prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Preporučujemo

CARNet u 2015. godini

4. siječnja 2016.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i u 2015. godini nastavila je rad na projektima i aktivnostima u skladu sa svojom vizijom i misijom, potičući primjenu napredne informacijske i komunikacijske tehnologije unutar obrazovne, akademske i istraživačke zajednice.

Poseban naglasak stavljen je na planiranje i provedbu pilot projekta pod nazivom "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)", na kojemu je tijekom cijele godine radio tim stručnjaka iz svih odjela u CARNetu. e-Škole su strukturni projekt razvoja digitalno zrelih škola koji je pokrenuo CARNet u svrhu podizanja digitalne zrelosti škola, vrijednosti veće od 300 milijuna kuna, a koji je podijeljen u pilot projekt (2015. -2017.) te veliki projekt (2018. – 2022.). Projekt se financira većim dijelom iz strukturnih fondova Europske unije, a poslužit će kao priprema za veliki nacionalni projekt informatizacije hrvatskih škola koji slijedi. Projekt je definiran u dva Operativna programa – Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali te je prihvaćen od strane Vlade RH i Europske komisije. Programom je CARNet definiran kao korisnik sredstava te ujedno i provodi projekt. Operativni program Konkurentnost i kohezija pokrit će troškove mrežne infrastrukture, opreme i razvoja e-usluga, a kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali bit će osigurana sredstva za stručnu i tehničku podršku te razvoj digitalnih nastavnih materijala.

U siječnju je završio Javni poziv za sudjelovanje u projektu e-Škole na koji se javilo više od 700 zainteresiranih škola, nakon čega je odabrano 150 škola koje su ušle u pilot projekt. Od 150 škola u pilot fazi, u ožujku je odabrano 20 škola koje su ušle u prvu fazu projekta te je s njima u travnju potpisan ugovor o sudjelovanju u projektu. Za partnere projekta odabrani su Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, temeljem njihove uloge u obrazovnom sustavu određene zakonima te Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu kao ustanova s relevantnom ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja za provedbu dijelova projekta. U rujnu je JASPERS – zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama (“Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions”), kao instrument tehničke pomoći Europske komisije, pregledao projekt i izdao Action Completion Note na Studiju izvedivosti kao službenu potvrdu o pripremljenosti projekta, a dogovorena je i suradnja na razvoju Studije izvedivosti za veliki projekt. U prosincu je u sklopu projekta potpisan "Ugovor o izravnoj dodjeli sredstava za operaciju koja se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine" za provedbu ovog projekta u iznosu većem od 78 milijuna kuna.

e-Dnevnik, sustav za vođenje razrednih knjiga u elektroničkom obliku, implementiran je u 554 matične škole na cijelom teritoriju RH koje imaju 331 područnu školu (ukupno 885 škola). Sustav je dodatno optimiziran i nadograđivan od čega izdvajamo nadogradnje za glazbene škole, za škole koje izvode nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina te za škole koji izvode nastavu u zdravstvenoj ustanovi (Škola u bolnici). Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole nadograđivan je i usklađen s novim “Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole”, a “Sustav za upravljanje standardiziranim skupinama podataka” (e-Matica) nadograđivan je s više novih funkcionalnosti te je usklađen s novim “Pravilnikom o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju”.

Tijekom 2015. godine odrađeni su brojni poslovi oko razvoja novih i unaprjeđenja postojećih aplikacija. Aktivno sudjelujući u projektu e-Građani, CARNet je nadogradio mToken vjerodajnicu za izdavanje putem punomoći, koja se koristi za pristup javnim elektroničkim uslugama u sklopu projekta e-Građani. Tijekom prošle godine izrađena je aplikacija za glasanje CARNetovog Vijeća korisnika i Portal za korisnike (https://moj.carnet.hr/), a redizajnirano je još nekoliko internih aplikacija i webova usluga.

Samostalno ili u suradnji s partnerima osmišljene su i razvijene dvije nove usluge za krajnje korisnike – Meduza i Libar. Libar je nova CARNetova online aplikacija i usluga za izradu, objavu i pregled digitalnog sadržaja kojoj se pristupa putem AAI@Edu.hr korisničkog računa, a ujedno je i mobilna aplikacija sa svim funkcionalnostima e-čitača. Meduza je usluga za distribuciju višemedijskih sadržaja namijenjenih obrazovnim i akademskim ustanovama te pojedinačnim korisnicima ustanova članica CARNeta. Meduza je akronim za M(ultimedijalna)EDU(kacija)(na)ZA(htjev) a tijekom CUC-a koristila se za prijenos predavanja, radionica  i ostalih događanja uživo s konferencije. U tri dana trajanja konferencije usluga bilježi 7.169 pregleda sadržaja, 1.217 jedinstvenih korisnika te 654 istovremenih korisnika, a čak 300 korisnika se registriralo za uslugu. 

U studenom je u okviru međunarodnog projekta Inspiring Science Education u kojem CARNet aktivno sudjeluje započeo i masovni otvoreni online tečaj (MOOC) o osnovama korištenja obrazovnih trendova i digitalnih alata u nastavi, koji je završio u prosincu i okupio više od 1.100 polaznika. Treća grupa CARNetovog tečaja “CARNet Moodle MOOC” uspješno je privedena kraju u travnju, a okupila je više od 250 zainteresiranih polaznika. Tijekom godine organizirano je i 13 obrazovnih radionica u 8 gradova u RH, 3 webinara i 5 prijenosa uživo stručnih predavanja. Sa Sveučilištem u Zagrebu surađivano je i na razvoju e-Learning akademije kao poslijediplomskog specijalističkog studija. CARNetov sustav za online učenje Loomen zabilježio je 85.000 korisnika, a Portal za škole je napunio 8 godina i objavio više od 1.400 tekstova te bio suorganizator natjecanja Školski laboratorij u suradnji s British Councilom i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Mjesec travanj obilježilo je održavanje 2. studentskog dana "Suvremene tehnologije u obrazovanju – STO 2015" u Splitu, koji su zajedno organizirali CARNet i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu kao domaćin te Hrvatski pedagoški književni zbor – ogranak Split, a cilj mu je bio pružiti studentima – budućim učiteljima, nastavnicima, profesorima, kao i ostalim zainteresiranim sudionicima, uvid u nove pristupe poučavanju uz podršku tehnologije.

Pod nazivom "Nove-Škole", u studenom je u Dubrovniku održana 17. CARNetova korisnička konferencija – CUC 2015. Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz podršku Grada Dubrovnika. Na konferenciji je sudjelovalo više od 820 sudionika, što ju čini najvećom dosad organiziranom CARNetovom korisničkom konferencijom, a putem video prijenosa na novom CARNetovom portalu Meduza sadržaji s konferencije su djelomično bili dostupni i onima koji nisu sudjelovali na konferenciji. Konferencija je dijelom bila sufinancirana u okviru projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)".

Članice CARNeta su ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja, a tijekom godine održavane su veze prema 1.450 ustanova članica na više od 2.530 lokacija. Spojeno je više od 260 novih ustanova ili lokacija ustanova, operator je promijenjen na 157 lokacija, a na 88 lokacija povećana je brzina pristupne veze. Potpisani su i sporazumi o suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje te je započelo aktivno povezivanje njihovih ustanova i lokacija. Tijekom godine, osim održavanja stalnih veza prema članicama i spajanja novih članica, i dalje je aktivno izgrađivana i nadzirana CARNet mreža te su razvijane nove usluge. Početkom svibnja 2015. godine pokrenuta je nova generacija međunarodnog projekta GÉANT – GÉANT4, koji će se odvijati pod okriljem FPA-e (engl. Framework Partnership Agreement) u više faza, a trajat će sedam godina. GÉANT4 projekt je kao dio GÉANT2020 okvirnog partnerskog ugovora financiran sredstvima Europske Unije kroz program Obzor2020, Okvirnog programa za istraživanja i inovacije (2014-2020). Prva faza projekta imat će službeni naziv GÉANT4 SGA1 (Specific Grant Agreement 1) i trajat će 12 mjeseci (od 1. svibnja 2015. godine do 30. travnja 2016. godine). CARNet je službeni predstavnik Hrvatske u projektu te nastavlja s aktivnim doprinosom gdje će uz veliki broj zaposlenika koji sudjeluju na projektu imati i voditelja projektne aktivnosti SA4 (Activity Leader) te nekoliko voditelja zadataka (Task Leader).

Odjel podrške korisnicima tijekom godine uspješno je odgovorio na gotovo 160.000 upita korisnika. Od ukupnog broja poziva više od 60% bilo je upućeno timu za podršku obrazovnom sustavu.

Godina je završena s ukupnim brojem od 60.000 besplatnih .hr domena i više od 28.000 naplatnih, dok je ukupan broj domena u Registru .hr domena skoro 92.000. Ukupan broj .from.hr domena na kraju godine iznosio je skoro 2.600 domena. CARNet je u veljači potpisao Sporazum o suradnji nacionalnih registara domena s Fondacijom "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), koja upravlja .rs i .СРБ domenama u Republici Srbiji a predstavnice Registra .hr domena sudjelovale su i na "Regional Internet forumu" u organizaciji Fondacije RNIDS u ožujku 2015. godine. U srpnju je na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, koji između ostalog donosi izjednačavanje prava u nazivu besplatnih .hr domena kod obrta i pravnih osoba, mogućnost da pravne i fizičke osobe mogu registrirati neograničen broj naplatnih .hr domena te je dozvoljena registracija brojčanih domena. U svibnju su predstavnici CARNeta aktivno sudjelovali u organizaciji i provedbi hrvatskog Foruma o upravljanju Internetom.

Nacionalni CERT je izdao je skoro 2.300 sigurnosnih preporuka i novo izdanje brošure "Zaštitite privatnost na Facebooku" te obradio više od 760 sigurnosnih incidenata na poslužiteljima unutar Republike Hrvatske. Aktivno je po treći put sudjelovao u NATO vježbi "Cyber Coalition 2015", a sudjelovao je i u izradi Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti te bio nositelj borbe protiv botneta u sklopu europskog projekta Advanced Cyber Defence Network koji je završio u srpnju 2015. godine. Tijekom godine obrađeno je i 4.300 prijava CARNetovoj Abuse službi te izvršeno 250 provjera ranjivosti  javno dostupnih mrežnih usluga i servisa ustanova članica. Softverom za upravljanje masovnim provjerama ranjivosti provjereno je još više od 900 mreža ustanova članica CARNeta.

Tijekom godine većina CARNetovih odjela bila je uključena u barem jedan od 11 europskih projekata koji su se provodili u CARNetu. Vrijedi istaknuti da je u 2015. godini šest projekata uspješno završeno (ACDC, GÉANT3plus, ICT Curricula, AMORES, ODS, Empowering CARNet employees in Social Media, Adult Education and Leadership), dok ih je pet i dalje aktivno (GÉANT4 SGA1, ATS 2020, Inspiring Science Education (ISE), SCIENTIX, "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)". U projekt Inspiring Science Education (ISE) uključeno je i 423 škola koje sada aktivno sudjeluju u projektu.