prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šesti hrvatski Forum o upravljanju internetom

10. svibnja 2023.

Ovogodišnji Forum održat će se u Opatiji, 25. svibnja, u sklopu međunarodnog ICT skupa MIPRO

U sklopu 46. međunarodnog ICT skupa MIPRO 2023., koji se tradicionalno održava u Opatiji, održat će se i 6. hrvatski Forum o upravljanju internetom (engl. Croatian Internet Governance Forum, CRO-IGF). Ovogodišnje 6. izdanje CRO-IGF-a imat će dvije središnje teme. Prva je stupanje na snagu Akta o digitalnim uslugama, a druga je Globalni digitalni sporazum (engl. Global Digital Compact, GDC) koji bi trebao biti dogovoren na Summitu budućnosti u rujnu 2024.

Forum o upravljanju internetom globalna je inicijativa koja djeluje pod okriljem UN-a s ciljem okupljanja svih zainteresiranih dionika u rasprave o pitanjima važnim za upravljanje internetom. Inicijativa je nastala 2006. godine na Svjetskom summitu o informacijskom društvu (engl. World Summit on Information Society, WSIS) u Tunisu, odlukom generalnog tajnika UN-a kao otvorena platforma za rasprave. Neposredna motivacija za ovu odluku bila je potreba da se u rasprave o upravljanju i regulaciji interneta uključi šira društvena zajednica, s obzirom na to da se uvidjelo kako su teme povezane s upravljanjem internetom šire od tema IP adresnog prostora, internetskih protokola i domena. Također je uočena potreba da se u rasprave pored predstavnika država, uključe i drugi dionici poput predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije i privatnog sektora. Hrvatski nacionalni IGF ustanovljen je 2015. godine.

Više informacija dostupno je na poveznici.