prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Druga faza nove generacije GÉANT4 projekta – SGA2

11. svibnja 2016.

Prvog dana svibnja započela je druga faza paneuropskog infrastrukturnog projekta GÉANT4 koja će trajati 32 mjeseca, do 31. prosinca 2018. godine. GÉANT4 odvija se pod okriljem FPA (engl. Framework Partnership Agreement) koje pokriva razdoblje od 7 godina, a financira se u sklopu programa Obzor 2020 (engl. Horizon2020), Okvirnog programa Europske Unije za istraživanje i inovacije (2014.-2020.). Hrvatsku u projektu zastupa Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.

GN4 SGA2 (Special Grant Agreement) pomoći će u podizanju europskog istraživanja na višu razinu, potičući znanstvenu izvrsnost, pristup istraživačkim podacima i njihovo ponovno korištenje te podržavajući Otvorenu znanost. Također će potaknuti smanjenje troškova znanstvene infrastrukture promovirajući interoperabilnost e-infrastruktura na europskoj razini.

GÉANT projekt narastao je kroz svoje iteracije (GN2, GN3, GN3plus, GN4-1) te danas uz nagrađenu 500 Gbps fizičku mrežu sadrži i portfolio naprednih, korisnički orijentiranih usluga koje pomiču granice mrežnih tehnologija. GÉANT mreža je napredna paneuropska akademska i istraživačka mreža (Multi-gigabit PanEuropean Research and Education Network) koja na vlastitoj optičkoj infrastrukturi osigurava međusobnu povezanost europskih akademskih i istraživačkih mreža kapacitetima i do 500Gbit/s te povezanost Europe s drugim kontinentima. GÉANT mreža trenutno povezuje više od 50 milijuna korisnika diljem Europe.

CARNet u projektu u svojstvu treće strane (Third Party), odnosno kao višegodišnji partner CARNeta na projektima GÉANT, prati i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu. CARNet je i u novoj generaciji projekta nastavio s aktivnim doprinosom te će uz veliki broj zaposlenika koji sudjeluju na projektu i dalje aktivno sudjelovati na razvoju najnaprednije paneuropske istraživačke mreže.

Veliko povjerenje ukazano je CARNetovim predstavnicima koje će također biti i voditelji zadataka i aktivnosti. Tako će Ivana Golub biti zamjenica voditelja aktivnosti SA2 i voditeljica zadatka SA2 T3, a Branko Radojević iz CARNeta vodi zadatak JRA4 T1.

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama GÉANT projekta.