prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Uspješno završen drugi CARNetov ISE MOOC: obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi

12. srpnja 2016.

Protekli tjedan uspješno je završen drugi CARNetov ISE MOOC, masovni otvoreni online tečaj u kojemu je sudjelovalo 500 polaznika iz različitih krajeva u Hrvatskoj. Tečaj „ISE MOOC: obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi“ bio je namijenjen prvenstveno učiteljima koji žele realizirati suvremenu nastavu s fokusom (ali ne isključivo) na tzv. STEM područje, no tečaju se moglo priključiti i nenastavno osoblje škole, obrazovni stručnjaci i svi zainteresirani za obrazovne trendove i realizaciju suvremene nastave.

ISE MOOC trajao je od 20. svibnja do 6. srpnja 2016. godine i u tih šest tjedana polaznicima je ponudio priliku za stjecanje znanja o novim pedagoškim pristupima koji podrazumijevaju aktivnije učenje i poučavanje a to su istraživačka, problemska i projektna nastava, te igrifikacija u obrazovanju odnosno primjena dinamika, mehanizama ili elemenata igara za povećanje koncentracije učenika. Osim toga, pomoću video tutorijala imali su priliku upoznati brojne e-alate za primjenu u nastavi kao i portale i simulacije za primjenu u nastavi. Potom su sva stečena znanja imali priliku primijeniti prilikom izrade vlastitog ISE scenarija učenja.

Polaznici tečaja mogli su birati koje aktivnosti će ispuniti, a ovisno o odabranim aktivnostima i ostvariti potvrde i digitalne značke u dvije kategorije: ISE znalac (osnovna značka) i ISE guru (napredna značka). Potvrdu i značku ISE znalac ostvarilo je 243 polaznika (48%), a potvrdu i značku ISE guru njih 73 (14%). Ostvarene značke polaznici mogu koristiti kao dokaz određenih znanja i vještina, prenijeti ih u svoj profil na CARNetovom sustavu za online učenje – Loomen ili objaviti na drugim internetskim stranicama. Više o tečaju i evaluaciji znanja dostupno je na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija/ise_mooc_2016.

Anketni upitnik o zadovoljstvu tečajem, kao i komentari pristigli na kontakt e-mail za podršku pokazali su visoku razinu zadovoljstva kod polaznika. Čak 92 % polaznika tečaj je ocijenilo izvrsnim i vrlo dobrim. U komentarima je posebno istaknuto zadovoljstvo sadržajem i strukturom tečaja koji im je omogućio osmišljavanje nove metodologije u učionici, te pogodnostima koje im je pružilo učenje u ovom masovnom otvorenom online tečaju, a koje su se odnosile na jednostavnost pristupa tečaju,  mogućnost naknadnog ponavljanja gradiva, uštedu vremena (nema putovanja na stručno usavršavanje), itd. Izdvajamo jedan od komentara polaznika: „Izuzetno pogodno za samostalno cjeloživotno učenje i usavršavanje u ICT tehnologiji ali i struci. Osoba maksimalno može prilagoditi učenje prema svojim obvezama.“

Tečaj „ISE MOOC obrazovni trendovi i digitalni alati u nastavi“ organizirao se u okviru Inspiring Science Education (ISE) projekta kojeg sufinancira Europska Unija iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP).

Sadržaj tečaja i ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.