prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Grow2CERT: novi projekt CARNET-ovog Nacionalnog CERT-a

26. studenoga 2019.

CARNET je u studenome započeo s provedbom novog projekta pod nazivom „Grow2CERT – Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“. Projekt u vrijednosti većoj od milijun eura sufinanciran je sredstvima Europske unije putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF – Connecting Europe Facility), a provodit će se do kraja listopada 2021. godine.

Ovim projektom CARNET-ov Nacionalni CERT ulaže u povećanje svoje pripravnosti za odgovor na kibernetičke prijetnje i incidente, koji su prema izvještaju World Economic Foruma sve sofisticiraniji, izraženiji te predstavljaju jedan od pet najvećih globalnih rizika uz prirodne katastrofe i klimatske promjene.

Kako bi se spriječio incident i ubrzao proces njegova zaustavljanja i rješavanja Nacionalni CERT će nastaviti s razvojem platforme PiXi za razmjenu informacija o računalno-sigurnosnim prijetnjama i incidentima. Ujedno će proširiti korištenje platforme na operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga kako bi se osiguralo njihovo neometano poslovanje, a time sigurnost usluga koje su od posebne važnosti za odvijanje ključnih društvenih i gospodarskih aktivnosti u Hrvatskoj poput bankarstva, infrastrukture financijskog tržišta, digitalne infrastrukture i poslovnih usluga za državna tijela.

U prvih 11 mjeseci ove godine obradili smo 30 % više incidenata, nego u cijeloj protekloj godini, a  očekujemo da će u sljedećim godinama taj broj značajno rasti. Stoga nam je cilj povećati razinu znanja i kompetencija te proširiti suradnju s međunarodnim tijelima kako bismo uspješno predvidjeli potencijalne rizike te smanjili ranjivost kritične infrastrukture na kibernetičke napade, ali i dodatno povećali razinu svijesti naših korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti.

izjavio je Tomislav Štivojević, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT.

Projektom je predviđen i nastavak aktivnosti Nacionalnog CERT-a s ciljem podizanja svijesti opće javnosti o kibernetičkoj sigurnosti putem digitalne kampanje, objava na društvenim mrežama i organiziranja kvizova, okruglih stolova i drugih događanja posvećenih temama kibernetičke sigurnosti tijekom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti. Posebno će se usmjeriti na „kibernetičku higijenu“, odnosno održavanje visoke razine sigurnosti korisnika interneta uz odgovorno korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.