preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
 
| Zadnja izmjena 11. 3. 2016. u 14:48 sati |

Natjecanje je završeno dodjelom nagrada na CARNetovoj korisničkoj konferenciji - CUC 2014, 19. studenoga 2014. godine

U sklopu dodjele nagrada, autori prva tri nagrađena rada su prezentirali kako su izradili svoje scenarije učenja potpomognute korištenjem IKT-a. Pokazali su na koji su način koristili razne web 2.0 alate kao što su Edmodo, Google Drive, Movie Maker, PowToon, Smore, GeoGebra itd.   

Reakcije učenika na tako provedene sate su vrlo pozitivne jer su stekli nova znanja kroz zanimljiv rad. Produkt ovakvog pristupa poučavanja su svakako i nove digitalne kompetencije kod učenika.

Prezentacije nagrađenih radova:

  1. Nedeljko Begović: Gibanje kuglice niz kosinu i pad sa stola - nagrada: Taccle IST 2015
  2. Ina Pendić i Suzana Poljak: Sir Cumference and the Dragon of Pi - nagrada: dva prijenosna računa
  3. Adrijana Leko i Ivana Knezović:  Voda - uvjet života: Svojstva vode (pokusi) - nagrada: dva tableta.

Prijavi se na natjecanje i ˝Napravi pravi POTEZ˝ (POpulariziraj TEhnologijom Znanost)!

Želite koristiti IKT u podučavanju ali niste sigurni kako? Već koristite IKT u podučavanju i želite poboljšati svoje tehnike? Onda je natjecanje Napravi pravi POTEZ baš za Vas!

Natjecanje ˝Napravi pravi POTEZ˝ - POpulariziraj TEhnologijom Znanost, cilja širenju informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT-a) u podučavanju prirodoslovnih, tehničkih i srodnih tema. Natječu se svi koji prijavljuju svoj scenarij podučavanja u trajanju od 45 ili 90 minuta koji se temelji na korištenju IKT-a (detaljnije pod Tema natjecanja). Natjecanje se provodi kao dio projekta Inspiring Science Education (ISE) kojeg financira EU iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). Cilj projekta ISE je popularizacija znanosti i prirodoslovnih nastavnih tema korištenjem postojećih i razvojem novih resursa za e-učenje.

Tema natjecanja

Natječu se prijavitelji koji prijavljuju svoj scenarij poučavanja u trajanju od 45 ili 90 minuta koji se temelji na korištenju IKT-a, iz tema u području prirodnih znanosti, točnije fizike, biologije, kemije, astronomije, geologije, zatim područja tehnologije uključujući informatiku te tzv. STEM predmeta tj. znanosti, tehnologije, inženjerstva/tehničkog i matematike.

Prijavitelj može prijaviti scenarij poučavanja uz pomoć IKT-a kojeg je realizirao/-la unutar formalnog ili neformalnog obrazovanja sa barem jednim sudionikom obrazovnog procesa (učenikom) bez obzira na dob sudionika. Prijavitelj će koristiti predviđene obrasce za online prijavu, obrazac za scenarij poučavanja te dokumentirati realizaciju podučavanja fotografijama ili kratkom video snimkom.  

Ciklus natjecanja Napravi pravi POTEZ

1. korak: prijava (u tijeku) – prijavitelj (fizička osoba) se prijavljuje slanjem osnovnih podataka o sebi na mail ise-prijava@carnet.hr s naznakom "za natjecanje".

2. korak: edukacije od ožujka do listopada 2014.  – CARNet će na više lokacija u Hrvatskoj organizirati edukacije o korištenju IKT-a u podučavanju kao i webinare. Više o planiranim edukacijama možete pronaći na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija. Prijavitelji natjecanja nisu obvezni sudjelovati u edukacijama i webinarima niti su obvezni u natjecanju koristiti e-alate obrađene u edukacijama.

3. korak: prijava podučavanja sa IKT-om do 1. 10. 2014. – prijavitelji šalju prijavu e-mailom do 1. listopada 2014. na ise-prijava@carnet.hr s naznakom ˝Za natjecanje˝.

