preskoči na sadržaj
preskoči na sadržaj
.
| Zadnja izmjena 3. 7. 2017. u 14:30 sati |

Eratostenov eksperiment i promatranje pomrčine Sunca (ožujak 2015) |   Eratostenov eksperiment  (rujan 2015.)

Eratostenov eksperiment i promatranje pomrčine Sunca (ožujak 2015.)

U nastavku vam donosimo upute o mogućnostima provedbe Eratostenovog eksperimenta te promatranja pomrčine Sunca, koje su ujedno i ISE aktivnosti za nastavnike, a kojima realizirate gotovo sve aktivnosti u ISE projektu te uz to možete sudjelovati u natjecanjima.

Tri su ključne aktivnosti i tri natjecanja u kojima možete sudjelovati. Svako natjecanje ima jednaku nagradu, a to je ISE ljetna škola u Grčkoj (http://ise.ea.gr/) gdje će se pobjedniku pokriti svi troškovi putovanja, sudjelovanja u edukaciji te prehrana.

Naglašavamo da je prvi korak koji je potrebno napraviti što prije za sudjelovanje u bilo kojoj od aktivnosti - PRIJAVA ŠKOLE, i to preko službenog weba na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school. Što prije to napravite, prije ćete biti spojeni s drugom školom ako se prijavljujete za Eratostenov eksperiment (naziv škole potrebno je upisati na engleskom jeziku te bez dijakritičkih znakova). Napomena: Ukoliko sudjeluje više nastavnika iz iste škole, svaki nastavnik iz škole se zasebno prijavljuje.

 

ISE aktivnost nastavnika

Natjecanje

Eratostenov eksperiment

Foto natjecanje preko ISE portala (komisija odabire pobjednika) - http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-photo-contest

Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu -  UPUTE

Natjecanje preko ISE portala

(izvlačenje) - http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-online-lesson-contest

 

Pomrčina Sunca (promatranje)

Foto natjecanje preko ISE portala

(izvlačenje) - http://eratosthenes.ea.gr/en/content/solar-eclipse-photo-contest

Eratostenov eksperiment 2015

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.

Eratostenov eksperiment je globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutem, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći jednostavan štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja. Prošle godine, 21. ožujka 2014. u eksperimentu je sudjelovalo gotovo 400 škola diljem svijeta, a nama je posebno zanimljiv podatak da je sudjelovalo čak 16 škola iz Hrvatske.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta (naoblake/kiše) eksperiment je moguće provesti još u petak, ponedjeljak ili utorak (do 24. ožujka) imajući na umu da će biti vrlo mala pogreška u mjerenju.

Za sva pitanja slobodno nam se javite nam se na ise-prijava@carnet.hr ili nas nazovite na 01 6661 739.

Prošlogodišnja iskustva: II. osnovna škole Bjelovar te Osnovna škola Donji Muć.

Snimka webinara o eksperimentu 2015.: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4027.

Eratostenov eskperiment i pomrčina Sunca - foto natjecanje

Na poveznici http://eratosthenes.ea.gr/en/content/photo-contest možete pročitati pravila foto natjecanja. Sva natjecanja podrazumijevaju priključivanje ISE portalu. Sudjelovati mogu nastavnici iz različitih predmeta no potrebno je napomenuti da je nagrada (ljetna škola) tematski fokusirana na prirodoslovne i srodne predmete.

Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu - natjecanje preko ISE portala

Ako provedete Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu - na ovaj način automatski sudjelujete u natjecanju za ISE ljetnu školu. Pročitajte upute. Što više puta provedete nastavni sat na ovaj način, više puta ste prijavljeni u nagradnu igru odnosno natjecanje. Dovoljno je da barem dio scenarija za učenje provedete s učenicima ako ne stignete cijeli. Ukoliko biste proveli ovaj scenarij učenja u razredu gdje imate jedno nastavničko računalo i projektor to svakako možete učiniti ali nažalost nećete moći sudjelovati u natjecanju.

