Poziv na predstavljanje: Stare lektire u novome ruhu

5. studenoga 2018.
Veličina fonta
A
A
A
Disleksija
Kontrast
Poništi izmjene

U okviru Informativnog utorka, CARNET će predstaviti 72 nove inačice e-Lektira koje su objavljene na istoimenom portalu. Predstavljanje će se održati u utorak, 6. studenoga 2018. godine, u 10 sati u prostoru Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 4.

Riječ je o događanju na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o novim izdanjima knjiga za djecu i mladež. Ovom će prilikom biti predstavljen CARNET-ov portal eLektire pokrenut 2009. godine na inicijativu Ministarstva znanosti i obrazovanja i u suradnji s Bulaja nakladom.

Portal eLektire već punih devet godina učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje jednostavan, brz i praktičan pristup školskoj lektiri. U kolovozu ove godine u okviru projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” na portalu je objavljeno i 40 novih e-lektira, dok su 32 postojeće obogaćene dodatnim sadržajima.

Dodatni sadržaji doprinose razumijevanju lektirnog djela te učenike motiviraju i potiču na interakciju i usvajanje znanja. Posebno vrijedi izdvojiti bilješke o piscu i djelu koje pored opisa života autora donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu, rječnike manje poznatih termina, žargona i dijalektalizama. Uz to, izrađeni su multimedijalni sadržaji (audio i video mamci) kojima je cilj potaknuti učenike na čitanje cjelovitih lektirnih djela te aktivnosti za učenike koji žele znati i naučiti više.  e-Lektire su dostupne i u Brailleovom digitalnom formatu, kao i u zvučnom obliku te su tako prilagođene učenicima s teškoćama.