prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Računarstvo u oblaku: GÉANT osigurava jednostavno korištenje IaaS usluga u oblaku diljem europske istraživačke i obrazovne zajednice

10. listopada 2016.

Prošle je godine GÉANT proveo paneuropsko javno nadmetanje za usluge infrastrukture kao usluge (engl. Infrastructure-as-a-Service, IaaS): skupni poziv isporučiteljima za dostavu ponuda za isporuku njihovih IaaS rješenja. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u tom je postupku imala jednu od vodećih uloga.

Cilj je ovog javnog nadmetanja, koje obuhvaća 36 zemalja, omogućiti istraživačkim i obrazovnim ustanovama korištenje računarstva u oblaku na siguran, jednostavan i predvidljiv način, s uslugama koje su:

  • u skladu s europskim i nacionalnim propisima;
  • atraktivnih cijena;
  • povezane s mrežama zajednice i njezinim mogućnostima upravljanja identitetom;
  • dostupne za kontroliranu i transparentnu kupnju.

Agregiranjem potražnje iz europskih nacionalnih akademskih i istraživačkih mreža (engl. National Research and Education Networks, NREN-ovi) te 10 000 ustanova koje one povezuju, GÉANT je stvorio značajno jedinstveno digitalno tržište u koje bi se u naredne četiri godine moglo usmjeriti do 500 milijuna € kroz okvirne ugovore. Nadalje, portfelj usluga i povezani pristup koji uključuje objedinjenu isporuku i uvođenje usluga u oblaku osigurava stabilan temelj za ostvarenje Inicijative Europski oblak i Europskog oblaka za otvorenu znanost EZ-a. 

GÉANT je primijenio Direktivu EZ-a o nabavi (2014/24/EU) koja omogućava prekograničnu nabavu putem središnjeg tijela za nabavu. Ova Direktiva EZ-a osigurava da ustanove mogu jednostavno koristiti IaaS rješenja iz GÉANT-ovog kataloga IaaS usluga računalstva u oblaku, bilo putem izravne dodjele ugovora ili malog nadmetanja. Putem GÉANT-ovog kataloga usluga računalstva u oblaku, isporučitelji pružaju modele nabave koji odgovaraju financijskim strukturama i modelima financiranja u istraživanju i obrazovanju: kupnja usluga putem narudžbenice, postpaid naplata korištenja i prilagođavanje kapitalnih izdataka putem ugovornih obveza povezanih s korištenjem usluga.

Što slijedi?

Budući da je postupak nadmetanja sada završen, zaključuju se ugovori sa svim pružateljima, nakon čega će usluge postati dostupne ustanovama putem NREN-ova.

   

CARNet i GÉANT računarstvo u oblacima

Još od samih početaka aktivnosti računarstva u oblaku unutar GÉANT projekta (GÉANT 3plus od 2013. godine) Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet ima jednu od vodećih uloga u tom procesu. Tako su i tijekom priprema prve pan-Europske javne nabave ikada u njoj sudjelovali, uz kolege iz cijele Europe, i CARNetovi stručnjaci Branko Radojević (pomoćnik ravnatelja za računalnu infrastrukturu i servise) kao voditelj tima za pripremu javnog nadmetanja, Saša Čavara (voditelj službe internetskih servisa) kao stručnjak za tehničke elemente nadmetanja i Josip Marohnić (odvjetnik), kao stručnjak za pravne elemente nadmetanja. CARNetov tim nastavlja sa svojim radom na pripremi novih pogodnosti za sve GÉANT korisnike iz obrazovnog, akademskog i istraživačkog sustava na razini cijele EU, pa tako i korisnike iz Hrvatske.

Uz izražen interes za javno nadmetanje, više od 100 tvrtki prijavilo se za nabavu. Sljedeći pružatelji su se kvalificirali te će po zaključenju ugovornih sporazuma postati dio IaaS portfelja GÉANT-ovog kataloga usluga računalstva u oblaku: Amazon (putem preprodavatelja: Arcus, Comparex, Telecom Italia), Cloudsigma, Dimension Data, Interoute, itSoft, KPN, Lattelecom, Microsoft (putem preprodavatelja: Atea, Cacttus, Comparex, Dom-Daniel, Infosoft, Micromail, Nextsense, Novabase, SoftwareOne, Span i Ymens), NTT Europe, T-Systems, Telecom Italia i Vancis. 

Javnim se nadmetanjem također osigurava da isporučitelji uzimaju u obzir zajedničke izdatke svih ustanova i svim klijentima ponude iste iznose popusta, na temelju agregirane potrošnje ukupne populacije u istraživanju i obrazovanju. 

Novosti vezane uz ovu temu moguće je pratiti putem GÉANT-ove internetske stranice za računarstvo u oblaku ili kontaktiranjem tima za računarstvo u oblaku na clouds@geant.org.