prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Više od 1000 nastavnika i ravnatelja sudjelovalo na CUC konferenciji u Rovinju

19. travnja 2024.

Pod nazivom „AI u obrazovanju – Novi početak ili početak kraja“ danas je u Rovinju završena 26. po redu CARNET-ova konferencija za korisnike CUC2024 – najveća obrazovna konferencija u Hrvatskoj.

Konferencija je istražila ključne teme budućnosti obrazovanja u digitalnom dobu, fokusirajući se na CARNET-ov projekt Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju – BrAIn kojemu je cilj unaprijediti kvalitetu obrazovnog procesa kroz integraciju digitalnih tehnologija za uspostavu personaliziranog pristupa učenju i poučavanju te kroz razvoj kurikuluma i digitalnog obrazovnog sadržaja iz područja digitalnih tehnologija u nastajanju.

O projektu je na konferenciji govorio i Juraj Bilić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a za Sektor za umjetnu inteligenciju, ekspert u OECD-ovoj radnoj skupini za budućnost umjetne inteligencije i voditelj projekta BrAIn, koji se osvrnuo na Akt o umjetnoj inteligenciji te predstavio novoizrađene kurikulume o umjetnoj inteligenciji koji će se provoditi eksperimentalno od ove jeseni, kao izvannastavna aktivnost za osnovne te fakultativni predmet za srednje škole.

Osim online dijela održanog 9. i 10. travnja, konferencija je ugostila sudionike u Rovinju 18. i 19. travnja. Više od 1000 sudionika iz svih dijelova Hrvatske, uključujući predstavnike škola, visokoškolskih ustanova i drugih obrazovnih ustanova imalo je prilike sudjelovati na više od 30 radionica i neformalnih Birds of feather razgovora, preko 70 interaktivnih izlaganja te fokus grupa i panel raspravi koja je obilježila svečano otvaranje konferencije.

Na temu Umjetna inteligencija: od regulacije do edukacije, uz Juraja Bilića, govorili su i Saša Mladenović, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu i voditelj istraživačke grupe za umjetnu inteligenciju, Dalia Kager, učiteljica informatike i mentorica iz Osnovne škole Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, Antonija Capan, učiteljica matematike u Osnovnoj školi Grabrik i Jaye Richards Hill, direktorica Microsoft EDU za Istočnu Europu, Bliski Istok i Afriku.

Ova konferencija pružila je dragocjenu priliku za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi u integraciji tehnologije u obrazovanje. Nastavljajući tradiciju poticanja inovacija u obrazovanju, CARNET je još jednom dokazao svoju predanost unaprjeđenju hrvatskog obrazovnog sustava.