preskoči na sadržaj
.
Moodle dizajner
| Zadnja izmjena 2. 2. 2018. u 09:25 sati |

Moodle dizajner

Kome je tečaj namijenjen?

CARNET-ov masovni otvoreni online tečaj - Moodle dizajner - namijenjen je sudionicima pilot projeta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)", nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola, visokoškolskih i drugih obrazovnih i znanstvenih ustanova koji nisu sudionici projekta te drugim zainteresiranim korisnicima u Republici Hrvatskoj koji posjeduju AAI@Edu.hr elektronički identitet i žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u, te podijeliti svoja znanja i iskustva korištenja Moodle-a u nastavi.

Na tečaj se mogu prijaviti isključivo korisnici koji posjeduju AAI@Edu.hr elektronički identitet otvoren na školi ili drugoj ustanovi članici CARNET-a. Postupak prijave može se pronaći ovdje

Broj prijava nije ograničen. Polaznici se mogu upisati na tečaj najkasnije tjedan dana nakon početka održavanja te pojačanom dinamikom pohađanja nadoknaditi propušteno.

Ciljevi i svrha tečaja

Polaznici koji uspješno završe planirane aktivnosti će nakon pohađanja ovog tečaja moći:

 • koristeći pojedine alate iz sustava Moodle, samostalno osmisliti i izraditi osnovni online tečaj iz proizvoljno odabranog područja
 • opisati osnovne mogućnosti alata sustava Moodle te ih primijeniti u vlastitom tečaju.

Tečaj također ima svrhu razmjene iskustava polaznika u primjeni online tečajeva u Moodle-u ali i drugih oblika e-učenja u nastavi i u drugim kontekstima. Ne manje važno, tečaj donosi iskustvo e-učenja putem specifičnog oblika e-učenja - masovnog otvorenog online tečaja te će pridonijeti izgradnji regionalne zajednice korisnika ovog alata.

Sadržaj tečaja

Tečaj se sadržajno nadograđuje na prethodnu verziju tečaja CARNET Moodle MOOC, obogaćen je video materijalima koji doprinose dinamici i zanimljivosti učenja i efikasnijem prenošenju znanja o alatu Moodle.

Tečaj je podijeljen na sljedeće tematske cjeline:

 • Dobro došli na tečaj - osnovne informacije o tečaju
 • Upoznajte se sa sučeljem i ulogama u Moodle-u – upoznavanje sa sučeljem tečaja, korisničkim profilom, načinima navigacije i ulogama u tečaju
 • Prvi koraci u izradi tečaja – način otvaranja vlastitog tečaja, upoznavanje s alatima za podešavanje postavki tečaja te blokovima kao dodatnim elementima tečaja
 • Izradite sadržaj svog tečaja – upoznavanje s alatima (resursima) za direktan unos sadržaja u sučelje Moodle-a
 • Uključite aktivnosti za vaše polaznike – pregled dostupnih aktivnosti za polaznike, upoznavanje s alatima za komunikaciju i kolaboraciju
 • Vrednujte znanje svojih polaznika – pregled dostupnih alata za procjenu znanja
 • Upravljajte polaznicima i tečajem – načini upisa polaznika na tečaj, upoznavanje s postupkom izrade sigurnosne kopije tečaja i vraćanje kopije u tečaj
 • Međusobno ocjenjivanje polaznika - polaznici međusobno ocjenjuju izrađene demo tečajeve
 • Vaš osvrt na tečaj i što nakon tečaja - anketa o iskustvima na tečaju i dodatni izvori o Moodle-u.

Komunikacija s polaznicima tečaja i mentorom  

Tijekom trajanja cijelog tečaja polaznici individualno savladavaju gradivo, izrađuju individualne zadatke, ali sudjeluju i u zajedničkim aktivnostima s ostalim polaznicima: diskusijama u forumima i međusobnom vrednovanju postignuća. 

