prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Otvorena nova Učionica budućnosti u Osnovnoj školi Popovača

29. veljače 2016.

Projektu Učionica budućnosti u Hrvatskoj se, nakon Osnovne škole Kamešnica u Otoku, IX. gimnazije u Zagrebu, Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice i II. osnovne škole u Bjelovaru te Osnovne škola Antuna i Stjepana Radića u Gunji pridružuje i Osnovna škola Popovača. Ta je škola šesta po redu s otvorenom Učionicom budućnosti koja će omogućiti interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija. Nastavak je to zajedničkog projekta Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet i tvrtke Samsung Electronics, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Osnovnu školu Popovača pohađa 750 učenika iz 10 naselja u Gradu Popovači. Pored matične škole nastava je organizirana i u pet područnih škola ( Voloder, Osekovo, Gornja Jelenska, Potok, Stružec).

"Matična i područne škole imaju brzi internet, što je bio preduvjet uvođenja e-dnevnika u matičnu i područne škole od ove školske godine. Sve učionice u matičnoj i područnim školama opremljene su novim suvremenim računalima. Pored toga, učionice predmetne nastave i učionice razredne nastave opremljene su multimedijalnom opremom, čime je uvelike olakšan rad učiteljima i učenicima u svladavanju novih sadržaja. Danas je škola dobila i novu digitalnu učionicu, što je velika zasluga učitelja informatike i učiteljica koji rade na mnogobrojnim projektima, a čiji rad je prepoznala Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet te tvrtka Samsung Electronics. Škola aktivno sudjeluje na promicanju primjene novih tehnologija u školama na našem području" – naglasio je Dražen Mlakar, ravnatelj Osnovne škole Popovača.

Podsjetimo, Učionice budućnosti opremljene su nastavničkim računalom, tablet računalima i pametnom pločom, što omogućava interaktivnu razmjenu znanja svim učenicima. Nastavnicima mogu brzo dijeliti informacije, bilješke s predavanja i imaju trenutan uvid u učeničko razumijevanje pojedinog predavanja. Mogu dijeliti sadržaj na interaktivnoj, pametnoj ploči, te uz svega nekoliko „klikova“ poslati na učeničke tablete. Učenici i nastavnici će istovremeno voditi bilješke s predavanja, podcrtavati ključne informacije ili crtati, kako na tablet računalima tako i na pametnoj ploči. Nastavnici vrlo brzo mogu provjeriti razumiju li učenici predavanje, uz kratke kvizove znanja, ankete i raspravu.

"Tehnologija nije toliko zaživjela u školama koliko u ostalim segmentima naših života. Radimo na tome da to promijenimo i želimo da naša djeca koja završavaju školu budu što spremnija za daljnje školovanje i za tržište rada. OŠ Popovača jedna je od predvodnica među osnovnim školama u RH po korištenju IKT-a te se nadamo da će im ova oprema vrijedna skoro 300.000 kuna pomoći da i dalje educiraju učenike koji će iz škole izlaziti potpuno računalno pismeni, educirani, sposobni samostalno razmišljati i biti dobri timski igrači." – istaknuo je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Povijest osnovne škole u Popovači počinje još 1894. godine. U posljednjih dvadesetak godina škola je temeljito uređena iznutra, asfaltirano je igralište, opremljena je informatička učionica a predmet informatike uveden je kao izborni predmet. Osnovna škola Popovača zapošljava 62 učitelja, 5 stručnih suradnika i 18 administrativnih i pomoćnih radnika.

"Naš je zajednički cilj u Hrvatskoj i regiji poduzeti odgovarajuće korake i marljivo raditi kako bismo stvorili čvrst temelj i definirali gdje želimo biti u sljedećih 15 do 20 godina. Imajući to u vidu, moramo naglasiti kvalitetu obrazovanja, od najranije do zrele životne dobi, kao i njegovati kreativnost, konkurentnost i cjeloživotno učenje. Podržavamo okruženje koje potiče i oblikuje generaciju mladih, koji su visokoobrazovani i spremni za radna mjesta budućnosti. Dio je to Samsungove vizije koja uključuje i budućnost obrazovnog sektora, pri čemu želimo biti aktivni sudionici i pomoći u oblikovanju budućnosti učenja te osnažiti nastavnike i učenike kroz novo iskustvo učenja" – zaključio je Tae Hwan Hwang, predsjednik Uprave tvrtke Samsung Electronics za regiju.

Prilikom otvorenja Učionice budućnosti u Popovači, video-konferencijom su se povezale i Učionice budućnosti u zagrebačkoj IX. gimnaziji i gimnaziji Fran Galović u Koprivnici, koje su već implementirale ova obrazovna rješenja u kurikulum. Naglašeno je kako će umrežavanje Učionica budućnosti u suradnji s CARNetom i Samsung Electronics, omogućiti još kvalitetniju razmjenu znanja i iskustava, s ciljem najbolje primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u profesionalnom i osobnom životu učenika i nastavnika.