Nabava usluga testiranja pristupačnosti sadržaja i usluga u sklopu II. faze programa „e-Škole“

3. prosinca 2020.
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, u sklopu II. faze programa “e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće”, provodi postupak javne nabave usluge testiranja digitalne pristupačnosti mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja izrađenih na projektu e-Škole.

Testiranje digitalne pristupačnosti bit će provedeno za ukupno 21 mrežno sjedište, programsko rješenje i digitalni sadržaj, sukladno Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (NN 17/19), prema kojem mrežne stranice i programska rješenja trebaju biti izrađena tako da su dizajn, funkcionalnosti i sam sadržaj pristupačni svim korisnicima, uključujući osobe s invaliditetom i osobe koje koriste pomoćnu tehnologiju.

S ciljem osiguravanja jednakih mogućnosti korištenja mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja osoba s bilo kojom vrstom invaliditeta kao i osoba bez invaliditeta, svaki postupak testiranja digitalne pristupačnosti i izvještavanja uključivat će sljedeće vrste stručnjaka:

  1. Stručnjaka za inkluziju, koji je ujedno i ispitivač digitalne pristupačnosti mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja za potrebe osoba s djelomičnim oštećenjem vida (slabovidnošću), osoba s djelomičnim oštećenjem sluha (nagluhošću) i poremećajima jezično-govorne glasovne komunikacije, te osoba sa specifičnim teškoćama u učenju
  2. Ispitivača digitalne pristupačnosti mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja za potrebe osoba s potpunim oštećenjem vida (sljepoćom) koje koriste pomoćnu tehnologiju
  3. Ispitivača digitalne pristupačnosti mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja za potrebe osoba s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima
  4. Ispitivača digitalne pristupačnosti mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja za potrebe osoba s potpunim oštećenjem sluha (gluhoćom)
  5. Stručnjaka za izradu mrežnih stranica, programskih rješenja i digitalnih sadržaja koji uključuju multimedijske i interaktivne sadržaje (razvojnog inženjera).

Testiranja digitalne pristupačnosti bit će provedena na računalima i to minimalno na operativnom sustavu Windows 10, te na mobilnim uređajima, minimalno na operativnim sustavima iOS i Android. Testiranja digitalne pristupačnosti provodit će se korištenjem različitih internetskih preglednika koji obavezno uključuju, ali nisu ograničeni na Google Chrome, Firefox i MS Edge.

Osim pomoćnih tehnologija ugrađenih u operativne sustave, koje osobama s invaliditetom omogućavaju korištenje tog sustava i/ili služe za komunikaciju između aplikacija sustava i periferne pomoćne opreme, prilikom testiranja digitalne pristupačnosti koristit će se i periferna pomoćna oprema kada je to potrebno da bi se provjerila pristupačnost za osobe s određenom vrstom invaliditeta.

Više o ovom postupku možete saznati u oglasu na EOJN RH: 2020/S 0F2-0042900