Prijava sadrži:

  • Popunjen predložak scenarija podučavanja, iz gore navedenih tema, u trajanju od 45 ili 90 minuta, a koji se temelji na korištenju IKT-a. Predložak možete preuzeti na lijevoj strani među važnim dokumentima. Tu također možete pronaći primjer popunjenog scenarija te vam preporučujemo da ga proučite, kao i webinar o popunjavanju scenarija učenja dostupan na http://www.carnet.hr/webinari/izrada_scenarija_ucenja.
  • Prezentaciju u Power Pointu ili Preziju kao osvrt prijavitelja na realizirano podučavanje i reakcije sudionika podučavanja. Preporučujemo da ona uključuje fotografije / kratke snimke / kratke izjave učenika sa sata na kojem ste implementirali scenarij učenja.

Pročitajte Elemente vrednovanja prijava također dostupne među važnim dokumentima s lijeve strane i imajte ih na umu prilikom prijave. Ukoliko ste realizirali i/ili osmisli sat podučavanja zajedno s drugim stručnjacima pročitajte Elemente vrednovanja, stavku "suradnja i dijeljenje sadržaja".

4. korak: evaluacija prijava tijekom listopada 2014. - Programski odbor koji se sastoji od predstavnika CARNeta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Znanstveno edukativno-zabavnog centra te nastavnika koji koriste IKT u nastavi, odabiru 10 najboljih prijava prema prethodno utvrđenim elementima vrednovanja koji ulaze u finalni krug. Elementi vrednovanja prijava su: pedagoški pristup, integracija tehnologije u podučavanju, inovativnost podučavanja, usklađenost elemenata (vizualni dojam, preglednost i jednostavnost), suradnja s drugim nastavnicima i stručnjacima te dijeljenje sadržaja. Napominjemo da dodatne bodove donosi objava scenarija učenja na ISE portalu (pogledati Elemente vrednovanja, stavku "suradnja i dijeljenje sadržaja").

5. korak: finalni krug na CUC-u u studenom 2014. – deset odabranih finalista će prezentirati svoju prijavu na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2014 te će im se osigurati dolazak na konferenciju. Programski odbor će evaluirati prijave te dodijeliti nagrade u obliku vaučera na svečanoj dodijeli. Svi finalisti nagraditi će se simboličnim nagradama, a najboljih troje nagraditi će se kako slijedi:

  1. nagrada – inozemna konferencija - http://www.carnet.hr/ise/napravi_pravi_potez/strucno_usavrsavanje
  2. nagrada – prijenosno računalno
  3. nagrada – tablet.

Svaka prijava može imati najviše 2 autora koji će biti jednako nagrađeni. Autorima se smatraju nastavnici/podučavatelji koji su zajedno osmislili i zajedno realizirali sat (na jednoj ili više lokacija) te su u obrazac scenarija učenja upisani pod autori.

Napravite pravi POTEZ, prijavite se na natjecanje i osvojite vrijedne nagrade!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite na ise-prijava@carnet.hr ili telefon +385 1 6661 739.

Novosti vezane uz natjecanje pratite i na Facebook stranici projekta, na adresi https://www.fb.com/ISE.Croatia.

Popularizirajte znanost s nama i priključite se ISE projektu! Više o pristupanju ISE projektu pročitajte na http://www.carnet.hr/ise/poziv.

 


Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


Novosti vezane uz natjecanje
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 5. 2014. 09:56 | RSS

Napravite pravi POTEZ i sudjelujte na CARNetovim edukacijama

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu Inspiring Science Education (ISE) projekta za svoje je korisnike, sudionike natjecanja "Napravi pravi POTEZ" kao i nastavnike čija je škola uključena u ISE projekt, u prethodnih mjesec dana na različitim lokacijama organizirala tri radionice i jedan webinar. Teme su bile korištenje multimedije u nastavi, razvoj suradničkog učenja, programi i web 2.0 alati u nastavi te korištenje tehnika iz kazališta u nastavi a s ciljem motiviranja učenika.

Inspiring Science Education projekt je koji se financira iz Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP ICT PSP). 

