prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održano završno ISE događanje

17. listopada 2016.

U petak, 14. listopada 2016. godine u prostorijama Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet obilježen je završetak Inspiring Science Education (ISE) projekta. Glavni cilj projekta bio je popularizacija znanosti i korištenje tehnologije u nastavi te povećanje interesa učenika za STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

U uvodnom obraćanju ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić izrazio je dobrodošlicu svima prisutnima. „Rezultati ISE projekta zaista su impresivni te se nadam da će koristiti, ne samo vama koji ste bili uključeni u projekt od samog početka, nego i svim ostalim nastavnicima i školama“ rekao je Stanić te dodao kako popularizacija znanosti, pogotovo u STEM području uvelike doprinosi unaprijeđenju obrazovnog sustava i razvoju naše zemlje.

U prvom dijelu događanja prof.dr.sc. Ivica Puljak, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, znanstvenik u CERN-u te član CMS i MAGIC kolaboracija, održao je izuzetno zanimljivo i inspirativno predavanje pod nazivom „Zašto i kako istražujemo svemir?”. Osim intrigantnih informacija o svemiru, osvrnuo se i na otkriće nove čestice, takozvanog Higgsovog bozona. Profesor Puljak je također govorio i o tamnoj materiji i energiji, teoriji velikoga praska, ali i o nekim pitanjima na koje znanost nije pronašla odgovor.

U drugom dijelu događanja primjere dobre prakse predstavile su Dunja Županić iz Tehničke škole Daruvar, Nina Obradović, profesorica fizike iz IX. gimnazije u Zagrebu te Tanja Soucie, profesorica matematike iz Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu, koje su sudjelovale u ISE aktivnostima. U svojim izlaganjima predstavile su primjenu tehnologije u nastavi kroz korištenje različitih web alata u svakodnevnom radu i tzv. ISE scenarija učenja te provedbu Eratostenovog eksperimenta. Na samom kraju podijeljene su zahvalnice i priznanja zaslužnim sudionicima ISE projekta.

Podsjetimo, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet provodila je ISE projekt od 1. ožujka 2013. do 31. srpnja 2016. u ulozi nacionalnog koordinatora. U projektu je sudjelovalo ukupno 30 partnera iz 15 europskih zemalja a cilj je bio okupljanje 5000 škola na europskoj razini, od čega 313 u Hrvatskoj. No, CARNet je zahvaljujući pomno osmišljenim aktivnostima u projekt uključio čak 457 škola i preko 6000 nastavnika.

Snimku događanja možete pogledati ovdje.

Inspiring Science Education (ISE) projekt sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.