Naslovnica Novosti Preporučujemo

Elements of AI pokreće veliki natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola

23. travnja 2021.
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

Elements of AI dosad je u Hrvatskoj privukao više od 21 tisuću polaznika, a za učenike osnovnih i srednjih škola sada je pokrenuto AI School Challenge natjecanje. Nositelji projekta u Hrvatskoj su, uz pomoć CARNET-a, pokrenuli natjecanje kako bi potaknuli učenike na edukaciju o osnovama umjetne inteligencije.

Za učenike koji do 13. lipnja završe Elements of AI osigurana je vrijedna nagrada – online predavanje poznatog hrvatskog inovatora, dok će 200 najbržih koji završe tečaj dobiti posebno dizajniranu Elements of AI majicu. Također, škole koje će do 1. rujna imati više od 10 učenika ili djelatnika sa završenim tečajem, bit će proglašeno AI školom i dobit će ekskluzivan certifikat ‘AI škola’, a najbolje tri škole po broju ostvarenih diploma bit će dodatno nagrađene.

“Iznimno nam je drago da u suradnji s CARNET-om pokrećemo AI School Challenge kojim namjeravamo privući velik broj školaraca da saznaju osnovne informacije o području umjetne inteligencije. Na ovaj način želimo djecu zainteresirati za sve značajniju tehnologiju kako bi bili spremni na sve što ona donosi, ali i svjesni onoga što nam AI već danas omogućuje. Želja za istraživanjem i kontinuirano ulaganje u vlastito znanje su vrijednosti za koje smatramo da je važno usvojiti već u ranoj fazi života i zato pozivamo sve škole i učenike da se priključe u što većem broju”, istaknuo je Mislav Malenica, predsjednik Udruge CroAI koja je nositelj projekta u Hrvatskoj.

Cilj AI School Challenge natjecanja je motivirati učenike na upisivanje tečaja Elements of AI kako bi bili u korak s tehnologijom koja mijenja svijet i koja je prisutna u brojnim proizvodima i uslugama s kojima se svakodnevno susrećemo. AI edukaciju je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a svoj doprinos razvoju natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola dala je i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET.

CARNET svojim aktivnostima i projektima kontinuirano osnažuje škole u digitalnom sazrijevanju. Stoga nam je želja da se što veći broj nastavnika i učenika uključi u natjecanje AI School Challenge i stekne znanja iz područja umjetne inteligencije koja će uvelike obilježiti našu budućnost i svijet rada u kojem će se naći današnji učenici.

istaknula je Barbara Kolarek v.d. pomoćnice ravnatelja CARNET-a za podršku korisnicima.

Elements of AI je pokrenut krajem studenog prošle godine, a s 21 tisuću polaznika u Hrvatskoj ostvarena je polovica konačnog cilja – educiranja 1% stanovništva o osnovama umjetne inteligencije. Online tečaj Elements of AI su tijekom 2019. godine razvili Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, dok je nositelj projekta u Hrvatskoj Udruga CroAI. Projekt je podržao sveučilišni partner u Hrvatskoj – Sveučilište u Zagrebu, kao i Vlade Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Finske, dok se preko 70 kompanija uključilo u AI Challenge i motiviralo svoje zaposlenike na upisivanje tečaja.

Tečaj se sastoji od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njegovo završavanje nije nikakvo potrebno predznanje, niti znanje matematike i/ili programiranja. Za završavanje tečaja u prosjeku je potrebno uložiti do 25 sati, dok su mnogi polaznici u Hrvatskoj tečaj završili u svega nekoliko sati.

Više detalja i prijava na Elements of AI nalaze se na službenoj mrežnoj stranici.