Rezultati natjecanja

  1. Foto natjecanje za Eratostenov eksperiment: Bojana Habek (Hrvatska)

  1. Foto natjecanje za Pomrčinu Sunca: Desa Roguljić (Hrvatska)

  1. Eratostenov eksperiment pomoću scenarija istraživačkog učenja na ISE portalu: Zlatko Norac (Hrvatska).

Pobjednici natjecanja o Eratostenovom eksperimentu

U nastavku pročitajte osvrte nastavnika na provođenje Eratostenovog eksperimenta, koje prenosimo u cijelosti. Napominjemo da je gospođa Desa Roguljić, osim promatranja i fotografiranja pomrčine Sunca kojim je pobijedila na natjecanju, također provela Eratostenov eksperiment te o tome napisala osvrt.

CARNetov ISE tim zahvaljuje se svim sudionicima u eksperimentu, i obavještava zainteresirane škole i nastavnike da će se eksperiment ponovno provesti u rujnu, o čemu će više informacija biti objavljeno pravovremeno.

Bojana Habek, Gimnazija Fran Galović Koprivnica:

"Učenici i ja smo bili oduševljeni što smo imali mogućnost izaći iz učionice te pristupiti nastavi na novi i interesantan način. Izvodili smo eksperiment u sklopu nastave matematike 2. razreda pa smo ujedno imali i prilike tokom izračuna koristiti gradivo naučeno ove godine. Budući da su matematika i prirodne znanosti postale učenicima prevelik izazov i sve su manje zainteresirani za njih, ovo je odličan način da ih se motivira.  Primjerila sam da svi učenici sa zadovoljstvom sudjeluju i svi su se podjednako trudili. Trenutno sudjelujem u nekoliko projekata kojima je cilj popularizacija prirodnih predmeta i svakako ću nastaviti sa interaktivnim pristupom nastavi."

Desa Roguljić, OŠ Trilj:

"Kada sam rekla svojim učenicima da ćemo 19. ožujka 2015. na jednostavan način odrediti opseg Zemlje, zapitali su se kako ćemo to izvesti i je li to moguće? Dogovorili smo se da će sve vidjeti i odraditi kada za to dođe vrijeme. Dan prije samog eksperimenta objasnila sam im kako ćemo pomoću štapa dugog jedan metar i njegove sjene odrediti opseg zemlje. Njihovoj znatiželji nije bilo kraja. S nestrpljenjem su dočekali  sutrašnji dan. Već u rano jutro na prvom satu su pitali kada ćemo izaći i mjeriti. Morala sam ih podijeliti u tri grupe kako bi svatko sudjelovao u radu. Toliko ih je ovaj Eratostenov eksperiment zainteresirao i otkrio znatiželju kako s malo truda i jednostavnog pribora te uz pomoć poznavanja tehnologije mogu uraditi velike stvari. Uočili su i zaključili da im više koristi jedan eksperiment kojeg su oni izvodili sami i došli do zaključka nego cijeli sat klasičnog predavanja u učionici.

S ovim eksperimentom je pokazano da su u našem obrazovnom sustavu potrebne promjene kako bi učenici više istraživali, a time i samostalno uključivali u rad i otkrivanje novih pojmova i zakonitosti."

Zlatko Norac, OŠ Ravne Njive, Split:

"Baš ste me iznenadili! Budući u razredu nastojim povezati fiziku, informatiku i tehniku i biti u toku što se tiče primjene IKT u nastavi, sudjelovanje u ISE mi je bilo čisto zadovoljstvo. Nadam se i mojim učenicima. Kao učitelj informatike u osnovnoj školi imam na raspolaganju informatičku učionicu i grupe učenika različitih uzrasta. Supruga Andrea je učiteljica fizike u našoj školi i uređuje školske mrežne stranice. Oboje smo profesori fizike i politehnike, a ja sam na poslijediplomskom studiju didaktike prirodnih znanosti magistrirao na temu e-učenja u nastavi fizike. U provođenju Eratostenovog eksperimenta osim nas dvoje, sudjelovali su učenici petih i osmih razreda, a u promatranju pomrčine Sunca svi; učenici, učiteljice, nastavnici, spremačice, majstor, tajnica, ravnatelj... Sama tema ovog ISE projekta je bila vrlo plodonosna jer je podrazumijevala promatranje, mjerenje, računanje, skiciranje, crtanje, povezivanje znanja iz geografije, matematike, fizike, tehničke kulture, informatike, hrvatskog jezika, engleskog jezika, povijesti...Sve u svemu ovo je jako dobro osmišljen projekt koji će i u budućnosti sigurno i dalje biti obilan izvor u suvremeno osmišljenoj nastavi prirodoslovlja."

Eratostenov eksperiment (rujan 2015.)

Dana 23. rujna po drugi put u 2015. godini će se održati Eratostenov eksperiment - globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Napominjemo da je eksperiment moguće provesti i 22. i 24. rujna, ovisno o vremenskim uvjetima i o dogovoru sa školom s kojom je vaša škola povezana za provođenje eksperimenta.

U sklopu eksperimenta učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći obični štap. Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja. U ožujku 2015. u eksperimentu je sudjelovalo 507 škola diljem svijeta, a nama je posebno zanimljiv podatak da je sudjelovalo čak 129 škola iz Hrvatske.

Vrijedi istaknuti i da se u sklopu provođenja eksperimenta provodi foto-natjecanje koje će najsretnijeg od vas odvesti na inozemno stručno usavršavanje o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. Više informacija o natjecanju pravovremeno će biti objavljeno na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/photo-contest.

Više o provođenju eksperimenta dostupno ja na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/experiment.

Snimka s uputama o provođenju eksperimenta dostupna je na adresi http://www.carnet.hr/webinari/sudjelovanje_u_eratostenovom_eksperimentu_uz_ise_scenarij_ucenja.

Rezultati natjecanja

Kao najbolja fotografija ocijenjena je fotografija autorice gospođe Anite Šimac iz Osnovne škole Petra Preradovića Zadar, koja je kao mjesto fotografiranja odabrala zadarski "Pozdrav Suncu".


O Eratostenu

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km. Naime, bio je jedno vrijeme upravitelj čuvene knjižnice u Aleksandriji pa su mu bila dostupna sva znanja onoga doba. Još tada pretpostavljalo se da je Zemlja okrugla. Eratosten je uočio kako sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici.To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0° a u Aleksandriji 7,5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio sa 50. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 km.


Naglašavamo da je prvo što je potrebno napraviti što prije za sudjelovanje u eksperimentu - PRIJAVA ŠKOLE, i to preko službenog weba na adresi http://eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school. Što prije to napravite, prije ćete biti povezani s drugom školom (naziv škole potrebno je upisati na engleskom jeziku te bez dijakritičkih znakova, npr. Primary school Franjo Krezma umjesto Osnovna škola Franje Krežme). Napomena: Ukoliko sudjeluje više nastavnika iz iste škole, svaki nastavnik iz škole zasebno se prijavljuje.

Zanima vas što je Eratostenov ekspriment i kako ga provesti? Pogledajte webinar o provođenju Eratostenovog eksperimenta.

Pogledajte i upute za provođenje Eratostenovoog eksperimenta uz korištenje ISE scenarija učenja.

Eksperiment se provodi u sklopu Inspiring Science Education projekta koji se financira iz EU programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP), a CARNet, kao nacionalni koordinator ISE projekta, poziva vas da se priključite eksperimentu te na taj način postanete dio ISE projekta i ujedno ispunite gotovo sve aktivnosti iz projekta. Ispunjavanjem ove aktivnosti, ostvarujete pravo na besplatne edukacije koje organiziramo u sklopu ISE projekta. Listu do sada održanih edukacija pogledajte na adresi http://www.carnet.hr/ise/edukacija, gdje će pravovremeno biti najavljene i sve buduće radionice ili webinari koje planiramo organizirati.  


Za bilo kakve nedoumice kontaktirajte nas mailom na ise-prijava@carnet.hr, porukom na Facebooku https://www.facebook.com/ISE.Croatia ili telefonom na broj +385 1 666 1 739.


Inspiring Science Education (ISE) je projekt koji se sufinancira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP).

Sadržaj ovih web stranica stajalište je autora. Europska Unija ne odgovara za sadržaj i upotrebu istog.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju