakom slučaju, umjetna inteligencija se sve više koristi u obrazovanju te ima potencijal transformirati obrazovanje u pozitivnom smjeru, ali i u negativnom ako ne budemo oprezni. Zato su ovakve konferencije važne jer pružaju nastavnicima priliku da nauče što upotreba umjetne inteligencije zapravo znači, pomažu im vidjeti širu sliku, oduprijeti se čarima uzbudljivog svijeta tehnologije i osigurati da umjetna inteligencija utjelovi stvarne ljudske vrijednosti te adresira stvarne obrazovne potrebe“, smatra dr. Holmes.

Sudionici su imali priliku saznati više o aktualnostima u programu e-Škole i budućim aktivnostima koje je predstavila Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta e-Škole.

„CARNET-ova konferencija za korisnike je već niz godina mjesto usvanja novih znanja i vještina, razmjene iskustava i ideja, ali i mjesto za druženje, stjecanje novih poznanstava i buduće suradnje. Svake godine se trudimo nadmašiti prethodnu konferenciju te biti bolji stoga smo ove godine prihvatili izazov i preselili konferenciju u virtualno okruženje kako bismo unatoč izvanrednim okolnostima našim korisnicima pružili uvid u nove trendove na području primjene digitalnih tehnologija u obrazovanju, izjavila je zamjenica ravnatelja.

O povijesti umjetne inteligencije i onome što iz nje možemo naučiti za budućnost govorio je dr. Markus Schatten, izvanredni profesor na Fakultetu organizacije i informatike.

„Umjetna inteligencija polako postaje sveprisutna i nalazimo je gotovo u svim aspektima ljudskog postojanja. Sukladno tome za očekivati je sve veću primjenu UI u edukaciji putem raznih tehnologija koje pokazuju veliki potencijal u svojoj primjeni kao što su agenti za razgovor, personalizacija učenja kroz analitiku korisnika, ekspertni sustavi, računalni vid, agentne simulacije i dr.“, rekao je dr. Markus Schatten te dodao kako su na ovoj konferenciji po prvi puta velikom broju nastavnika u Hrvatskoj predstavljeni neki od ključnih aspekata i izazova upotrebe UI u edukaciji čime se znatno povećala difuzija ovih tehnologija u naš obrazovni sustav.

Nastavnici iz različitih dijelova Hrvatske predstavili su svoje iskustvo i primjere dobre prakse provođenja online nastave. Usto, na konferenciji se govorilo i o tome kako planirati i organizirati nastavu na daljinu, koje alate koristiti u virtualnim učionicama, kako vrednovati aktivnosti u online okruženju, na koji način prezentirati nastavne sadržaje, motivirati učenike i komunicirati s njima te koje su prednosti i nedostatci nastave na daljinu.

Zadnji dan konferencije obilježilo je predavanje Ace Momčilovića u kojemu je odgovorio na pitanja što je Nacionalni AI kapital kao koncept te kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao utjecati na razlike između zemalja u budućnosti, a osvrnuo se i na konferenciju.

„Ovo je bilo moje prvo sudjelovanje na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike i dojmovi su iznad svih očekivanja. Konferencija je sadržajno bila na vrlo visokom nivou, u rangu s velikim međunarodnim konferencijama. Posebno me veselilo vidjeti interaktivnost i znatiželju vrlo brojne publike. Mislim da je to vrlo ohrabrujuće za naš obrazovni sustav. Ovakve konferencije su iznimno važne jer potiču i podržavaju jedan od najvažnijih segmenata našeg društva – učitelje i profesore. I da se konferencija održava dva puta godišnje, ne bi bilo previše, jer novih svjetskih trendova i korisnih znanja će biti sve više“, istaknuo je Aco Momčilović.

Više informacija možete pronaći na mrežnoj stranici konferencije, a snimke svih predavanja i radionica dostupne su na portalu CARNET Meduza u dvije kategorije: