prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Naslovnica Novosti Usluge i projekti

Održan prvi sastanak Upravljačkog odbora projekta CroQCI

23. svibnja 2023.
U ponedjeljak, 22. svibnja 2023. godine održan je prvi sastanak Upravljačkog odbora projekta CroQCI, tijela najviše razine koje donosi odluke i nadležno je za praćenje i upravljanje projektnim aktivnostima. Osim članova CroQCI konzorcija, na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na sastanku je usvojen plan projekta kao i prijedlog arhitekture QCI studija.
Cilj projekta CroQCI je implementacija eksperimentalnih kvantnih komunikacijskih sustava i mreže, nadopunjenih i integriranih s rasponom klasičnih sigurnih komunikacijskih tehnologija.

To uključuje izgradnju i testiranje uređaja i sustava koji kombiniraju najbolje od kvantnih, postkvantnih klasičnih i kvantno unaprijeđenih rješenja.

CroQCI će osigurati arhitekturu mreže i projektnih scenarija uporabe koji će omogućiti integraciju zemaljske infrastrukture s budućom svemirskom komponentom u potpuno funkcionalnu kvantnu komunikacijsku mrežu.

Nositelj odnosno koordinator projekta jest Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, a partnerske organizacije su Institut Ruđer Bošković (IRB), Pomorski centar za elektroniku d.o.o. (PCE), Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (SRCE), Institut za fiziku (IFZ), Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Sveučilište u Zagrebu Fakultet prometnih znanosti (FPZ), Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).