prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Otvorene prijave na masovni online tečaj “Inovativni nastavnici: primjena obrazovnih trendova i digitalnih alata”

27. veljače 2017.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet poziva sve zainteresirane na prijavu i sudjelovanje u masovnom online tečaju pod nazivom "Inovativni nastavnici: primjena obrazovnih trendova i digitalnih alata", koji se organizira u sklopu projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)". 

Tečaj počinje 1. ožujka 2017. godine i trajat će do 12. travnja 2017. godine. Prijave na tečaj su u tijeku, a otvorene su i tjedan dana nakon službenog početka tečaja, odnosno do 7. ožujka 2017. godine. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti u sustavu Moodle, dok je za sudionike projekta e-Škole obavezna prijava u CSUED sustav, a zatim u sustav Moodle pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta.

Cilj tečaja je naučiti polaznike kako primijeniti odabrane suvremene nastavne metode i tehnologije, a fokusiran je na istraživačku, problemsku i projektnu nastavu te tzv. igrifikaciju kako bi nastavni sat bio usmjereniji na učenika. Polaznici će imati priliku naučiti kako koristiti brojne digitalne alate, portale i simulacije, a upoznat će se i s konceptom e-Škole scenarija poučavanja i njihovom primjenom u nastavi.

Tečaj je podijeljen na četiri poglavlja:

 • Obrazovni trendovi za suvremenu nastavu u kojem se obrađuje istraživačka, problemska i projektna nastava te tzv. igrifikacija.
   
 • Odabrani digitalni alati za primjenu u nastavi koji sadrži opise i video upute alata Moovly, Kahoot, Piktochart, Coggle, Stelarium, Space Telescope Designer i Scratch.
   
 • Odabrani digitalni portali i simulacije za primjenu u nastavi koji sadrži opise i video upute za Science Kids, BioDigital Human, 100 000 Stars, PhEt, Portal Nikola Tesla, Google Earth, NASA's Eyes i Brain POP.
   
 • e-Škole scenariji poučavanja u kojem se opisuje koncept scenarija i njihove primjene u nastavi. Scenariji poučavanja sadrže ideje za kreativnu primjenu suvremenih pedagoških metoda i IKT-a u nastavi. Ovaj koncept može biti zanimljiv raznim profilima obrazovnih stručnjaka, ali naglašavamo kako se u okviru pilot projekt e-Škole razvijaju scenariji poučavanja za matematiku, fiziku, kemiju i biologiju, za 7. i 8. razred osnovne škole te 1. i 2. razred srednje škole.

Dio sadržaja tečaja, kao što su pedagoške metode i neki digitalni alati i portali, mogu biti korisni svim nastavnicima, dok su neki digitalni alati i portali te e-Škole scenariji poučavanja usmjereni isključivo na prirodoslovne predmete i matematiku.

Tečaj je moguće uspješno završiti na dvije razine i tako steći digitalne značke s obzirom na složenost aktivnosti za polaznike:

 • Osnovna značka ˝Inovativni nastavnik: znalac˝: potrebno je riješiti tri jednostavne provjere znanja koje se odnose na prva tri poglavlja.
 • Napredna značka ˝Inovativni nastavnik: guru˝: uz tri provjere znanja koje se odnose na prva tri poglavlja potrebno je ispuniti i zadatak osmišljavanja plana nastavnog sata temeljenog na e-Škole scenariju poučavanja koji se obrađuje u četvrtom poglavlju. 

Ovaj tečaj održat će se i u periodu od 14. travnja do 25. svibnja 2017. godine.

Masovni online tečaj "Inovativni nastavnici" temelji se na online tečajevima organiziranim u sklopu ISE projekta (Inspiring Science Education) pod nazivima ISE MOOC 2015 te ISE MOOC 2016: obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi. U tim tečajevima su se u posljednjem poglavlju obrađivali otvoreni obrazovni sadržaji i ISE scenariji učenja dok je u tečaju "Inovativni nastavnici" posljednje poglavlje usmjereno na e-Škole scenarije poučavanja. Iako je generalni cilj oba tečaja olakšavanje primjene suvremenih pedagoških metoda i IKT-a u nastavi napominjemo kako postoji značajna razlika između ISE scenarija učenja i e-Škole scenarija poučavanja. Stoga su svi zainteresirani, a posebice nastavnici prirodoslovnih predmeta i matematike, pozvani na sudjelovanje u tečaju "Inovativni nastavnici" bez obzira na prethodno sudjelovanje u ISE tečajevima. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.