Nacionalni CERT na konferenciji FSec 2016

16. rujna 2016.
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

U Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin, 14. i 15. rujna 2016. godine održana je konferencija FSec 2016 – sada već tradicionalno okupljanje stručnjaka u području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj. O važnosti ovog događanja govori činjenica da su na njemu sudjelovali predstavnici većine hrvatskih banaka, telekoma, energetskog sektora te svih tijela javne vlasti povezanih sa sigurnošću.

Konferenciju je, svojim predavanjem o važnosti obrane na području cyber ratovanja, otvorio pomoćnik ministra obrane Nikola Brzica, nakon čega je uslijedio okrugli stol na temu kritične infrastrukture s predstavnicima Zagrebačke banke, VIPNeta, Metroneta, ali i Ministarstva obrane, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

O stanju informacijske sigurnosti, uz predstavnike PNUSKOK-a, Hrvatske narodne banke, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, govorio je i gospodin Marko Stanec iz CARNetovog odjela za Nacionalni CERT. Nacionalni CERT prezentirao je podatke o prikupljenim računalnim incidentima iz prethodne godine te se posebno osvrnuo na najznačajnije zabilježene incidente.

Treba istaknuti i kako su konferenciji prisustvovali brojni domaći i svjetski poznati stručnjaci s područja informacijske sigurnosti kao što su Yury Namestnikov (Kaspersky Labs), Andrea Barisani (Inverse Path), Aleksandar Nikolić (CISCO Talos), Andreas Bogk (HERE), Ivo Ugrina (King's College of London) te mnogi drugi.

Od popratnih događanja zanimljivo je izdvojiti Capture the flag (CTF) natjecanje u kojem su se zainteresirani sudionici mogli okušati u rješavanju zadataka etičkog hakiranja.

Više informacija o samom događanju možete pronaći na http://fsec.foi.hr./