prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Poziv osnovnim školama za sudjelovanje u projektu “Vrednovanje generičkih kompetencija 2020”

26. travnja 2016.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet poziva osnovne škole da se prijave i tako postanu jedna od 250 europskih škola koja će kod svojih učenika u predmetnoj nastavi razvijati vještine potrebne za život i rad u 21. stoljeću.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u skladu sa svojom vizijom i misijom te s ciljem praćenja najnovijih svjetskih trendova u obrazovanju provodi još jedan europski projekt pod nazivom "Vrednovanje generičkih kompetencija 2020" (eng. Assessment of Transversal Skills 2020, ATS2020).

Već u osnovnoj školi učenike je potrebno početi pripremati za život i rad u 21. stoljeću. Potrebno je naučiti ih kako učiti, kako rješavati probleme s kojim se suočavaju u školi, ali i u svakodnevnom životu, kod njih razvijati sposobnost kritičkog i kreativnog promišljanja te ih motivirati  da propituju ponuđene informacije i da žele znati više. Uz sve navedeno, neizbježno je primijeniti IKT u nastavi i omogućiti učenicima učenje i rad u inovativnim digitalnim okruženjima, te pritom kod njih  razviti još jednu kompetenciju – digitalnu pismenost.

Upravo na razvoj ovih kompetencija usmjeren je projekt ATS2020 koji se provodi u okviru programa Erasmus+ kao "Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politika".  Jedan od glavnih ciljeva projekta je provesti pokusnu primjenu modela učenja u 25 škola u Hrvatskoj u školskoj godini 2016./2017. U svakoj školi, uz razredno odjeljenje u kojem će se provoditi pokusna primjena modela učenja, potrebna je i kontrolna skupina, odnosno razredno odjeljenje u kojemu će se nastava istog predmeta provesti na uobičajeni način. Rezultati pokusne primjene modela ATS2020 bit će dio međunarodnog istraživanja u 11 europskih zemalja u kojima se provodi projekt ATS2020.

Kako se prijaviti?

Po isteku roka za prijavu, za škole koje su iskazale svoj interes popunjavanjem prijavnog obrasca, bit će organiziran webinar na kojem će biti objašnjeni detalji o provedbi projekta i pokusnoj primjeni modela učenja ATS2020, a zainteresirani će moći postavljati pitanja.

Ujedno ovim putem želimo obavijestiti da su dostupne snimke u kojima je objašnjen pojam generičkih kompetencija, zašto se smatraju neophodnima za uspješno sudjelovanje u društvu, koja je njihova uloga u Cjelovitoj kurikularnoj reformi, zašto je potrebno vrednovati generičke kompetencije, kako se one mogu vrednovati i ako su ishodi obrazovanja kompetencije, koje to promjene zahtijeva u vrednovanju?

Snimke webinara dostupne su na sljedećim poveznicama:

Više informacija o projektu i projektnim aktivnostima dostupno je na službenoj međunarodnoj mrežnoj stranici projekta: www.ats2020.eu i http://ats2020.eu/croatia.


ATS2020 projekt financiran je uz potporu Europske komisije. Sadržaj ove web stranice stajalište je autora, a Europska komisija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.