Komunikacija s drugim polaznicima omogućena je putem foruma u tečaju s ciljem upoznavanja i razmjene ideja u online okruženju. Polaznici koji žele dobiti CARNET-ovu značku Moodle dizajner obavezni su sudjelovati u određenim diskusijama na forumima prema definiranim kriterijima.

Mentori polaznicima tijekom pohađanja pružaju minimalnu podršku u savladavanju nastavnih sadržaja i ne sudjeluju u evaluaciji znanja. Ako je potrebno, komunikacija s mentorima može se odvijati putem foruma tečaja.

Evaluacija znanja

U tečaju je implementiran sustav evaluacije znanja putem Moodle digitalne značke. Značka je dokaz da je polaznik online tečaja završio zadane aktivnosti i ostvario planirane ishode učenja.

Ukoliko prema definiranim kriterijima izradi osnovni tečaj pomoću Moodle-a te uspješno završi ostale predviđene aktivnosti, dobiva značku Moodle dizajner. Polaznici će međusobno vrednovati svoje tečajeve prema unaprijed zadanim kriterijima i uz pomoć odgovarajućeg alata.

Kada CARNET kao organizator tečaja dodijeli polazniku značku, ona se pojavljuje u profilu polaznika unutar sustava. Polaznik značku može koristiti kao dokaz određenih znanja i vještina, prenijeti je u svoj profil na sustavu Loomen ili objaviti na drugim mrežnim stranicama. Više o značkama može se pronaći na adresi: http://openbadges.org.

Dinamika i trajanje tečaja

Online tečaj organizira se dva puta godišnje, a traje šest tjedana tijekom kojih polaznici mogu pristupiti tečaju i nesmetano raditi na njemu u vrijeme kada to njima najviše odgovara. Međutim, radi lakšeg kretanja kroz tečaj i efikasnijeg upravljanja učenjem, aktivnosti će biti planirane za određeni tjedan tečaja, a za aktivnosti će biti definirani rokovi.

Za svladavanje gradiva, izradu zadataka te sudjelovanje u ostalim nastavnim aktivnostima pretpostavljen je angažman polaznika od šest do osam sati tjedno, ovisno o predznanju i afinitetima polaznika.

Tijekom pohađanja online tečaja polaznici mogu izraditi vlastiti online tečaj, koji će im po završetku pohađanja online tečaja ostati dostupan još 2 mjeseca. U slučaju da tečaj žele koristiti i nakon ovog roka polaznici mogu napraviti sigurnosnu kopiju tečaja i tečaj izvesti u sustav koji inače koriste.

Potrebna predznanja

Potrebna predznanja za uspješno pohađanje tečaja su poznavanje rada na računalu, napredno korištenje interneta i napredno poznavanje rada nekog od alata za obradu teksta.

Impresum

Autor tečaja: Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET

Tečaj je nastao 2017. godine na temelju tečaja CARNET Moodle MOOC.


 
podrska@raspored-sati.hr jpetric@raspored-sati.hr petra.bradara@raspored-sati.hr webmaster@raspored-sati.hr pbenko@raspored-sati.hr gmarks@raspored-sati.hr admin@donja-dubrava.hr filip.lesic@donja-dubrava.hr jkovicic@donja-dubrava.hr racunovodstvo@donja-dubrava.hr benkovic@donja-dubrava.hr anamarija.peric@donja-dubrava.hr markovic@donja-dubrava.hr hrvoje@donja-dubrava.hr marijana@marijana-tkalec1.from.hr marijana.tkalec@marijana-tkalec1.from.hr mt@marijana-tkalec1.from.hr info@shire.zemris.fer.hr admin@shire.zemris.fer.hr info@laold.internetsegura.pt admin@laold.internetsegura.pt http://marijana-tkalec1.from.hr http://web.marijana-tkalec1.from.hr http://www.marijana-tkalec1.from.hr http://shire.zemris.fer.hr http://laold.internetsegura.pt
preskoči na navigaciju