prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Regionalne radionice za sudionike Pilot istraživanja u sklopu projekta e-Sveučilišta

23. veljače 2024.

Danas se, u prostorijama Pravnog fakulteta u Rijeci, održava druga u nizu regionalnih radionica za sudionike pilot istraživanja u sklopu projekta e-Sveučilišta. Radionici danas prisustvuju nastavnici, djelatnici knjižnica i stručnjaci za tehničku podršku s Medicinskog fakulteta u Rijeci, Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Pravnog fakulteta u Rijeci i sa Sveučilišta u Puli uključeni u Pilot istraživanja u okviru projekta e-Sveučilišta. Projekt e-Sveučilišta provodi se s ciljem digitalne preobrazbe visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture, uvođenjem digitalnih nastavnih alata te osnaživanjem digitalnih kompetencija nastavnika za poučavanje u digitalnom okruženju. Nositelj projekta, glavna partnerska organizacija i korisnik projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, a provodi ga u partnerstvu i suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom – Srcem, Agencijom za znanost i visoko obrazovanje – AZVO-om i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Svrha pilot istraživanja je analiza potreba visokoškolskih ustanova u području primjene digitalnih tehnologija, uspostava zajednice učenja, dijeljenje primjera dobre prakse i izrada preporuka za svrhovitu praktičnu primjenu digitalnih tehnologija u visokoškolskom obrazovanju te izrada preporuka za opremanje visokoškolskih ustanova nastavnom opremom.

Cilj radionice je pripremiti sudionike za proces primjene multimedijske opreme kojom će njihove ustanove biti opremljene u svrhu unapređenja i osuvremenjivanja nastavnog procesa. 

Radionica obuhvaća dvije aktivnosti; prilagodbu akcijskih planova za primjenu multimedijske opreme u kolegijima koje predaju nastavnici uključeni u istraživanje, te preobrazbu učioničke nastave za kombinirano i online okruženje. Prilagodbu akcijskih planova za primjenu multimedijske opreme vode izv. prof. dr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i doc. dr. sc. Klara Bilić Meštrić iz CARNET-a, dok drugu aktivnost, preobrazbe učioničke nastave za kombinirano i online okruženje,  vode doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić iz Srca i Jasminka Maravić iz CARNET-a. 

Sudionici će tijekom radionice dobiti vrijedne informacije o pilotiranju opreme koja je planirana u ožujku ove godine, o budućim edukacijama o korištenju video-opreme, radionicama za podršku izradi digitalnih obrazovnih sadržaja i korištenje opreme te radionicama o govorništvu. U prvoj temi, fokus je na prilagodbi akcijskih planova te će se sudionici kroz grupni rad baviti pitanjima važnosti, prednostima i izazovima korištenja digitalnih tehnologija i njihovog značaja za osoblje visokoškolskih ustanova kako bi konkretizirali i prilagodili ciljeve i aktivnosti s obzirom a opremu i edukacije koje će proći tijekom provedbe pilot istraživanja. U drugom dijelu radionice, sudionici će, također u obliku grupnog rada, izrađivati plan e-aktivnosti u online obliku i u kombiniranim obliku (hibridno), nakon što im se u uvodu daju osnove za vještine, metode, strategije i modele učenja i poučavanja u definiranju nastavnog okvira. Cilj grupnog rada na radionicama je potaknuti aktivnu suradnju i razmjenu iskustava među sudionicima, što će doprinijeti jačanju njihove uloge u Pilot istraživanju.

Sljedeće regionalne radionice održat će se u Osijeku (1. ožujka) i Splitu (8. ožujka).