Radionica naziva ˝Moovly - izrada animiranog videa˝ koju je 18. travnja 2014. održala nastavnica Vesna Janko u XV. gimnaziji u Zagrebu kroz praktičan rad polaznicima je ponudila osnove korištenja alata Moovly, online alata za izradu videa, prezentacija, tzv. tutorijala, infografika, klipova itd. Više od toga, nastavnici su osmislili primjenu tog alata u svom nastavnom satu kako bi povećali motivaciju učenika kao i njihovo razumijevanje gradiva. Na radionici je sudjelovalo više od 20 nastavnika koji sudjeluju u ISE projektu kroz kojeg će implementirati tehnologiju u nastavni sat.

U svibnju su uslijedile dvije radionice i webinar. Tako je 6. svibnja nastavnica Adrijana Leko u III. gimnaziji Osijek za oko 20 sudionika održala radionicu o razvoju suradničkog učenja pod nazivom "Suradničko učenje i Edmodo". Polaznici su naučili kako se mogu uključiti u virtualnu zajednicu nastavnika i otvoriti "online zbornicu“ te kako osnovati svoje zajednice i na taj način surađivati i sa svojim učenicima i drugim nastavnicima. Sudionici radionice također su imali priliku upoznati suvremene pristupe obrazovanju poput obrnute učionice i suradničkog učenja, a predstavljen im je i alat za suradničko učenje Edmodo i prikazana njegova primjena u svakodnevnoj nastavi.

Putem webinara koji se održao 8. svibnja, nastavnica Vesna Tomić napravila je kratak pregled besplatnih programa i web 2.0 alata koji se mogu iskoristiti u nastavi a bilo je govora i o video materijalima, među učenicima vrlo popularnog tima predvođenog s Tonijem Milunom. Osim samog predstavljanja alata, za svaki od njih prikazan je primjer korištenja u učionici.

Koje su to mogućnosti programa za izradu edukativnih nastavnih materijala iz područja matematike, fizike, kemije ili programiranja - Yenka, te alata za izradu prezentacija, mentalnih mapa i dijagrama, plakata ili animacija, te online interaktivnih bijelih ploča? Što nudi tražilica Wolfram Alpha, alati Mindomo, LinoIt, Padlet, Buncee, Wideo? Odgovore na pitanja doznalo je više od 50 sudionika webinara, a za sve one koji nisu imali priliku sudjelovati, dostupna je snimka webinara na adresi http://www.carnet.hr/webinari/odrzani/Primjena_web_2.0_alata.

Za uspješno pohađanje webinara, sudionicima je trebalo računalo sa zvučnicima spojeno na Internet prosječne brzine, dok mikrofon i slušalice čine sudjelovanje udobnijim, ali nisu bili neophodni. No, za radionicu koja je uslijedila nakon webinara očekivala se puna psihička i tjelesna aktivnost polaznika. Radionica "Uvod u plinske zakone i termodinamičku teoriju: konceptualno razumijevanje osnovnih fizikalnih odnosa uz pomoć dramskih vježbi" održala se 9. svibnja 2014. godine i to videokonferencijski u Zagrebu, Šećerani i Šarengradu.

Voditelj radionice Bojan Markićević iz Znanstveno edukativno-zabavnog centra, uz pomoć demonstratora Ivana Novosela u Šarengradu i Tomislava Mašića u Šećerani, više od 30 prisutnih je na vrlo zanimljiv i inovativan način upoznao  s tehnikama iz kazališta koje mogu potaknuti aktivnije učenje kod učenika.  Iako se Brownovo gibanje obrađuje na Sveučilišnoj razini, njegovo konceptualno razumijevanje se može postići uz pomoć dramskih tehnika čak i u nižim razredima osnovne škole. Kako na jednostavan, zabavan, jeftin i brz način uvesti učenike u osnove plinskih zakona te povezati koncepte tlaka, temperature i volumena nešto je što su mogli iskusiti polaznici ove radionice.

Novosti o idućim edukacijama kao i sve druge novosti vezane uz ISE projekt pratite na CARNetovim stranicama posvećenima projektu na adresi http://www.carnet.hr/ise/vijesti. Pratite nas i na Facebooku, na adresi https://www.facebook.com/ISE.Croatia.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite na ise-prijava@carnet.hr ili telefon +385 1 6661 739.

Neka i vaša škola bude dio ISE znanstvene zajednice. Proučite uvjete putem poveznice http://www.carnet.hr/ise/poziv i pobrinite se da vaša škola bude dio ovog popisa: http://www.carnet.hr/ise/popis_skola.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju